Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Fatální selhání vlády!“ Opozici vadí příprava ČR na očkování, Kalousek zmínil „stupiditu“

Aktualizováno -
15. prosince 2020
16:10
Autor: ČTK, simao - 
15. prosince 2020
11:00

Ostrá kritika postupů vlády při podpoře podnikatelů během restrikcí a jejich odškodňování, ale také při plánování očkování Čechů proti covidu-19 se nesla dnes Sněmovnou hned od začátku tiskovek před jednáním poslanců. Výtky k počínání vlády zmínil Vít Rakušan (STAN) i představitelé TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a ODS. Podle šéfky Topky Markéty Pekarové Adamové se ze systému PES stal kočkopes.

Babišův kabinet v pondělí schválil, že se Česko od 18. prosince přesune zpět do stupně 4 protiepidemického systému PES. Zavřou se opět restaurace, fitness centra a mnohé další provozovny a služby, ačkoli malé obchody zůstanou tentokrát otevřené. A omezeno bude třeba i noční vycházení Čechů po 23:00 či setkávání lidí.

Pro 4. stupeň však tentokrát budou nastaveny oproti původní tabulce některé výjimky. A PES se tak rázem mění za chodu. Diskutovaná dnes ve Sněmovně byla však i další témata spjatá s koronavirem - vedle systému PES a podpory podnikatelů, kteří musí zavřít provozovny, třeba i příprava ČR na očkování proti covidu.

Problém se souběhem podpor

Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus budou smět dostávat peníze i z programu Antivirus, podobně jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Spolu s bonusem budou smět případně čerpat i peníze z programů Covid - Nájemné nebo Ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Počítá s tím návrh Senátu, který odpoledne Sněmovna schválila. Senátní návrh je součástí novely zákona o spotřebních daních, která do budoucna osvobozuje pivovary od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Předlohu musí ještě podepsat prezident. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) senátní návrh podpořila.

Ministryně řekla, že se rozhodla na základě debat hlavně v Senátu upřednostnit hledisko větší podpory podnikatelům, kteří ji nyní potřebují. Souběžné čerpání peněz by mělo být možné také zpětně pro již skončená podzimní bonusová období. Ministerstvo financí to slíbilo koncem listopadu.

Pro senátní verzi zákona hlasovalo 101 ze 106 přítomných poslanců, proti nebyl žádný z nich.

Pekarová Adamová: Vytváří z podnikatelů obětního beránka

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na tiskovce upozornila, že se už potřetí tento rok uzavře celá řada služeb včetně gastroprovozů, fitness center, ale i galerií a muzeí.

Vládě vytkla, že odmítá „odškodňovací zákon, který by dal zákonnou jistotu všem provozovatelům právě takovýchto služeb, podnikatelům a živnostníkům, že ve chvíli, kdy bude jejich služba omezena, nebo úplně zakázána jejich činnost z důvodu koronaviru, tak budou také hned patřičně odškodněni, a to formou úhrady jejich fixních nákladů“.

„Zoufalost podnikatelů skutečně den ode dne stoupá a vůbec se jim nelze divit. Vláda je dlouhodobě nechává na holičkách a vytváří z nich obětního beránka. Mnozí už to nepovažují za náhodu,“ podotkla šéfka Topky, podle které není pomoc dostatečná a navíc je pomalá.

Fiala pro odškodňovací zákon

Vládní kompenzace kritizoval i šéf ODS Petr Fiala. „S tím, co přišla včera vláda, se neze spokojit, to je naprosto nedostatečné. Tímto způsobem se podle nás nedá ani postupovat dál,“ míní.

Návrh na odškodňovací zákon je dle Fialy dlouhodobé, systematičtější a lepší řešení a „více nás přibližuje zemím, jako je Německo nebo Rakousko, kde pomoc podnikatelům, ať už jsou to hotely, restaurace i jejich dodavatelé (...), tak jim umožňuje přežít“.

Havlíček odráží kritiku: My nedostali nic

Kritiku za nedostatečnou podporu podnikatelů odmítal na tiskovce vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Co se týká kompenzací živnostníkům a podnikatelům, tak výtky opozice považuji za skutečně dobrý vtip. Před 12 lety, když zde vládla opozice mezi lety 2008 až 2010, téměř ve dvou letech, když šly výkony a výnosy někde na třicet, čtyřicet procent, já jsem v té době podnikal, tak jsme nedostali nic. Nula. Čistá nula,“ uvedl v reakci na opoziční kritiku Havlíček.

„Za tři čtvrtě roku tohoto nepříjemného covidového období jsme vydodali podnikatelům 250 miliard korun. A pouze za včerejšek jsme rozhodli o dalších 10 miliardách korun pro vysoce postižené segmenty, což jsou restaurace a ubytovací zařízení,“ dodal Havlíček s tím, že vždy je možné diskutovat o tom, zda se dává pro 1,5 milionu podnikatelů dost, vždy někdo nebude spokojen.

Ze „psa“ se prý stal „kočkopes“ a podnikatelé vládě nevěří

„Ze psa se stal kočkopes,“ vzkázala vládě Pekarová Adamová, podle které ze systému PES zbývají jen trosky.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka je alespoň rád, že se odstranila diskriminace malých podnikatelů a služeb a v pátek nebudou muset malé obchody zavírat.

„Epidemiologická situace se v ČR nevyvíjí dobře a vláda po sérii zmatků a nejednoznačných informací přišla s balíkem omezení, které ČR v těch dalších dnech, měsících čekají. Určitě z toho nikdo nemáme radost. A kdo z toho nemá radost vůbec žádnou, jsou podnikatelé, lidé pracující v ČR, kteří poslouchají neustále věty o tom, že si podnikatelé v těch příznivých dobách měli vytvářet nějakou vatu, nějaké rezervy, aby případné krizové situace zvládli. Ale ta argumentace už je falešná,“ uvedl dnes ve Sněmovně na tiskovce Vít Rakušan (STAN).

„Doba pokročila a podnikatelé, kteří si skutečně rezervy vytvářeli, se v současné době dostávají do existenčních problémů. My prostě nepřijímáme mentalitu vlády, která přijde se systémem omezení, která jsou v mnoha ohledech drastická pro výkon podnikatelské činnosti, a zároveň nepředstaví dostatečný balík kompenzačních podnětů,“ kritizoval Rakušan. Starostové proto žádají nové kompenzace částečně po vzoru Německa a jednotný program podpory.

Rakušan za nelogické označil to, aby se podnikatelé museli rozhodovat, zda pomohou sobě coby podnikajícím osobám, nebo svým zaměstnancům. Podnikatelé dle něj již nevěří tomu, že jim vláda pomůže.

Kalousek odmítl balíček i návrh rozpočtu

Miroslav Kalousek (TOP 09) si rýpl do daňového balíčku, který vrátil Sněmovně Senát. Senátoři dle něj rezignovali na rozpočtovou zodpovědnost. „Návrh Senátu je stejným selháním jako návrh Sněmovny,“ míní Kalousek.

Coby exministr financí šil i do návrhu státního rozpočtu před jeho 3. čtením. „Jediným krutě pravdivým ukazatelem jsou výdaje. 1,8 bilionu korun nesmírně nabobtnalého a neefektivního státu, kde jsou výdaje, které budou utraceny. Plánované příjmy budu mnohem nižší - a všichni to víme, tudíž plánovaný deficit bude mnohem vyšší než 320 miliard - a všichni to víme. Schvalovat nepravdivý rozpočet znamená poškodit ČR,“ vzkázal Kalousek na tiskovce.

„Jasně říkám, že ODS tento rozpočet nepodpoří,“ podotkl šéf ODS Petr Fiala, který vytkl vládě nepříliš dobré hospodaření. Schodek 320 miliard na příští rok považuje za příliš vysoký, připomněl návrhy úspor, které ODS předložila.

Pirát Ferjenčík: Strašný chaos

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík na tiskovce uvedl, že „Piráti navržený státní rozpočet nepodpoří, protože je o 100 miliard mimo realitu a vůbec nezahrnuje daňový balíček, který se chystá hnutí ANO protlačit spolu s ODS, který v něm udělá díru 100 miliard korun“.

A k přesunu Česka do 4. stupně PES poznamenal: „My jsme rádi, že se podařilo ukončit tu diskriminaci maloobchodu, kde velké supermarkety byly otevřené a malé krámy musely zavřít, to vítáme, ale vláda zapomíná na celou řadu sektorů, které jsou zavřené v důsledku druhotného uzavření, ty sektory níže v dodavatelském řetězci, třeba prádelny. Na tyto všechny vláda zapomíná. A myslím si, že je to obrovská chyba (...) Ten chaos je úplně neuvěřitelný, je to velmi špatná vizitka vlády.“

Rakušan: Fatální selhání u přípravy očkování

Další kritiku vlády si připravil šéf STAN Rakušan v souvislosti s očkováním proti covidu-19 v příštím roce. A nebyl zdaleka sám, kdo vyjadřoval nelibost nad postupem vlády.

„Nejsou připraveny účinné postupy a plány, zásobovací řetězce, ani skladování, neexistuje účinná kampaň, která by vedla lidi k tomu, že očkování je jedinou cestou, jak se z problému dostat,“ míní Rakušan.

Problémů vidí šéf STAN víc. „Kdo bude očkovat? Kde se bude očkovat? Praktičtí lékaři kdyby měli očkovat, tak věnují jenom očkování 5 hodin pracovní doby denně. To je absolutně nezvládnutelné, protože v té chvíli ostatní pacienti přicházející s jiným problémem nemají jednoduše místo u svého praktického lékaře, může to působit sekundární problémy,“ varoval.

Kritizovaný inzerát ministerstva zdravotnictví na očkování proti covidu-19 Kritizovaný inzerát ministerstva zdravotnictví na očkování proti covidu-19 | Twitter

Rakušan uvedl, že se očkovat sám určitě nechá, má starší rodiče, za kterými kvůli obavám z covidu nejezdí. A do vlády si rýpl: „Naše vláda svojí směšnou kampaní se stříkačkou a zeleným pozadím se snaží lidi motivovat k tomu, aby se nechali proočkovat. Prostě vláda potřetí fatálně v době pandemické krize selhává.“

Šéf ODS Fiala míní, že chybí konkrétní očkovací plán. „Zase podívejme se do okolních zemí, v Německu jsou už konkrétní místa, kde se bude očkovat, jsou tam kapacity pro uchovávání vakcín, je jasně řečeno, jak to bude probíhat. U nás nic takového nemáme. Na jaře jsme si dokázali šít roušky sami, ale očkovat se sami nemůžeme,“ vzkázal Fiala.

Kalousek zmínil stupiditu

Na očkování není vláda dobře připravena ani podle Pekarové Adamové, málo se snaží vyvracet i dezinformace a lži, které „páchají obrovské škody, protože jenom malá část společnosti se dneska chce nechat očkovat, byť je to ta jediná cesta k tomu, abychom se vrátili k normálnějšímu životu.“ Očkovat se chce nechat ona i Kalousek.

„Ten, kdo dneska říká, že se nechce nechat očkovat proti covidu-19, by se choval stejně stupidně jako někdo, kdo v 19. století odmítal vakcinaci proti variola major (pravé neštovice - pozn. red.),“ vzkázal Kalousek.

Vědcům a lékařům věří i šéf lidovců Jurečka, s rodinou se chce nechat očkovat také. „Očkování je dneska bohužel obětí svého úspěchu,“ podotkl a vzpomněl nemoci, na které dnes i díky vysoké proočkovanosti již naštěstí neumíráme.

„Jednoznačně jsem připraven já, případně i moje rodina, jak to bude možné, se nechat očkovat. Je důležité ukázat, abychom očkování v ČR dokázali podpořit i my politici aspoň takto jasným způsobem. Je to jedna z mála cest v této situaci, jak odstranit to, v čem žijeme, tzn. lockdown nebo otevírání a zase zavírání (...) Já na rozdíl od nejvyššího velitele ozbrojených sil v ČR se jehly nebojím,“ rýpl si Jurečka do prezidenta Miloše Zemana.

S očkováním nemají problém ani komunisté

Poslankyně Miloslava Vostrá (KSČM) se chce také nechat očkovat a ochránit „sebe i ty ostatní kolem sebe“. „To, že bysme měli být v nějaké 1. linii, to ne, jsou profese, kde je to daleko a daleko důležitější. Ale jakmile to bude možné, tak určitě ano, jako občan se očkovat nechám,“ podotkla.

„Nemám s tím žádný problém - nechat se očkovat. Myslím si, že je to rozumná věc. Ukazuje se, že v minulosti, pokud se očkování praktikovalo, tak se podařilo vymýtit řadu závažných chorob ve společnosti,“ podotkl další z komunistů Stanislav Grospič.

Vicepremiér Havlíček: Připravuje se vše, probíhá to dobře

„Strategie očkování byla přijata před týdnem, máme naobjednáno dostatek vakcín, připravují se všechna centra, která budou ať už v nemocnicích, v ambulantních centrech, u jednotlivých lékařů, anebo ve speciálně vybudovaných centrech. Je připraven tým, který bude přímo koordinován premiérem Babišem, jsou připraveny varianty scénáře, marketingové komunikace, vlastní logistiky a současně i personálního zabezpečení,“ ujišťuje Havlíček.

„Připravuje se vše a vše bude stíháno tak, jak budou pochopitelně chodit jednotlivé vakcíny. Je to priorita vlády, ale souhlasíme s tím, že zde budeme pod drobnohledem, nicméně jsem přesvědčen, že ta příprava začíná dobře,“ dodal.

Babiš chce žádat poslance 22. prosince

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes nechal slyšet, že Sněmovnu bude vláda žádat o prodloužení nouzového stavu na plénu 22. prosince. „Samozřejmě že Sněmovnu požádáme o prodloužení nouzového stavu, počítám s termínem 22. prosince,“ řekl Babiš Právu.

Stav nouze poslanci nedávno prodloužili do 23. prosince na návrh KSČM, přičemž vláda žádala až do 11. ledna.

Video  Šéf testování v Česku vzkazuje: Musíme překonat sobectví. A vysvětlil svou rezignaci.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 17. prosince 2020 11:06 )

rapid15: Na rady nějakého usmr.kance Ferriho nikdy nedám, řídím se rady opravdového odborníka a nějakého poslance, který ještě nic nedokázal.

hejhej ( 17. prosince 2020 11:04 )

stemik: Souhlas.
ODS, TOP09, KDUČSL už předvedla, jak umí lidi okrádat. Nyní se ti blbci spojují, je to podraz na voliče. Nikdy žádný slepenec nevolím. Koalice se tvoří až po volbách.

pepen ( 16. prosince 2020 07:57 )

Kalousek je neustále ožralej...když se probere z kocoviny tak neví co žvaní !!!Vyházel bych tu chamrať z politiky-pobírají hříšné prachy za nic !!!To samé ten křovák...prachy pro nic !!!Těch je tam spousty v politice také Senát...zrušit !!!

oltec ( 16. prosince 2020 06:08 )

tvoji rodiče musí být na tebe pyšní zdechlino

jdi-se-bodnout ( 15. prosince 2020 22:00 )

Ale to své veto rozpočtu hradní pán ještě zváží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa