Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Zveřejnění smluv k nákupům vlády poslanci smetli. Babiš se diví, Hamáček dušuje: Nic neskrýváme

Aktualizováno -
28. března 2021
14:30
Autor: Dagmar Machotová, ČTK - 
27. března 2021
17:00

Opozice během pátečního jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu chtěla po vládě, aby zveřejnila kompletní smlouvy k nákupům respirátorů a dalších ochranných pomůcek během nouzového stavu. Vládní poslanci to odmítli. Nehlasovali proti, ale zdrželi se a opozici chyběl jediný hlas, aby dosáhla svého. Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu vyjádřil údiv nad tím, jak se poslanci ANO, ČSSD a KSČM rozhodli - vláda prý nemá co skrývat, vzkázal.

„Tohle je síla,“ komentoval na twitteru v pátek večer poslanec Jan Farský (STAN) zamítnutí návrhu na zveřejnění smluv k nákupům v době nouzového stavu. Opozice vládě vyčítá, že během nouzového stavu nakupuje netransparentně a využívá ho jako zástěrku. 

Pro návrh nehlasovali nejen poslanci vládní koalice (ANO a ČSSD), ale také komunisti a nezařazený Václav Klaus ml.

Ostatní strany hlasovaly pro návrh, k prosazení jim chyběl jeden hlas. Vláda tedy smlouvy k nákupům nebude muset zveřejnit. Na to reagoval v sobotu odpoledne premiér Andrej Babiš s tím, že je to nesmysl, protože vláda nemá co skrývat. 

„Naši poslanci včera odmítli zveřejnit všechny smlouvy k nákupům v době nouzového stavu. Naprosto s tím nesouhlasím, je to absolutní nesmysl. Všechny smlouvy, které jsme uzavřeli a které uzavřeli naši ministři, musí být samozřejmě zveřejněné. Nemáme co skrývat,“ uvedl premiér.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v pátek ve Sněmovně řekla, že druhá věc, na kterou je potřeba nouzový stav, jsou výběrová řízení, resp. to, aby vláda nemusela nakupovat podle zákona o veřejných zakázkách. A prošly jí tak různé „kšefty“.

„To znamená netransparentní zakázky a závěr Nejvyššího kontrolního úřadu, ten už všichni známe. Takže na tyto netransparentní kšefty my rozhodně vládě nouzový stav nemáme potřebu prodlužovat,“ prohlásila na plénu Pekarová Adamová.  

Poté, co opozice s návrhem neuspěla, se ozval šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „Při prodloužení stavu nouze tady byla většina pro termín 11. 4. Pak se hlasovalo o usnesení, které se týká omezení pohybu a kontrola na hranici okresů. A to tady byla většina pro termín 6. 4. Tak prosím vás, vy ta většina běžte vysvětlit těm lidem, proč vlastně po 6. 4. ten stav nouze je. Protože logicky zůstávají jenom dva důvody. Omezení pohybu a vycházení lidí po deváté hodině večer a to, že vláda může ještě dál těch posledních pár dnů dávat zakázky bez výběrových řízení,“ upozornil.

„Tomu absolutně nerozumím a gratuluji tady té většině, která hlasovala pro to, že se smlouvy, které byly uzavřeny vládou po dobu trvání stavu nouze, nebudou zveřejňovat,“ dodal Jurečka.

Zprávu NKÚ poslanci probrat nestihli

Vládní nákupy se přitom tento týden řešily i kvůli zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, který uvedl, že chaos a nedostatečná spolupráce úřadů provázely státní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu na začátku epidemie nemoci covid-19. Důsledkem pak byly značné rozdíly v ceně i kvalitě. A resort zdravotnictví pořídil respirátory dokonce v ceně 777 korun za kus.

NKÚ prověřoval nákupy od 1. ledna do 31. srpna 2020 za celkových 8,5 miliardy korun. „Výsledky kontroly ukázaly, že stát podcenil přípravy na krize a na problémy při jejich zvládání,“ sdělil prezident NKÚ Miloslav Kala.

„Vyzývám vládu, aby přijala plnou odpovědnost za způsobené škody. Je nemyslitelné, aby vláda nakupovala respirátor FFP2 za cenu 40 korun za kus a jindy za 777 korun za kus,“ uvedl následně Pirát Ivan Bartoš. K debatě o nákupu ochranných pomůcek, která se na sněmovním plénu měla odehrát ve čtvrtek, se ale poslanci nedostali. Nestihli ji.

Ministerstva zdravotnictví a vnitra uvádějí, že spolupracovala a že nákupy bylo potřeba hlavně provést rychle. Premiér Babiš zjištění kontrolorů bagatelizoval výrokem, že v NKÚ „objevili Ameriku“. Situaci před příchodem pandemie podle něj podcenily všechny státy.

Hamáček: Nemáme co skrývat

"K páteční diskusi o zveřejňování smluv - všechny smlouvy ministerstva vnitra na nákupy ochranných prostředků v nouzovém stavu jsou dávno zveřejněny v registru smluv a v NEN, na webu ministerstva je přehledná tabulka. Opravdu nemáme co skrývat," uvedl v neděli na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes v diskuzním pořadu televize CNN Prima News Partie řekl, že se pátečního hlasování sice nezúčastnil, všechny smlouvy ale podle něj musí být ze zákona zveřejněny v registru smluv. S tím souhlasil i místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by zveřejnění zjednodušilo kontrolu nákupů. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura dodal, že je potřeba, aby byly nákupy transparentní.

Video  Babiš žádal Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu: Vydržme přes Velikonoce  - PSP ČR
Video se připravuje ...

 

melika ( 29. března 2021 10:23 )

Takže ty musíš být zase pokrokový mluvčí a dopisovatel nejen dredaře-budoucího "premiéra" ale celé opozice a proto se tolik snažíš aby si tě všimli a pořádně tě platili, protože ty si to zasloužíš.

marmat ( 28. března 2021 17:17 )

sasa je jednicka: Když přijdou pučisti normálně do práce...aspoň hlasovat,
nebude jich JEN 33.......
Tohle je jejich MEGA-skandál !!!

marmat ( 28. března 2021 17:11 )

flesch2z: To máte pravdu...ANO NIC neod­mítlo­....­.zdrže­li se !!!!
Asi čekali, až dorazí víc pučistů do práce....
to víte,
za 100.tisíc v PS opozice, ani kuře nema­ká/neh­rabe/­nehla­suje !!!

marmat ( 28. března 2021 17:06 )

pokrok: Za tento Mega fejk Vám přistálo na kontě KOLIK "stříbrných" ???

marmat ( 28. března 2021 17:04 )

Kdyby jich VŠECH "opozičních bojovníků" chodilo do práce -aspoň na hlasování (!!!)
víc, než 33 !!! tak nebylo o čem psát, že ???
Super je foto hlasovací tabule !!!
KDE vůbec byli ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa