Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Chová se jak nácek!“ obula se Černochová do Zaorálka kvůli Izraeli. Skandál, hřímá ministr

Autor: ČTK, for - 
27. května 2020
11:12

Poslankyně ODS Jana Černochová přirovnala dnes ve Sněmovně ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) kvůli jeho výrokům o Izraeli k nacistům. Kritizovala Zaorálkovo srovnání izraelských plánů na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu s osudy bývalého Československa v minulém století. Zaorálek se proti slovům Černochové ohradil. Ta se po debatě Zaorálkovi jako poslankyně omluvila. Jako občanka si názor ponechám, uvedla.

Černochová poukazovala na Zaorálkův výrok v médiích, že je nutné zastat se Palestinců, pokud jim hrozí podobný osud, který opakovaně stíhal Československo ve 20. století. „Jak je možné, že ministr vlády si dovolí konstatovat něco tak absurdního veřejně v novinovém článku?“ tázala se poslankyně ODS. Zaorálek by podle ní neměl šířit ostudu v zahraničí. „Je naprosto ironické, že pan ministr kultury se chová v těchto dnech jako ten největší nácek,“ prohlásila Černochová.

Ministr kultury zdůraznil, že není možné silou a vojáky obsadit cizí území. „Za to, že jsem to řekl, jsem nacista? Skandál je to, jaký výrok jste použili proti mně,“ uvedl. Podle Zaorálka je logické, když česká strana řekne někomu, s kým má strategické partnerství, že je něco špatně. „Česko se svou zkušeností, kterou má z 20. století, nemůže mlčet k tomu, když se někde nerespektují základní mezinárodní pravidla a kde se použije síly na obsazování území,“ řekl. „Cesta, kterou se vydává Izrael teď, je cesta do zdi,“ míní.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek Ministr kultury Lubomír Zaorálek | Blesk:Robert Klejch

Izrael tahá Bibli, Češi anexi

Pozornost v posledních dnech vyvolal článek ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a jeho předchůdců Zaorálka a Karla Schwarzenberga (TOP 09), v němž izraelské plány kritizovali. Sněmovna se bude záležitostí podle dnešního rozhodnutí zabývat ve středu 17. června, o týden dřív o ní budou debatovat členové sněmovního zahraničního výboru.

Izraelská vláda má v červenci zahájit debatu o případném připojení židovských osad k Izraeli, což by znamenalo anexi tohoto území. Palestinci a mnoho zemí považují židovské osady, které Izrael od roku 1967 vybudoval na Západním břehu Jordánu, za nelegální z pohledu Ženevské konvence, která zakazuje výstavbu na území zabraném při válce. Izrael argumentuje svými bezpečnostními potřebami a rovněž biblickým odkazem na historické židovské území, jež se nachází na dnešním Západním břehu Jordánu.

Ministr zahraničí se svými dvěma předchůdci ve společném článku napsal, že anexe osad by do budoucna vyloučila vytvoření samostatného státu. Upozornili na to, že s řešením blízkovýchodního konfliktu v podobě vytvoření izraelského a palestinského státu počítají mezinárodní dohody, rezoluce OSN i koncepce české zahraniční politiky.

Nepokoje u zdi oddělující Izrael od palestinských území. Nepokoje u zdi oddělující Izrael od palestinských území. | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Walter ( 27. května 2020 12:30 )

Izrael násilím obsadil cizí území, kdyby obsadil naše území někdo jiný, neměli bychom právo se bránit , ať už jakýmykoliv prostředky ? Izrael tomu říká terorismus.Jednoho dne pozbíral bagry, celé vesnice srovnal se zemí a nechal vyhnat Palestince z jejich domovů, načež začal budovat vesnice a města na zabraném území, nastěhoval tam Izraelce a teď to chce vše zlegalizovat. Tak se vzpamatujte a nepodporujte teroristické choutky ži…., jak asi bylo nám po Mnichovu ?

jajanene ( 27. května 2020 12:16 )

Černochová je neskutečná kr*va, leze Židům do zadku a vůbec neví co žvaní. Izrael je jeden z nejhorších okupantů v novodobé historii a přitom naříká a stěžuje si kde jen může. Koneckonců proč ne, každý dělá co umí, ale našinec by se znich nemusel podělat a ukazovat tak okatě vlastní blbost. Ale co chceme od Černochový...

vaclav ( 27. května 2020 12:11 )

Není náhodou blondýna?

Matos7 ( 27. května 2020 11:39 )

Černoška Černochová, horší než nacisti

donypan ( 27. května 2020 11:32 )

Tak to se pí.Černochové povedlo,její strana staví fašistům pomníky a p.Zaorálka by chtěla moralizovat.Tomo se říká gol do vlastní branky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa