Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komunisté zatlačili na Babiše: Chtějí pět týdnů dovolené pro všechny zaměstnance

Autor: ČTK - 
9. července 2020
17:45

Komunisté žádají po hnutí ANO podporu pro svůj návrh na prodloužení zákonné dovolené pro zaměstnance o týden nejméně na pět týdnů. Předseda KSČM Vojtěch Filip po odpoledním jednání se zástupci vládního hnutí novinářům dále řekl, že dalším sporným bodem jednání byla možnost vrátit se k otázce banky komerčního typu v rukou státu. Celkově předložili komunisté pět nových požadavků k dosavadním sedmi, které jsou součástí toleranční smlouvy.

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Filipa slíbil, že možnost podpory pro zákonnou pětitýdenní dovolenou hnutí ANO projedná. „Je to věc, která není v jejich politickém programu, ale my jsme tu argumentaci nezanedbali, protože už 80 procent zaměstnanců, ať už ve státním, nebo soukromém sektoru, pět týdnů dovolené má. Jsme přesvědčeni, že těch zbývajících 20 procent si to zaslouží,“ uvedl Filip.

Novele komunistických poslanců hrozí v souvislosti s dřívějšími postoji sněmovních výborů zamítnutí. Podle původních předpokladů se hlasování pléna mohlo uskutečnit už v dubnu, garanční sociální výbor ale tehdy přerušil projednávání pozměňovacích návrhů k předloze až do listopadu.

„Poslední takový sporný bod byla otázka Poštovní spořitelny a toho, jestli je možné se vrátit k otázce banky komerčního typu v rukou státu,“ řekl Filip.

Dosavadní aspekty toleranční smlouvy jsou podle Filipa plněny kromě bodu týkajícího se sloučení zdravotních pojišťoven ministerstev vnitra a obrany. Předseda KSČM uvedl, že Babiš chce věc na ministerstvu zdravotnictví řešit v pátek. „Udělá se nový harmonogram tak, abychom měli v druhém pololetí šanci, aby ten krok byl dokončen,“ poznamenal Filip.

Vodovody a kanalizace pryč od soukromníků?

Komunisté předložili také program převodu vodovodů a kanalizací do veřejného sektoru. „Myslím si, že je na to dostatek prostředků tak, aby ten přestup ze soukromého do veřejného sektoru mohl být realizován ještě v tomto roce,“ míní místopředseda Sněmovny. Loni na návrh předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika přesunula Sněmovna při schvalování rozpočtu na letošní rok 300 milionů korun v kapitole ministerstva zemědělství na nákup vlastnických práv ke kanalizacím a vodovodům. Má to vytvořit prostor pro obce, aby mohly dostat dotace pro výkup akcií vodárenských společností, budou-li to potřebovat.

Filip připomněl, že dolní komora ve středu také na návrh KSČM požádala vládu, aby zpracovala koncepci konsolidace veřejných financí pro období 2021 až 2027. Vláda ji má poslancům předložit do 30. září.

Zda je některý z požadavků pro KSČM tak stěžejní, že bez jeho splnění by nebyla nadále možná tolerance kabinetu, Filip přímo neřekl. „Je to věcí jednání. Mechanismy, které jsou v dohodě o toleranci, znáte. Kdybychom se neshodli, pořád je před námi dohodovací řízení,“ uvedl. Mírou důležitosti jsou ale podle Filipa nové požadavky na úrovni původních sedmi.

Toleranční smlouva, jejíž naplňování komunisté s Babišem hodnotí pravidelně, hovoří například o zavedení ústavní ochrany vod, trvalém zvyšování mezd a důchodů nebo zdanění církevních restitucí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horaIysa ( 11. července 2020 13:30 )

On neumí už česky a německy se ještě nenaučil. A už to asi ani nestihne.

horaIysa ( 11. července 2020 13:28 )

Tak si přečti v téhle diskusi kolik jsi toho napsala k tématu ty, pindo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa