Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výměna ministrů v dubnu? Babiš se Zemanem řešil v Lánech Sputnik V a má zájem o Hrad

Aktualizováno -
22. března 2021
21:01
Autor: ČTK - 
22. března 2021
10:57

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech přijal po více než měsíci premiéra Andreje Babiše (ANO). Mimo jiné řešili ruskou vakcínu Sputnik V, na jejíž schválení v Evropské unii tlačí Německo. Personálních otázek se prakticky výrazně nedotkli, tvrdí Babiš, v březnu žádné ministry měnit nehodlá. Nevyloučil, že to bude v dubnu. Zatímco novináři se ho ptali na šéfa resortu zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), on zmínil sociální demokracii a její sjezd. Premiér prezidenta požádal, aby dal v druhém pololetí roku 2022 zpřístupnil reprezentační prostory Pražského hradu v době českého předsednictví Evropské unii. 

„Personální změny ve vládě je moje kompetence, moje právo, já samozřejmě respektuji koaliční dohodu. A samozřejmě, pokud přistoupím k nějakým změnám, tak to bude na základě výkonu jednotlivých ministrů. A já to určitě panu prezidentovi dnes vysvětlím. Já už jsem se k tomu vyjadřoval - opakovaně,“ uvedl v pondělí při návštěvě Nemocnice Hořovice premiér Andrej Babiš (ANO).

V neděli v rozhovoru pro TN.cz uvedl, že tento týden výměna ministra nenastane, resort ale opakovaně kritizoval. Prakticky totéž řekl Babiš i v pondělí po jednání v Lánech. Zmínil, že ve vládě nebude dělat žádné změny v březnu, v dubnu je i s ohledem na sjezd ČSSD ale nevyloučil.

Blatný na mušce kvůli Sputniku V

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) trvá na tom, že ruská látka Sputnik V musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Zeman také uvedl, že Babiš udělal chybu, když mu navrhl do funkce ministra zdravotnictví nekompetentního člověka. Blatný podle prezidenta není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti.

Zeman uvedl, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů. Kromě Blatného prezident žádal odvolání ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Babiš po Zemanově vyjádření uvedl, že žádné personální změny ve vládě nejsou aktuálně na stole.

Zájem o peníze ČNB a prezidentův pudink

ČNB by měla přispět do státního rozpočtu podobně jako centrální banky Německa a Švýcarska, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Neměly by se zvedat úrokové sazby, uvedl také. ČNB minulý týden oznámila, že loňský zisk využije na úhradu části účetní ztráty z minulých let.

„Bylo by fajn, kdyby Česká národní banka, a my už jsme to opakovaně řešili, taky přispěla v těchto těžkých časech do českého rozpočtu,“ řekl premiér. Poukázal na to, že ČNB vykázala předloni zisk téměř 58 miliard korun a loni 92 miliard a že státní rozpočet má za epidemie koronaviru vysoké deficity.

K úvahám o převodu zisku ČNB do státního rozpočtu se nedávno vyjádřil viceguvernér Marek Mora. Podle něj je to sice legitimní požadavek, ale momentálně není možný. ČNB totiž musí podle Mory přednostně uhradit ztráty z předchozích let a naplnit takzvaný rezervní fond.

Podle fotografie ze začátku jednání měli Babiš i Zeman respirátory, krom květiny nebylo na stole žádné, jindy tradiční občerstvení. „Bavili jsme se, jak se mu daří. Stále jí ten pudink, já jsem taky konstatoval, že jsem přibral, že to není dobře. Pan prezident má rozečtené čtyři knížky,“ řekl premiér na odhledčnou na okraj jednání.

Kritika za „zkušební laboratoř“

Premiér ale minulý týden ministerstvo zdravotnictví zkritizoval. Nelíbilo se mu, že resort podle informací Radiožurnálu původně chtěl, aby Správa státních hmotných rezerv (SSHR) musela pro plánovaný nákup pěti milionů antigenních testů na koronavirus do škol získat atest jejich citlivosti.

Podle Babiše se ministerstvo rozhodlo udělat ze správy rezerv „zkušební laboratoř“, kvůli tendru také napsal Blatnému vytýkací dopis.

Smejkal mluvil o nabídce

Hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) při ministerstvu zdravotnictví Petr Smejkal v nedávném rozhovoru Prostor X na webu Reflex.cz poznamenal, že dostal zhruba před dvěma týdny nabídku stát se ministrem, kterou odmítl. Babiš v neděli pro TN.cz řekl, že Smejkala na ministra mu doporučovala odborná skupina. Zemanovo vyjádření podle Babiše nebylo šťastné pro jeho rozhodování a jeho pozici.

Podle některých médií Babiš údajně změnu ve vládě prezidentovi slíbil. Blatného měl vystřídat někdejší hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD). Petříčka by podle této spekulace nahradil státní tajemník na ministerstvu zahraničí Miloslav Stašek.

Zeman se dlouhodobě snaží i o změnu v čele diplomacie. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami. Předseda ČSSD Jan Hamáček dnes odmítl, že by v současné době byla na stole za ČSSD nějaká změna ve vládě. Odmítl spekulovat, zda by mohl navrhnout odvolání Petříčka v okamžiku, kdy by ho v dubnu porazil při volbě nového šéfa ČSSD. Sjezd je plánován na 9. a 10. dubna.

 

Video  Blatný čelil kvůli ruskému Sputniku zlobě komunistů: Dokud budu ministr, budu si stát za svým, vzkázal.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

anna1234 ( 23. března 2021 13:21 )

.. opozice "cht­ěla"­,"nech­těl"­..no a co ? Ona může plácat v projevech co chce, je to OPOZICE, NEvládne, vládne vláda, ta ve výsledku rozhodne, ta zodpovídá. xiioma jenom citovala premiéra, nevidím důvod proč jí nadáváš.

melika ( 23. března 2021 13:12 )

Když má Babiš cítit zodpovědnost za mrtvé covidem, jak je to s mrtvými ve světě, kdo je zodpovědný za jejich smrt? Taky Babiš nebo tamní premiéři? Že by je lidé taky obviňovali ze smrti?

xiioma ( 23. března 2021 12:47 )

Pro Babiše je zodpovědnost pouze prázdní slovo, které používá jako marketingovou vatu.

melika ( 23. března 2021 12:22 )

A měl by cítit odpovědnost? Tak jako v USA, Německu, Británii, Polsku a všech ostatních zemích, všude jsou odpovědni premiéři za smrt lidí s covidem?

xiioma ( 23. března 2021 12:18 )

23.2.2020 " Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou zodpovědnost."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa