Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rath musí platit, jinak si prodlouží pobyt v base. Jsem na mizině, vzkázal exhejtman soudu

Autor: ČTK - 
13. července 2020
10:21

Krajský soud v Praze nevyhověl žádosti bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, aby mu prominul druhou část desetimilionového peněžitého trestu. Uvedla to mluvčí soudu Hana Černá. Bývalý politik měl do 20. června zaplatit druhou splátku trestu, který dostal za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Částku ale neuhradil, podle prohlášení jeho advokáta Romana Jelínka pro deník Právo nemá peníze. Prvních pět milionů z trestu Rath uhradil letos v únoru.

„V takovýchto situacích soud zpravidla přistoupí k vymáhání peněžitého trestu a v případě neúspěšnosti tohoto postupu potom přichází v úvahu nařízení náhradního trestu odnětí svobody,“ sdělila Černá k dalšímu postupu soudu. Rath podle právníka jako alternativu k prominutí zbytku trestu žádal o nařízení exekuce části domu, který vlastní spolu s bratrem Michalem. Mluvčí ale uvedla, že v případě vymáhání částky je volba konkrétního postupu především na příslušném exekutorovi.

Server iROZHLAS.cz. na konci června napsal, že bývalý hejtman prodal většinu svých nemovitostí pod cenou rodině, a vyvedl ho tak z dosahu justice. Podle něj Rath na přelomu roku využil situace, kdy mu soudy uvolnily do té doby zaplombovaný majetek a prodal sedm nemovitostí nebo podíly v nich synům a partnerce. Nemovitosti mu justice zajistila, když v roce 2012 policie začala vyšetřovat jeho korupční aféry.

Rath dostal loni v červnu za přijímání úplatků při výběrovém řízení na opravu Buštěhradu sedmiletý trest vězení. Soud mu nařídil zaplatit deset milionů a na sedm let mu zakázal působit ve výkonných funkcích v samosprávě. Stanovil také náhradní trest 2,5 roku vězení pro případ, že by Rath peněžitý trest neuhradil.

Na konci letošního ledna bývalému politikovi středočeský krajský soud zatím nepravomocně vězení o rok prodloužil. Uložil mu také osmnáctimilionový peněžitý trest.

Rathova kauza je rozdělená na dvě větve, které se obě týkají korupce při zadávání zakázek Středočeského kraje. V první části ho soud uznal vinným z úplatkářství u tendru na zámek Buštěhrad, jeho hlavní spoluobviněné - bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra - odsoudil i za zmanipulovaná výběrová řízení na rekonstrukci budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic. Dostali po šesti letech vězení.

Ve druhé větvi kauzy si ústřední trojice podle nepravomocného rozsudku na přelomu let 2011 a 2012 domlouvala úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 14. července 2020 12:41 )

horalysa:
Protahoval soudy svým dlouhým žvaněním. Majetek a nakradené peníze převedl na manželku, milenku, syna a nemanželského syna. Ať to ti jeho milovaní prodají a zaplatí.Na mizině není, opět lže, což je pro něho příznačné.

horaIysa ( 13. července 2020 14:04 )

No, myslel si že s nimi vydrbe a nechal přepsat nemovitosti na rodinu. Vydrbal. Teď vydrbali oni s ním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa