Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyšetřování Babišova údajného střetu zájmů převzal nový úřad EU. Premiér: Salámová metoda

Aktualizováno -
12. června 2021
20:55
Autor: ČTK - 
12. června 2021
12:35

Nově fungující Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) převzal kauzu střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), v níž čeští vyšetřovatelé zkoumají, zda mohl být kvůli čerpání dotací či veřejných zakázek ze strany koncernu Agrofert spáchán trestný čin. Z Česka Úřad evropského veřejného žalobce zatím převzal 12 trestních kauz týkajících se závažné hospodářské kriminality s dopadem na evropský rozpočet. Napsal to v sobotu web iRozhlas.cz. Své firmy, včetně Agrofertu, vložil Babiš do svěřenských fondů a dlouhodobě odmítá, že by střet zájmů měl. Televizi Nova premiér sdělil, že české orgány pomoc unijních institucí nepotřebují.

„Ve věci již není Vrchní státní zastupitelství v Praze činné,“ uvedl sekretariát vrchní státní zástupkyně v Praze na dotaz serveru, zda nově fungující Úřad evropského veřejného žalobce převzal kauzu ke střetu zájmů. Pražské vrchní státní zastupitelství případ dozorovalo. Když ovšem začala 1. června unijní prokuratura fungovat, nahlásilo ho do Lucemburku, kde instituce sídlí. „Nevyplynulo to z žádného nového důkazu, ale je to navázáno na vznik nové instituce,“ uvedla minulý týden jeho šéfka Lenka Bradáčová.

Česká policie se kauzou kolem Babiše zabývá na základě širšího trestního oznámení od prosince 2019. Nyní případ dostal na starosti jeden z pověřených unijních žalobců působících v Česku. Tým vyšetřovatelů, který na případu pracuje, by měl zůstat beze změny, píše iRozhlas.cz.

Pověřených žalobců bylo dosud v ČR jmenováno pět

Možným střetem zájmů českého premiéra se zabývá vedle české policie také Evropská unie. Podle auditorů Evropské komise je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu Agrofert od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Střet zájmů stejně jako Babiš odmítá také Agrofert.

Video  Džihád proti Babišovi? Premiéra rozlítil dotaz na dotace: Účelový audit, udání a manipulace.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle premiéra je Úřad evropského veřejného žalobce další institucí, která bude zasahovat do vnitřních záležitostí ČR a salámovou metodou získávat pro Brusel víc a víc pravomocí, citovala ho televize Nova. Kauza je účelová a dávno ji vyšetřují české orgány, které nepotřebují pomoc od „evropských byrokratů“, uvedl. „Zase ale mají další ´bič´ na Babiše a naši známí profesionální udavači mají zase další místo, kam udávat,“ dodal Babiš.

Podle evropského žalobce za Česko Petra Klementa již byly případy převzaté Úřadem evropského veřejného žalobce přiděleny konkrétním pověřeným žalobcům, uvedl iROZHLAS.cz. Pověřených žalobců bylo dosud v ČR jmenováno pět. „Můžu říct průběžné číslo. V současnosti nám bylo nahlášeno kolem 45 případů, z nich jsme zatím přijali 12,“ řekl Klement. O jaké případy přesně jde, nechtěl říct s odkazem na vnitřní pravidla unijní prokuratury.

EU přišla kvůli podvodům o 12 bilionů korun

„Případy, které si necháváme, patří skutečně z nich mezi ty nejzávažnější podle pravidel, která úřad schválil. Další kauzy budou průběžně napadávat, tudíž věřím, že se dostaneme na mnohem vyšší čísla,“ uvedl také Klement.

EPPO funguje od počátku června, zabývat se bude závažnou hospodářskou kriminalitou poškozující finanční zájmy Evropské unie. Pod sebou bude mít zástupce všech zemí Evropské unie vyjma Polska, Maďarska, Irska, Švédska a Dánska. Tyto země se na práci úřadu podílet nebudou. Unijní orgány odhadují, že EU kvůli různým finančním podvodům přišla jen v roce 2019 o zhruba 460 miliard eur (téměř 12 bilionů korun). Prokuratura počítá s tím, že ročně se bude zabývat přibližně 3000 případy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 13. června 2021 18:33 )

rednapkin: nasolenej trouba je dobrej , nicméně zkus trochu přemýšlet (pokud možno hlavou) a nečti tolik horoskopy ať nemáš tak oslabenou mysl

salto ( 13. června 2021 13:20 )

Ono to původně začalo "korunovými dluhopisy". Vzpomínáte? To bylo křiku a ejhle - jaksi, ehm to vyšumělo, neboť se nezjistilo pochybení, ale vyvádělo se kvůli tomu až, až. Potom přišlo na řadu ČH, dotace std., atd.
Inu, když se lejou kýble špíny na Babiše, potažmo na prezidenta, tak je vše OK.

luder ( 13. června 2021 10:12 )

Už Pijáti z fašistické

Antify a Zdechovský napráskali v Bruselu rakouského nácka? Schwarzenberg, sám jako ministr vlády ČR podnikal po celou dobu ministrování se svou firmou ORLÍK NAD VLTAVOU s.r.o., Bělohorská 165 Praha 6, IČ: 45023930, kde drží 99,82 % podíl. Kalousek této firmě převedl více jak 100 milionů Kč dotací ze státního rozpočtu ČR a mnoho desítek milionů Kč z EU. Jen za poslední 2 roky ministrování obdržel Schwarzenberg prostřednictvím této firmy od Kalouska a ing.Čiernika z MZE 70 milionů za odbahnění písčitých rybníků Sobík, Silvestr a Zhoř, kde místo bahna těžil písek, který prodával a používal na opravu cest­....­....­....­....­...po­chopi­telně, všechno bylo a je v naprostém pořádku! STŘET ZÁJMŮ JAK HROM ! !

luder ( 13. června 2021 10:11 )

Čapí hnízdo!

Je to akce na ničení Andreje Babiše a táhne se už tak dlouho, že to už musí být snad i těm zadavatelům trapné!“ „Andrej Babiš pochopitelně asi není svatý a v dnešní době být svatý ani nelze. Ale v této kauze je nad slunce jasnější, že odpovědnost za přidělení dotace nese hlavně ten, kdo ji přidělil. Já si také mohu zažádat o horentní sumu třeba na kašpárkové divadlo. Pošlou-li mi nějaký ten milion, je otázka, zda jsem blbec já, nebo ten, kdo mi to poslal. Všichni už znají, že tu dotaci Andrej Babiš už dávno celou vrátil, že v plýtvání penězi EU je to vlastně zanedbatelná suma. Je to jen tak trapný a tak průhledný bič na pana Babiše, že by se styděly ho vytáhnout i pavlačové drbny v sousedské hádce. Ale naší demožumpě není trapného nic!“ podotýká Ivan Vyskočil ! Z čl. Pl!

sarina ( 13. června 2021 10:07 )

AliAllice, kdo nechce nepochopí když jsem napsala že Babiš právníky má, nebylo myšleno že je jejich majitel, to by kromě tebe napadlo jen malé dítě pouze si je najal před delší dobou a neříkají mu co chce slyšet, protože by mu byli k ničemu, ale potřebuje aby za něj jednali a taky radili co může a nemůže dělat. Proto si může Babiš dovolit tvrdit, že ve STŘETU ZÁJMŮ NENÍ a proto odolává i celé ÚNII

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa