Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Německý prezident řešil s Babišem covid i Afghánistán. Steinmeier odjel domů vlakem

Aktualizováno -
27. srpna 2021
14:46
Autor: ČTK - 
27. srpna 2021
09:10

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se dnes ráno setkal v Hrzánském paláci s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Mezi tématy jednání byly situace v Afghánistánu, česko-německé vztahy a aktuální vývoj pandemie covidu-19. Státníci probírali i ekonomické otázky a české předsednictví v Evropské unii v příštím roce. Babiš podobně jako další čeští politici ocenil návštěvu německého prezidenta v kryptě kostela v Resslově ulici, kde uctil památku československých parašutistů, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.

Z Prahy Steinmeier odjel do Ústí nad Labem, kde navštívil expozici o česko-německém soužití Naši Němci a setkal se se zástupci občanské společnosti. Na výstavu doprovodil Steinmeiera ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD), který se zde také s německým prezidentem za českou vládu rozloučil. 

„Byla to historická návštěva a já si moc vážím toho, že tady pan prezident strávil tolik času a vedl s námi zajímavé a hodnotné rozhovory. Česko-německé vztahy ušly za jeho působení dlouhou cestu a já jsem rád, že máme dnes s našimi sousedy tak vřelé vazby na všech úrovních,“ sdělil ČTK Kulhánek.

Prezident s chotí se po přivítání v muzeu podepsali do pamětní knihy Ústí nad Labem. „Pomineme-li naše české prezidenty, tak po císařské návštěvě v roce 1901 je to z naše pohledu nejvýznamnější návštěva, kterou v této budově a v našem městě hostíme,“ řekl ředitel muzea Václav Houfek.

Před odjezdem se Steinmeier zastavil v podchodu u Benešova mostu, kde nedávno výtvarnice Magdaléna Gurská a Adéla Bierbaumer dokončily velkoplošnou malbu věnovánou životnímu příběhu Ruth Hálové. Dílo je součástí projektu Neznámí hrdinové, jehož cílem je upozornit na významné osobnosti spojené s městem. Hálová byla jedním z Wintonových dětí, řekla koordinátorka projektu Michaela Valášková. „Jsem strašně ráda, že jsme takovou tečkou za návštěvou České republiky,“ řekla. Nyní již Steinmeier odcestoval opět vlakem do Berlína.

Silné gesto přátelství

Babišovo jednání s německým prezidentem se uskutečnilo v Hrzánském paláci, kde nyní premiér úřaduje kvůli rekonstrukci zahrady Strakovy akademie. „Diskutovali o situaci v Afghánistánu, strategickém dialogu mezi ČR a SRN, aktuálním vývoji pandemie covid-19, ekonomice i předsednictví v Radě EU,“ informoval úřad vlády po jednání na svém twitterovém účtu.

„Velmi jsem ocenil jeho návštěvu v kryptě pravoslavného kostela v Resslově ulici, kde (Steinmeier) uctil památku československých výsadkářů. Je to silné gesto přátelství,“ doplnil později na twitteru Babiš.

Steinmeier do Česka přijel ve středu netradičně vlakem. Jako první německý prezident navštívil také kryptu pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze, kde po boji s nacisty zemřeli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha českoslovenští výsadkáři.

Omasta ( 27. srpna 2021 22:41 )

Anebo netuší, že tu bude 5 let vládnout Volný blok. Zruší dotace, zelenou energii, vakcíny a segregaci občanů i diktát z Evropské unie. Deportuje muslimské přistěhovalce do nejbližší muslimské země, např. Francie, Bosny nebo Severní Makedonie.

Omasta ( 27. srpna 2021 22:35 )

Babiš je cvokař. Že mu to lidi věří?! Chránit se proti koronaviru je společensky velmi škodlivá činnost, kterou nikdo nic nezíská, ale poškodí ostatní. Coronavirus bude napadat lidi i přes roušky, vakcíny a karantény tak dlouho dokud bude existovat víc než 3 miliony nenakažených Čechů, jinými slovy dokud neprodělá nemoc 7 mil. Čechů.
Jestli vám to není jasné, tak kovidové mafii to jasné je, a záměrně zpomaluje šíření koronaviru, protože jen tak bude moct velice dlouho prodávat testy, respirátory, 3. a 4. dávky vakcín.

Zdenek ( 27. srpna 2021 12:28 )

R E S I L !!??!! fakt dost , ale dost silne slovo ..... Prezidenta volí Spolkové shromáždění (Bundesversammlung) na pět let; může být zvolen i na druhé funkční období (čl. 54 ZZ). Spolkový prezident z a s t u p u j e Německo n a v e n e k , uzavírá mezinárodní smlouvy, vyhlašuje a podepisuje zákony, uděluje milost. Dále má právo navrhnout volbu nového spolkového kancléře (čl. 63 ZZ), jmenuje a odvolává ho na žádost Spolkového sněmu, jmenuje a odvolává spolkové ministry na návrh kancléře, jmenuje a odvolává spolkové soudce, úředníky, důstojníky a poddůstojníky, svolává Spolkový sněm, a může ho ve výjimečných případech rozpustit (čl. 68 ZZ). Může také vyhlásit stav ústavní nouze (čl. 81 ZZ). Aby jeho nařízení nabyla platnosti, musejí být v naprosté většině kontrasignována spolkovým kancléřem nebo příslušným ministrem. Práci prezidenta podporuje Spolkový prezidiální úřad (Bun­desprä­sidi­alam­t), jehož vedoucí má právo účastnit se zasedání vlády.

TAKZE muze tak resit!!??!! neco co "" NEmuze "" resit i Cesky prezident

sarina ( 27. srpna 2021 12:04 )

No vidíš, pak že ve světě uznávali jenom Havla a přitom uznávají i Zemana, když si přijede vlakem přes 4 hodiny cesty německý prezident vyslechnout potřebné Zemanovi moudré rady jak to má v Německu vypadat. Mimochodem to už je článek zase Babiš a německý prezident.

ANO_travit_psy ( 27. srpna 2021 10:11 )

Německý prezident si potřeboval vyslechnout Zemanovy moudré rady, jak to má v Německu vypadat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa