Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První dáma Ivana nečekaně promluvila o zdraví Zemana! Expert: Hradní hra na city

Aktualizováno -
14. října 2021
16:27
Autor: ČTK, simao - 
14. října 2021
14:37

Pražský hrad na dnešek nečekaně svolal briefing ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana. Nešlo o jediné překvapení. K mikrofonu totiž přišla první dáma Ivana Zemanová a přečetla prohlášení. Vedle ní stála s respirátorem prezidentova dcera Kateřina.

„Prezident republiky, ale také téměř 30 let můj manžel a otec mé dcery, kterého miluji, jak jistě víte, je v nemocnici,“ uvedla na narychlo svolané tiskovce Ivana Zemanová.

Mohu jen potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách provažuji při nejmenším za velmi neetické,“ poznamenala první dáma.

„Zdraví každého člověka je citlivá a vážná věc. Jistě i vy jste se setkali ve svém okolí mezi svými blízkými s někým, kdo nečekaně onemocněl a měli jste o něj přirozené obavy a přáli jste si, aby se brzy vyléčil. Věřte, že mám stejné pocity. A ze všeho nejvíc si přeji, aby se můj manžel uzdravil. Chci vás poprosit o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Není jediným prezidentem, který v době výkonu své funkce onemocněl,“ dodala v prohlášení.

Video  Ivana Zemanová o zdraví prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Černý: Hra na city

Kdo čekal z hradního brífinku informace o Zemanově diagnóze či prognóze dalšího vývoje, byl zklamán. „Nedozvěděli jsme se vůbec nic. Dozvěděli jsme se to, co jsme věděli. Že pan prezident je nemocný, že pan prezident je v nemocnici. A to je všechno. Žádná relevantní informace, na kterou, jak říkám, my jako veřejnost máme právo, nezazněla,“ uvedl v ČT David Černý, etik a filosof z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR.

„Je to ro mně těžké hodnotit, to může mít mnohé důvody, včetně toho, že je to hra na city veřejnosti. Že místo aby vystoupil profesionální úředník, jehož povinností je informovat, tak vystoupila manželka, se kterou se dokážeme emočně ztotožnit a dokážeme chápat její starost o stav prezidenta a také o to, aby jeho soukromí zůstalo zachováno,“ poznamenal Černý.

„Ač je to pochopitelné, pořád zůstává faktem, že prezident Zeman zůstává veřejnou osobou, že my máme právo na základní informace a že ty informace jsou nám stále dále odpírány,“ dodal Černý, podle kterého tak dál chybí informace, které by potvrdily, že je prezident stále nadále schopen vykonávat svou funkci a jaká je prognóza, zda bude schopen za měsíc či za dva funkci vykonávat, pokud ji nyní nemá.

Nečekaná tiskovka

Hradní tiskovka byla svolána poměrně narychlo. „Ve čtvrtek dne 14. října 2021 se v 16:00 hodin na Pražském hradě uskuteční tiskový briefing ke zdravotnímu stavu prezidenta republiky,“ avizoval v tiskové zprávě hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v neděli. Podle vyjádření prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala byly důvodem komplikace provázející chronické onemocnění.

Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas. Zinke v pondělí ČTK řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. Jiné informace o jeho zdravotním stavu nejsou k dispozici.

Ovčáček v pátek řekl, že prezident je nemocen dva týdny. Na Zavoralovo doporučení proto Zeman v pátek hlasoval ve volbách přímo na zámku v Lánech a zrušil nedělní účast v televizní debatě. V neděli po převozu Zemana do nemocnice hradní mluvčí uvedl, že prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Dodal, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři.

Podle mluvčí ÚVN stanovuje léčebný plán lékařské konzilium nemocnice složené ze specialistů na Zemanovy dílčí zdravotní problémy.

Zeman pobýval v ÚVN už v září, strávil tam osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

Video  Blesk Podcast: Lékař Havla o Zemanovi: „Jestliže je na ARU, nemůže vykonávat svou funkci“  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

keys ( 15. října 2021 01:01 )

Obe byly takove hezke blondyny,jemne a tedkon teda fujtaxl s prohlasenim z nacviku.Psal ji to Krulis nebylo to od srdce umelotina.

Koldr_ ( 14. října 2021 23:48 )

Běž se projít.

Koldr_ ( 14. října 2021 23:48 )

Ještě někdo věří pravosti onoho dokumentu?

Koldr_ ( 14. října 2021 23:43 )

Personál tam nebyl. Vondráček řekl že je někdo vyfotil, fotku nedostl, nevystaví. Tak tam byl Ovčáček!

Koldr_ ( 14. října 2021 23:39 )

Souhlas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa