Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenáviděné „kojeňáky“ mají našlápnuto ke konci. Konečně je zrušíme, raduje se Maláčová

Autor: ČTK - 
27. července 2020
17:06

K poslanecké snaze zrušit do tří let dětské domovy pro děti do tří let věku, tedy někdejší kojenecké ústavy, a vytvořit centra komplexní péče pro děti se zdravotním znevýhodněním, vláda v pondělí přijala neutrální stanovisko. Na twitteru o tom informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Očekávalo se, že kabinet návrh odmítne.

„(Ministr zdravotnictví) Adam Vojtěch slíbil, že do konce září předloží vládní novelu a kojeňáky konečně zrušíme jednou provždy,“ uvedla Maláčová.

Ministerstvo zdravotnictví k poslaneckému návrhu uvedlo, že transformace domovů pro děti do tří let věku je potřebná, chce ale prosadit vlastní úpravu v zákoně o zdravotních službách. Podle ministerstva financí je poslanecký návrh nesystémový, podle ministerstva školství z předlohy není jasné, jak bude do budoucna zajištěna péče o méně než tříleté děti. Také ministerstvo vnitra pochybuje o tom, zda je systém připraven na úplné zrušení někdejších kojeneckých ústavů.

O péči se mají postarat náhradní rodiny

Tvůrci zákona návrh zdůvodnili tím, že domovy pro děti do tří let věku svým zakotvením v zákoně o zdravotních službách  doplňují systém zařízení ústavní výchovy. Loni bylo v 25 takovýchto ústavech 335 dětí. Zařízení fungovala převážně jako dětská centra a poskytovala také sociální a poradenské služby. Dětská centra jsou na rozdíl od dětských domovů navíc financována z více zdrojů.

Institucionální forma péče o děti nízkého věku má podle odborných výzkumů na vývoj dětí škodlivý vliv, uvedl autoři novely. Podle nich by ústavy pro nejmenší děti měly být postupně nahrazeny péčí o děti v náhradních rodinách.

Navrhovaná centra komplexní péče pro děti se zdravotním znevýhodněním by měla podle poslanců usnadnit dlouhodobou rodinnou péči o tyto děti propojením zdravotní a sociální péče.

O návrhu rozhodne bez ohledu na stanovisko vlády Sněmovna.

Makusanys ( 28. července 2020 23:07 )

Maláčová normál obchoduje s lidma za prachy!!

Makusanys ( 28. července 2020 23:02 )

To jako fakt? Takze jedno dítě bude čekat jak houska v krámě na projiti pokladnu? S razítkem od matriky,v tak nízkém věku si budou brát děti z domova. Na chvilkove pobavení,aby se pak zase vrátilo zpět do ústavu. A je jedno, jestli ústav, domov nebo náhradní péče. Ať si tomu říkají, jak chtějí. Ani mě to nezajímá, jen aby stát ušetřil peníze.Chudak dítě,to se neshoduje s normál rodinou. Fungujícím státem, ale v tom že se ušetří prachy.

ladybug ( 27. července 2020 20:09 )

Je mi líto těch dětí. Do 3 let, děti patří do rodiny. Ale milující rodiny, takových je, bohužel, jako
šafránu. Tyto rodiny, co se starají o cizí děti to dělají hlavně pro peníze.

e.lesanova ( 27. července 2020 19:00 )

Kde seženete kvalifikovaný personál, kde potřebný počet kvalitních rodin?? Je potřeba vědět, jaký "typ" dětí v kojeneckých ústavech je...sluníčkáři by adoptovali kdejakého imigranta, posílají peníze na Afriku a na vše možné, máme stovku "neziskovek", ale naše děti nikdo nechce...jádro pudla je trochu jinde...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa