Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osvobození Nečase a jeho ženy v kauze trafik neplatí: Soud uznal odposlechy jako důkaz

Aktualizováno -
8. září 2021
12:35
Autor: ČTK, sova - 
8. září 2021
12:00

Pražský městský soud vrátil případ takzvaných trafik pro poslance ODS k novému projednání. Odvolací senát zrušil osvobozující verdikt nad bývalým premiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou (dříve Nagyovou). Prvoinstanční soud má jako důkaz provést odposlechy, uvedla ve středu Česká televize (ČT).

Obvodní soud loni v srpnu zprostil viny z podplácení Nečase, jeho ženu i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Prvoinstanční soud v případu nepřipustil jako důkaz odposlechy.

Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Státní zástupce se proti oběma rozhodnutím na místě odvolal.

Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády

Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová a Boček slíbili v roce 2012 poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Nečasovi a Bočkovi hrozí až šest let vězení, Nečasové až osm. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Soud v kauze nepovolil přehrání odposlechů, které byly v obžalobě klíčovým důkazem. Státní zástupce Rostislav Bajger se proto odmítl v závěrečné řeči vyjádřit k vině obžalovaných a jejich trestům. Soudkyně Helena Králová zdůvodnila svůj názor na odposlechy tím, že vyšetřovatelé se měli k informacím zkusit dostat jinak. Nasazení odposlechů je podle ní až nejzazší možností a není možné až při jejich využití zkoumat, zda se odposlouchávaný člověk dopustil trestného činu.

V listopadu 2019 policie obvinila Nečase také z křivého svědectví ve prospěch manželky Jany. Loni v květnu soud Nečase uznal vinným z křivé výpovědi. Žalobci následně podali odpor proti trestnímu příkazu, což znamená, že se trestní příkaz ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení.

Ropak88 ( 8. září 2021 21:21 )

kwidce:Je to jak píše kwido. Současný písek je nevídáná prudérní drzost na nás všech.

verka1 ( 8. září 2021 20:37 )

Kobyla nosí každý den drahou, značkovou kabelku, plno zlata, vysoké konto v bance.

LuCo ( 8. září 2021 20:22 )

Z ráje do žumpy!Není co závidět! jen si neškodí připomenout koho to byli reprezentanti...

bullshit ( 8. září 2021 16:49 )

Tady stále někomu něco "hrozí"...

CHYBULE ( 8. září 2021 14:44 )

že by to byla pravda,že se určití lidé začínají bát?Volby za dveřmi a Šlachta možná v PS,možná to bude ještě zajímavé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa