Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Feriho kauzy se ujali kriminalisté, hledají další ženy: Podezření na sexuální nátlak

Autor: ČTK, simao - 
1. června 2021
11:40

Kriminalisté začali prošetřovat kauzu exposlance Dominika Feriho a jeho údajného sexuální nátlaku na několik údajných obětí. Policie v tomto případě požádala o to, aby se přihlásily případné další poškozené. Politik zatím nebyl obviněn, pouze byly zahájeny úkony trestního řízení.

Policie zahájila úkony trestního řízení v případu bývalého poslance Dominika Feriho, kterého několik žen v médiích minulý týden obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Prověřování podle něj policie vede pro podezření ze spáchání některého z trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti. Policisté zároveň vyzvali případné poškozené, aby je kontaktovaly. V případu dosud nebyl nikdo obviněn.

Mluvčí: Žádáme případné další poškozené

„Kriminalisté začali případ prověřovat a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání některého z trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti. V případu teď budou probíhat standardní úkony trestního řízení, které jsou ze zákona neveřejné, proto nelze poskytovat bližší informace. Jakmile to bude možné, informace samozřejmě v zákonných mezích poskytneme. Dozor nad trestním řízením bude vykonávat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1,“ uvedl dnes na policejním webu mluvčí Daněk.

„Zároveň žádáme další případné poškozené, které se zatím policii nepřihlásily, aby tak učinily na linku 158 nebo přímo vyšetřovatelce na číslo 731 195 066,“ vyzval Daněk, který poděkoval médiím za dosavadní poskytnutou součinnost a spolupráci.

Hořký konec ve Sněmovně i Topce

Feri čelí obvinění ze sexuálního obtěžování a násilí. Politik v reakci odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích.

V článku, který zveřejnily Deník N a web Alarmu, se objevila svědectví o nevhodném chování od řady žen. Některé tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotky či je veřejně dehonestoval.

Video  Dominik Feri na módní přehlídce: Sebe bych tady teda nečekal!  - Martin Balcar, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

V reakci Feri oznámil rezignaci na poslanecký mandát. Nezúčastní se také říjnových sněmovních voleb, ve kterých měl kandidovat na čtvrtém místě pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Feri vedle toho vystoupil i z TOP 09. Strana ho předtím vyzvala, aby své členství přerušil, než se prošetří jeho údajné násilné činy.

Feri patří na sociálních sítích k nejviditelnějším českým politikům. Na instagramu má jeho účet na 1,1 milionu sledujících, na twitteru ho pak sleduje skoro 200.000 lidí. Během současné pandemie koronaviru vzbudil pozornost například svými jednoduchými a graficky výraznými upozorněními na měnící se vládní nařízení.

Potíže měl Feri v minulosti i jiného charakteru. V dubnu 2019 Feriho na koštu vín v obci Boršice na Uherskohradišťsku napadla dvojice mužů. Zraněný Feri byl převezen do nemocnice, kde mu zašili ránu na zádech, nejspíše od parapetu. Útočníkům, jimiž byli otec se synem, hrozilo až tříleté vězení, policie je podezřívala z ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví. V červnu 2019 ale žalobce v případu podmíněně odložil podání návrhu na potrestání, oběma mužům stanovil zkušební dobu 15 měsíců.

Video  Feri po napadení pro Blesk zprávy: Motiv byl asi politický. Lékaři mě šili  - Slávka Červená/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

sarina ( 2. června 2021 11:19 )

Raději budu blbá než chytrá, aspoň vybočuji z řady a jsem výjimka.

sarina ( 2. června 2021 10:41 )

Dovedeš si potom představit jak by vypadaly ty Bleskdiskuse? Blesk by ty diskuse musel odbourat a Bakala by zkrachoval.

sarina ( 2. června 2021 07:01 )

AllAllice, dovedeš si představit jak by to v ČR vypadalo, kdyby byli všichni chytří. Komu by pak ti chytří nadávali do blbých?

sarina ( 1. června 2021 18:19 )

Tak na čunče se zapomíná koalice ho oplakala tak proč nepovolit diskusi a na programu je nyní Babiš. 30 poškozených je spousta a třeba budou ještě další. Měli by do dát do chládku aby ho to přešlo.

zkzkz ( 1. června 2021 16:32 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa