Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Daňový balíček bude platit od 1. ledna. Zeman poslal Vondráčkovi nové vysvětlení

Aktualizováno -
31. prosince 2020
12:05
Autor: ČTK - 
31. prosince 2020
07:44

Ve Sbírce zákonů ve čtvrtek vyšel daňový balíček. V účinnost tak vstoupí již od pátku 1. ledna a nikoli o měsíc později. Zruší se superhrubá mzda a místo ní začne platit zdanění příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent. Zvýší se také roční daňová sleva na poplatníka o 3000 korun a sníží se sazba spotřební daně z nafty o korunu na litr.

Kvůli daňovému balíčku vypukly v posledních dnech spory. Prezident Miloš Zeman zákon nevetoval, ale ani nepodepsal. Nelíbí se mu, že daňová změna může podle něj prohloubit nepříznivý vývoj veřejných financí, zejména státního rozpočtu. Podle některých politiků i právníků je ale možné, že prezident formulací dopisu zřejmě omylem normu vetoval. Tím pádem by o ní měla znovu hlasovat Sněmovna. Hrad ale trvá na tom, že prezident zákon nevetoval.

Senátoři z klubu Starostů již oznámili, že kvůli pochybnostem o správnosti postupu prezidenta jsou připraveni napadnout balíček u Ústavního soudu. Učinit tak chtějí, pokud zákon vyjde ve sbírce a neprojedná ho znovu Sněmovna. Ve Sněmovně chce iniciovat žádost o přezkum prezidentova postupu u Ústavního soudu vládní sociální demokracie. Případná žádost o přezkum u Ústavního soudu ale vyžaduje podpisy nejméně 41 poslanců. Sociální demokracie jích má 14.

Video  Babiš žádal poslance u balíčku: Hlasujte už, musím pracovat a na oběd s velvyslanci  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Senátoři STAN také vyzvali ve středu prezidenta, aby do doby vyhlášení a platnosti zákona blíže vysvětlil obsah svého dopisu, v němž uvedl, že zákon vrací k dalšímu opatření. „V opačném případě máme za to, že prezident republiky podle obsahu svého dopisu uvedený zákon vrátil ve smyslu článku 50 ústavy, tudíž by o něm měla Poslanecká sněmovna hlasovat znovu,“ uvedl ve středu předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí Petr Holeček.

Zeman kvůli nejasnostem ve čtvrtek poslal šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) nový dopis, ve kterém vše vysvětluje. „Především zdůrazňuji, že jsem nevyužil svého práva ve smyslu čl. 50 odst. 1 Ústavy České republiky a zákon nevetoval; v opačném případě bych to v dopise výslovně vyjádřil. K uplatnění veta projev mé vůle nesměřoval, což je ostatně zřejmé i z mých předchozích veřejných vyjádření,“ napsal prezident.

Novinky u stravenek a rodin s dětmi

Schválená a platná podoba daňového balíčku znamená pro státní rozpočet výpadek příjmů v příštím roce 87,5 miliardy korun. Státní rozpočet na příští rok schválený se schodkem 320 miliard korun s tím nepočítá.

Zavedení druhé sazby daně z příjmů 23 procent nově nahrazuje dosavadní sedmiprocentní solidární zdanění vysokých příjmů. Nová vyšší sazba se bude vztahovat na tu část příjmů, která pro příští rok překročí 141 764 korun měsíčně, což podle ministerstva financí odpovídá čtyřnásobku průměrné hrubé mzdy v roce 2021.

Od 1. ledna také začne platit takzvaný stravenkový paušál. Jeho zavedení bude dobrovolné a bude sloužit jako alternativa k současným stravenkám nebo závodnímu stravování. Příspěvek na stravování bude na straně zaměstnanců osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše. „V současné době přibližně 1,8 ze 4,3 milionu zaměstnanců chodí na oběd do jídelny v práci, dalších 1,5 milionu dostává stravenky,“ uvádí ministerstvo financí. Nově si podle ministerstva budou moci stravenkový paušál dovolit i malé firmy nebo živnostníci s jedním nebo se dvěma zaměstnanci.

Sazby spotřební daně z tabákových výrobků a zahřívaného tabáku se zvýší k 1. únoru.

Změny v zákonech také vycházejí vstříc rodičům s hospitalizovanými dětmi. Zákon nově osvobozuje od místních poplatků průvodce hospitalizovaných osob, u kterých je nutná celodenní přítomnost u pacienta, pokud je jim pobyt hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Jaroslav Vyhňák ( 31. prosince 2020 12:31 )

A ty to nečti, nenamáhej se, není to určeno pro lidi jako ty, seber se a vlez Burešovi do p.dele...

Detetkory ( 31. prosince 2020 11:17 )

Zpravodajský server iRozhlas.cz dnes informuje o oficiálním dopisu Evropské komise, který potvrzuje, že premiér České republiky Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a nadále ovládá holding Agrofert. Tato klíčová zpráva přichází po více než dvou letech, kdy celou kauzu otevřela právním podnětem obsahujícím závažná fakta a důkazy naše protikorupční organizace Transparency International ČR (TI).
Andrej Babiš tak definitivně v Evropě prohrál. Jedná se o zásadní vítězství občanské společnosti proti snaze bezprecedentně obcházet pravidla ze strany vedoucího představitele členské země EU a oligarchy v jedné osobě. Jsme svědky nejzávažnější polistopadové kauzy premiéra České republiky.

Babišův střet zájmů negativně dopadá na všechny občany naší země, a to i v souvislosti se zahraniční reprezentací Česka. Jako vedoucí představitel vlády je také přímým účastníkem vyjednávání o evropských dotacích směřujících do členských států EU.

„Andrej Babiš je ve střetu zájmů a poškozuje Českou republiku, to je nepochybné. Řešení jsou v zásadě dvě. Buď musí vyvodit politickou odpovědnost, nebo musí být zastaveny dotace pro Agrofert. Není možné, aby si i nadále bral Českou republiku jako rukojmí a české orgány mu dělaly advokáta s cílem řešit jeho soukromé problémy,“ apeluje Petr Leyer, právník TI.

Detetkory ( 31. prosince 2020 11:07 )

Senátor a advokát Václav Láska se ještě jako vyšetřovatel zabýval hospodářskou kriminalitou a říká, že důkazy proti Andreji Babišovi v kauze Čapí hnízdo jsou přesvědčivé. Kvůli nástupu ministryně Benešové má ale značné obavy o to, jak bude proces probíhat. Současně také pracuje na žalobě na prezidenta Zemana, která je téměř hotová. Do další fáze se věc posune během následujících dnů.

Jiný podnikatel by už byl odsouzen, říká o stíhání premiéra Láska. Důkazy o tom, že ukradl dotace, které mu nepatřily, by podle něj u soudu měly obstát. Klíčové ale prý bude, jak soudce rozsudek odůvodní. Příští ministryni spravedlnosti Benešovou zná Láska 20 let a míní, že přišla o morální a mravní hodnoty. Až bude Babišovi hodně špatně, může třeba podat stížnost pro porušení zákona.

Podle Lásky je teď členství v hnutí ANO prakticky neospravedlnitelné. A to, i když prosazujete dobré věci. Mluvit s Babišovými zákonodárci a zastupiteli je pro něj těžké, protože ho prý podporují v nemravnostech a zlidšťují. Láska tvrdí, že Babiš nepokrytě převzal kmotrovské metody a lidi předchozí politické reprezentace, kterou dřív kritizoval. Teď to vše kryje, zatímco jeho cílem je zprivatizování Česka. Voliči si ale podle Lásky nechtějí připustit, že je podvedl další spasitel.
Senátor taky dokončuje s několika svými kolegy žalobu na prezidenta Zemana. Hotová bude během následujících pár dnů a pak bude Láska shánět podpisy 27 senátorů, aby se o ní mohlo hlasovat. Věří přitom, že uspěje. Další prezident totiž prý může být ještě horší než Zeman. Proto je potřeba nastavit mantinely a nemlčet.

Jaké vlastně jsou důkazy proti Andreji Babišovi a proč jsou podle Václava Lásky přesvědčivé? V čem se vrátily kmotrovské praktiky a proč to lidem moc nevadí? Zklamává opozice? A je potřeba bát se o budoucnost české justice?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa