Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Platí ji Soros,“ soptí mluvčí po kritice od Jourové. S požadavkem na její odvolání Maďaři neuspěli

Autor: ČTK, for - 
13. listopadu 2020
21:36

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová a eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders do úřadů, které zastávají, vnášejí svá ideologická přesvědčení, což podkopává pověst Evropské komise. Podle agentury MTI to tvrdí mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

O Jourové, která má v Evropské komisi na starosti hodnoty a transparentnost, Kovács na twitteru napsal, že „nedorostla“ do role eurokomisařky a že se zkompromitovala. Jourová opakovaně kritizuje situaci kolem médií v Maďarsku, upozorňuje na omezování svobody slova a dělá si starosti kvůli podmínkám pro práci nezávislých médií. „Pokud jde o svobodu médií v Maďarsku, tak o ní neví nic a lže, protože ji platí (George) Soros,“ tvrdí Kovács.

Soros, americký finančník a filantrop maďarského původu, je častým terčem útoků ze strany konzervativního maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho politických spojenců. Označují ho například za organizátora protimaďarského spiknutí.

Miliardář George Soros je osobnsotí roku podle Financial Times Miliardář George Soros je osobnsotí roku podle Financial Times | Reuters

Eurokomisař Reynders je „podobně nepřesvědčivý, naprosto nepomáhá členským státům EU v době pandemie,“ napsal Kovács o kolegovi Jourové z Evropské komise. Uvedl také, že maďarská vláda i nadále vyzývá Jourovou, aby rezignovala.

Čelní představitelé maďarské vlády, včetně premiéra Orbána, před časem žádali odvolání Jourové kvůli jejímu rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel. V něm mimo jiné mluvila o tom, že stav mediálního prostředí v Maďarsku je alarmující, nebo o tom, že podstatná většina Maďarů již zřejmě vůbec nemá šanci vytvořit si svobodný názor, protože v médiích je sotva nějaká kritika proti vládě.

Maďarská vláda tento týden navrhla ústavní dodatek o tom, že děti by měly být vychovávány v souladu s křesťanským pojetím pohlaví. Reynders dnes podle agentury MTI řekl, že je důležité, aby ve všech zemích dodatky k ústavě předcházela důkladná debata.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa