Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Havla v Kongresu USA ocenil potlesk vestoje. Od poradců dostal před 30 lety „za uši“

Autor: jt, jko, vr - 
22. února 2020
19:20

Moment, který se už nebude opakovat. Zaplněný americký parlament vestoje tleská malému muži, který ráčkuje a svoji řeč přednáší v rodné češtině. Tím člověkem není nikdo jiný než prezident Václav Havel (†75). V pátek to bylo přesně 30 let od jeho slavného projevu v Kongresu Spojených států.

Hned třiadvacetkrát přerušili kongresmani Havlovo vystoupení potleskem. Čerstvě zvolený československý prezident byl navíc i prvním z představitelů postkomunistických zemí, který vystoupil s projevem před americké zákonodárce.

Nápad, aby nemluvil anglicky, ale prý nepocházel z jeho hlavy. „Mí poradci mi poradili, abych vystoupil v češtině. Nevím proč. Snad chtěli, abyste si vyslechli sladká slova mého mateřského jazyka,“ pronesl na úvod svého vystoupení, které překládal do angličtiny jeho tehdejší mluvčí Michael Žantovský (71).

Psal to dvě hodiny a dostal „za uši“

Havlova řeč zapůsobila na Američany i proto, že nemluvil jako ostatní politici. Byl osobitý i vtipný a dokázal zaujmout myšlenkami. Asi nejslavnější z jeho vět je ta, že pro Československo bude nejlepší, když Bílý dům podá pomocnou ruku Kremlu. „Nejvíc nám pomůžete, když pomůžete Sovětskému svazu na jeho sice nezvratné, ale přesto nesmírně komplikované cestě k demokracii,“ řekl tehdy Havel.

Podle jeho vzpomínek za ním poté přišla řada lidí a ptala se ho, jak dlouho mu jeho lidé řeč psali. „Řekl jsem, že jsem si ji psal sám a trvalo to dvě hodiny,“ vyprávěl. Za to prý dostal „za uši“ od poradců, že to nebude vypadat profesionálně.

Nejoblíbenější země

Havel strávil ve Spojených státech několik dní, dvakrát se sešel s tehdejším americkým prezidentem Georgem Bushem starším (†94), absolvoval nespočet jednání a také převzal čestný doktorát na prestižní Kolumbijské univerzitě.

„Rád bych vám oznámil, že jsme se právě vrátili z Ameriky. Stačily pouhé dva dny ve Washingtonu a jeden den v New Yorku k tomu, aby bez nadsázky Československo bylo dnes nejpopulárnější zemí v Americe,“ vykládal Havel po návratu.

Klaus nezklamal: (Ne)tleskal jsem

Že program byl skutečně hektický, ilustroval i tehdejší ministr financí a Havlův nástupce v úřadu Václav Klaus (78). „Měli jsme jednání při snídani, protože ten náš čas je tak nabitý, že nemáme čas snídat, tak s výkonným ředitelem Mezinárodního měnového fondu jednáme při snídani,“ podělil se tehdy o svoje zážitky ze Spojených států.

Také později tvrdil, že Havlovi jako jediný v sále netleskal za projev, který označil za „naprosto absurdní“ a „antiamerický“. Žantovského překlad pak označil za špatný a prý mu žádný kongresman nemohl rozumět. Jenže… záznamy z onoho dne říkají něco jiného - že se ani Klaus aplausu neubránil.

I tohle pronesl:

  • „Když mne 27. října loňského roku naposledy zatýkali, nevěděl jsem, jestli to je na dva dny nebo na dva roky. Když mi přesně měsíc poté řekl rockový hudebník Michael Kocáb, že budu asi navržen do funkce prezidenta, myslel jsem, že to je jeden z jeho obvyklých žertů. Když mne 10. prosince 1989 můj přítel, herec Jiří Bartoška , navrhl na velkém mítinku v Praze jménem Občanského fóra do úřadu prezidenta republiky, považoval jsem za vyloučené, že mne náš parlament, zděděný po předchozím režimu, může do tohoto úřadu zvolit.“
  • „Čím dřív, rychleji a pokojněji se Sovětský svaz začne ubírat po cestě skutečné politické plurality, respektu k právům národů na svébytnost a k fungující, tedy tržní ekonomice, tím lépe bude nejen pro Čechy a Slováky, ale pro celý svět. A tím dřív i vy budete schopni zmenšovat břemeno vojenského rozpočtu, který musí americký lid nést.“
  • „Není pravda, že český spisovatel Václav Havel chce zítra zrušit Varšavský pakt a pozítří dokonce NATO, jak o něm píší někteří snaživí novináři.“

Pamětníci pro Blesk:

Alexandr Vondra (58, ODS), tehdy poradce prezidenta, dnes europoslanec

„Státy“ byly symbol

„Byla to zcela výjimečná unikátní a neopakovatelná záležitost. Třeba tím, jak jsme cestu organizovali a dávali dohromady. Otevřelo se československé vězení a Amerika byla symbol, kam každý chtěl. Zájem se toho účastnit byl tak enormní, že nakonec musela letět dvě letadla. Země, o které nikdo nic nevěděl, byla zapomenutá a na chvostu všeho, se najednou díky příběhu Václava Havla a sametové revoluce objevila na titulních stranách světových novin. Ten opakující se potlesk během projevu, to je něco, na co nikdy nezapomenu. Dodnes mám před očima, když jsme přistávali v New Yorku a dělali jsme oblet kolem Sochy svobody.“

Karel Schwarzenberg (82, TOP 09), tehdy hradní kancléř, dnes poslanec

Dcera uznala, že nejsem mimo

„Měl jsem to štěstí u toho být, když prezident promluvil, Kongres povstal a 20 minut tleskal. Tehdy jsme získali pro Československo prestiž, ze které jsme ještě pár let těžili, pak jsme ji promarnili. Další zážitek byl večer pořádaný intelektuály pro Václava Havla. Kam se člověk podíval, viděl známé tváře. Mně to pomohlo s dcerou, neboť byla v pubertě a otec pro ni byl dědek, který nerozumí mládeži. Ona tehdy byla v New Yorku, tak jsem jí zavolal, jestli by tam nešla se mnou. Když jsme tam přišli, uviděl mě Frank Zappa, přiběhl za mnou a objal mě. Dcera se na mě podívala a zeptala se: ‚Ty znáš Zappu?‘ To bylo po dlouhé době poprvé, co uznala, že nejsem úplně mimo.“

Stephen King (78), dnešní americký velvyslanec v Česku

Je to obrovská pocta

„Jako mladík – teď už jsem starý (smích) – jsem se dozvěděl o Československu a o tom, co se tady dělo během sametové revoluce. Četl jsem o pádu železné opony a jistém spisovateli, který psal divadelní hry a jmenoval se Havel. A pak si pamatuji, jak se stal prezidentem a jak vystoupil v americkém Kongresu, kde mluvil k oběma komorám, což je neuvěřitelně vzácné u zahraniční hlavy státu. No a také si pamatuji, že busta Václava Havla je trvale vystavena ve washingtonském Kapitolu (sídlo amerického parlamentu – pozn. red.). Opět jde o něco mimořádně vzácného u zahraničního politického představitele.“

Uznání od hvězd i shledání po letech

Po politických jednáních ve Washingtonu se česká delegace vydala do New Yorku. Tam se Václav Havel sešel se svým kamarádem z dětství, režisérem Milošem Formanem (†86), který za normalizace legálně odešel do USA a už se nevrátil. V katedrále svatého Jana na Manhattanu uspořádali američtí umělci slavnost, na které promluvily americké hvězdy.

„Dnes večer ve vaší přítomnosti jsme všichni Čechoslováky,“ řekl spisovatel Elie Wiesel (†87). Kromě Formana promluvili například i zpěváci Paul Simon (78) a Frank Zappa (†52), herečka Susan Sarandonová (73), herec Paul Newman (†83) nebo například politik Henry Kissinger (96). List The New York Times o události psal s titulkem „Václav Havel dobyl Manhattan.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kazin ( 24. února 2020 08:37 )

Mildaovar-Jsi imbecil Mašini byli vrazi a Ty jsi totální hlupák. Jsi buď nadrogovany nebo nemáš mozek. Škoda ze není povoleno takové magory odstraňovat ze společnosti. Třeba do nějakých ústavu.

jezidedek ( 23. února 2020 08:26 )

ten nádvorní šašek měl vést lotkový divadlo a ne stát nenadělal by tolik škod­,zlo­dějin­,rabo­vání,­rautu,­chlas­tu,šla­pek a jeblé amestie pro zločince jako byl on s partou podivných kama­rádu,­char­tistu,a jiné pakáže.Už nikdy pražskou žumpu,­slunič­káře,­kome­dian­ta do čela státu!

blamal ( 23. února 2020 00:25 )

Ulhany nabob, zavistivy a megatrapny Klaus.

fjdksla ( 22. února 2020 23:36 )

Tu zášť vidíte kde? V pravdivém a pregnantním popisu skutečnosti? To snad ne.

fjdksla ( 22. února 2020 23:18 )

Ve vašem příspěvku je jedna nepřesnost: před oltářem v chrámu Krista Spasitele děvuchy pouze uspořádaly svou "hudební produkci". Soulož ve vysokém stupni těhotenství se uskutečnila v moskevském Přírodovědném muzeu během otvírací doby. Není od věci připomenout i mraženou drůbež ve vagíně, to je taky originalita, kterou se můžou pochlubit jen tyto aktivistky, nositelky Ceny Václava Havla za kreativní disent.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa