Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Senát schválil nová pravidla pro sčítání lidu. Co všechno budeme muset prozradit?

Autor: ČTK - 
22. července 2020
11:28

Senát schválil beze změn pravidla pro sčítání lidu, bytů a domů, které se uskuteční koncem března příštího roku. Lidé budou při příštím sčítání odpovídat na méně otázek než v minulosti, neboť část dat získá Český statistický úřad z veřejných registrů. Zákon o sčítání nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Při předchozím sčítání v roce 2011 lidé vypisovali tři listy s 47 údaji, příští rok budou uvádět o dvě desítky údajů méně do dvou listů. Formuláře budou moci vyplnit elektronicky. Tiskopisy v papírové formě doručí sčítací komisaři pouze lidem, kteří informace elektronicky neodešlou.

Prostřednictvím formulářů bude Český statistický úřad zjišťovat jména a příjmení lidí, druh a číslo dokladu jejich totožnosti, datum narození a pohlaví, místo pobytu, národnost, mateřský jazyk, dosažené vzdělání, počet dětí, povolání nebo dojíždění do zaměstnání. Data budou zpracovávána v anonymizované podobě. Statistici budou zjišťovat také způsob bydlení, velikost bytu, připojení na plyn a vodovod, způsob vytápění nebo složení domácnosti, tedy seznam osob v bytě a vztahy mezi nimi. Nadále budou moci dobrovolně uvádět i to, zda se hlásí k nějaké náboženské víře.

Naposledy se lidé sčítali v roce 2011

Za nevyplnění formuláře nebo jeho záměrně chybné vyplnění bude hrozit pokuta 10 000 korun, za zneužití údajů ze sčítání až půlmilionová sankce. Sčítání má včetně přípravy a vyhodnocení v období od roku 2018 do roku 2023 stát 2,23 miliardy korun. Minulý cenzus vyšel na 2,27 miliardy korun. Statistici ale uvádějí, že úspora bude až pětinová vzhledem k využití registrů.

Poprvé bylo sčítání lidu na českém území v roce 1869. Od roku 1918, tedy od vzniku samostatného Československa, se jich uskutečnilo devět. Zatím poslední bylo před devíti lety, kdy se dotazníky daly poprvé vyplňovat přes internet. Zatímco severské státy, Slovinsko či Rakousko získávají údaje hlavně z databází úřadů, v Česku se budou muset znovu zapojit všichni lidé. České registry všechna potřebná data neobsahují. Statistici se ale budou snažit využít informace, které v nich jsou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

trintin ( 24. července 2020 12:00 )

druh a číslo dokladu jejich totožnosti, datum narození.?? Znamená to, že vydávají doklady bez číselné evidence a dat narození.

Tara-Tara ( 22. července 2020 13:26 )

jééééé...to zase lidé nalžou věcí.....

santikxauz ( 22. července 2020 12:29 )

Mohla tam být položka,zda vystoupit z EU.

nakobyl ( 22. července 2020 12:20 )

jeden čas se vyplňovala velikost a druh WC včetně kadibudky na hnoji . To už nebude?

Jirik-ta ( 22. července 2020 12:19 )

Pravidla pro sčítání lidu Senát schválil beze změn čtk (české noviny)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa