Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dětské skupiny skončí, Maláčová chce jen jesle. V Česku chybí místa pro 20 tisíc dětí

Autor: ČTK, for - 
7. července 2020
14:30

Vláda se chystá v pondělí schválit novelu o dětských skupinách. Od července 2024 by je měly nahradit jesle. Nově by měly vznikat hlavně v mateřských školách. Dohodli se na tom dnes zástupci vládní koalice. Na tiskové konferenci to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle plánu by zákon měl začít platit od pololetí příštího roku.

„Dětské skupiny, které existují - a je jich zhruba tisíc, necháme doběhnout s tříletou přechodnou dobou, jak co se týká normativu na financování, tak názvem. Nicméně k 1. 7. 2024 už by se všechna tato předškolní zařízení měla jmenovat jesle,“ uvedla Maláčová.

Česko patří v EU ke státům s nejnižší dostupností péče o malé děti. Chybějící místa ve školkách měly zajistit dětské skupiny. Ty se platí hlavně z peněz EU. Jejich čerpání ale skončí v polovině roku 2022.

„Nastavíme systémové financování ze státního rozpočtu v ideálním případě předfinancované z evropských zdrojů. To bude pak věcí jednání s Evropskou komisí,“ uvedla ministryně. Podle chystané novely by stát přispíval na místo v jeslích jen dětem do čtyř let, jejichž rodiče pracují, studují, hledají si místo či podnikají. Ministerstvo práce v podkladech k zákonu navrhuje 7500 korun, nebo 5000 korun. Nynější příspěvek na dítě z fondů EU činí 9800 korun měsíčně.

Prezident Miloš Zeman s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) (16.6.2020) Prezident Miloš Zeman s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) (16.6.2020) | Twitter/ Jiří Ovčáček

Pravidla pro jesle by byla přísnější než pro dětské skupiny. Nově by musely mít šatnu, oddělené prostory na spaní, místnost na prádlo a další náležitosti. Byly by do poloviny roku 2024 pro děti od půl roku do nástupu do školy, pak už jen do čtyř let. „Chceme také, aby jesle vznikaly jako houby po dešti zejména při mateřských školách, aby se vyřešil problém, že děti pod tři roky budou v jeslích a od tří let pak ve vzdělávacím zařízení, to je mateřská školka,“ řekla Maláčová.

Komunisté, kteří vládu podporují, mají od počátku k dětským skupinám výhrady. V polovině června poslankyně KSČM a ANO uvedly, že se dohodly se členy vlády na tom, že by místo přeměny skupin na jesle měly vznikat jeslové třídy v mateřských školách.

Chybí místa pro 20 tisíc dětí

Novelu o dětských skupinách předložilo ministerstvo práce už v říjnu 2018. Navrhovalo tehdy pro dětské skupiny státní příspěvky nejen na provoz, ale i na vznik zařízení. Podpora na vybudování z normy, která se několikrát přepracovávala, vypadla. Ve verzi novely z loňského září resort přišel s přejmenováním skupin na jesle. Snížila se také měsíční částka na místo pro dítě ze 7500 na 5000 korun. V podkladech k poslední verzi zákona jsou obě sumy.

Ministerstvo spočítalo, že by stát ročně na nynějších asi 15.000 míst v jeslích a mikrojeslích na příspěvcích ve výši 7500 korun vydal 1,38 miliardy. Pokud by příspěvek činil 5000 korun, bylo by to 922,8 milionu. Na odvodech a daních od rodičů by ale rozpočet získal 1,57 miliardy. Pokud by se zařízení rozšířila a byla pro 23.800 dětí, výdaje by s vyšším příspěvkem činily 2,24 miliardy a s nižším 1,49 miliardy. Rodiče by státu odvedli na pojistném a daních ale 2,57 miliardy.

Podle analýzy ministerstva práce v mateřských školách, dětských skupinách či mikrojeslích chybí zhruba 20.000 míst pro děti do tří let. Opatrování se tak nedaří zajistit třem z deseti děvčat a chlapců v tomto věku, pro které by ho rodiče potřebovali. Od tří let je nárok na školku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 8. července 2020 14:38 )

Všechno, co před r.1989 fungovalo zrušili, aby po 30 letech opět zaváděli.
Chování vlád po r.1989 bylo zrůdné !!!! Zrušili nejen jesle, ale i učňovské škol­ství,z­dravot­nictví- přihlouplým nařízením, že sestry musí mít VŠ a nyní je nemají, zrušili průmysl, rozprodali jiným státům vlastně všechno, aby dováželi paskvily a potraviny, které nejsou k jídlu.

panda82 ( 7. července 2020 15:59 )

Vymýšlejí dávno vymyšlené, fungovaly jesle i školky, ale pořádně se zdevastovalo, funkční zařízení se ničilo , vyhazovalo a nadělaly z budov, prádelny ale většinou hospody, teď chybí místa, no jo Maláčová má pracovní náplň , tak jedná, zařizuje. Za školku se platilo 4Kč za jesle 8Kč,

krapotkin ( 7. července 2020 15:54 )

Jesle přece zrušili jako přežitek socialismu. Asi exsoudružka přišla na to, že je nutné oblbovat děti od malička.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa