Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ušetříme stovky, nebo tisíce? Koalice se neshodla na výši daní, Babiš chce 15 procent, Hamáček 19

Aktualizováno -
3. listopadu 2020
13:12
Autor: ČTK - 
3. listopadu 2020
10:30

Koaliční rada se se dnes nedohodla na výši zdanění, po plánovaném zrušení superhrubé mzdy. Jednání budou pokračovat. Novinářům to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Změnu formou pozměňovacího poslaneckého návrhu k daňovému balíčku na příští rok navrhl nejen premiér Andrej Babiš (ANO), ale i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Oba poslanecké návrhy počítají se zrušením superhrubé mzdy, liší se ale ve výši daňových sazeb. Podle koaliční smlouvy přitom mají vládní strany předkládat zákony o změnách daní a zákony s velkým dopadem do veřejných rozpočtů pouze společně.

ANO a ČSSD se dohodly, že superhrubou mzdu zruší, nenašly ale shodu na následném nastavení daní. Hamáček v neděli uvedl, že předložení vlastního návrhu nepovažuje za porušení koaliční smlouvy.

Nyní se daň z příjmu zaměstnanců vypočítává jako 15 procent ze superhrubé mzdy, což je hrubá mzda zvýšená o odvody zaměstnavatele. Efektivní zdanění pro zaměstnance tak nyní činí 20,1 procenta. Babiš navrhuje zdanit hrubou mzdu sazbou 15 procent a u příjmů zhruba nad 140.000 korun měsíčně doplnit sazbu 23 procent. Hamáček obdobně navrhuje sazby 19 a 23 procent a zároveň zvýšit o 200 korun měsíčně daňovou slevu na poplatníka.

Hamáček Babišův návrh kritizoval, podle něj způsobí výpadek 90 miliard korun ve státním rozpočtu i v rozpočtech krajů a obcí. V situaci, kdy vláda i bez zrušení superhrubé mzdy navrhuje rozpočet s deficitem 320 miliard, je to podle vicepremiéra nezodpovědné. Zda jeden z návrhů začne platit, se rozhodne při závěrečném hlasování o balíčku ve Sněmovně.

Babiš navíc do svého pozměňovacího návrhu nastínil další rozvolnění rozpočtových pravidel.

luder ( 3. listopadu 2020 18:52 )

Adamová Pekarová prohlásila,
že těch 5 tisíc korun by důchodcům nedala ale věnovala by je běloruské opozici, proto byla proti! Kdyby hlasovala pro své prachy tak to by si měsíčně bez problému cokoliv odhlasovala! Měla by se do Běloruska odstěhovat když je má radši než naše občany! Pro koho je ve sněmovně, pro cizince?

luder ( 3. listopadu 2020 18:24 )

Kalousek má z toho radost, čímž se v médiích netajil!
Senátní výbor neschválil příspěvek 5000 Kč důchodcům, raději chce přispět samoživitelkám a rodičům!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa