Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Česko se žene seniorská „apokalypsa“. Musíme důchodce dostat do centra mezi lidi, míní experti

Autor: for - 
24. září 2019
15:42

Na Česko se žene seniorská „apokalypsa“. Češi stárnou a obce i města se musí připravit na zvyšující se věkový průměr obyvatel, který v roce 2017 činil 42 let.  Podle expertů, kteří debatovali na půdě Senátu, se seniorům musí přizpůsobit okolí, aby co nejdéle dokázali fungovat samostatně a netrpěli samotou. Města a obce tak narychlo spouští stavby malometrážních bytů, spolupracují s organizacemi pro seniory i soukromým sektorem.

„Demografický výzkum ukázal, že v roce 2030 bude v ČR 12-15 % osob 80+, nikoliv 65+, o kterých se pořád mluví. Právě tyto osoby budou povětšinou potřebovat komplexní péči, a na to se musí kraje a obce připravit,“ míní pražská radní Milena Johnová.

Věkový průměr obyvatel Česka činil v roce 2017 42 let. Za 10 let vrostl o dva roky. Na stárnoucí populaci je potřeba české území připravit. Johnová připustila, že i Praha je teprve na začátku příprav a opatření. 

Seniorská centra jsou, ale na okrajích

Staří lidé mají omezenější možnosti, sníženou pohyblivost, zkracující se finanční nezávislost a trpí samotou a postupným odříznutím od společnosti, míní experti. Základem pro udržení otěží stárnoucí populace je podle nich výstavba nových bytů, seniorská centra a podpora vícegeneračních bytů a domů. Pomoci mají podle ministerstva pro místní rozvoj i dotace.

Malometrážní byty by měly být v obecním vlastnictví s regulovaným nájemným a velikostně by neměly překročit 45 metrů. Podobají se pokojům v domovech pro seniory, mají i kuchyň a koupelnu. 

Na snímku paní Smetanová ve svém pokoji v domově pro seniory Na snímku paní Smetanová ve svém pokoji v domově pro seniory | Lukáš Houdek- HateFree

Centra by pak měla také nabízet ubytování, podle expertů by se mělo budovat co nejvíce jednolůžkových pokojů. „Stavíme senior centra, které mají být nejen pro klienty a rodinné příslušníky, ale i pro seniory z okolí, kteří se mohou zapojovat do programu. Spolupracujeme s veřejným sektorem tak, že stavbu stáhneme na sebe a udržujeme ji,“ dodává k tématu Věra Husáková z instituce SeneCura. Potíž je podle ní v tom, že nová zařízení se musí stavět v centru, nikoliv na okrajích měst a obcí, jako tomu je doposud.

Stavba komunitních míst a pečovatelských domů je totiž vázána na pravidla – třeba na zákazu stavět v místech, kde mohou hrozit záplavy. „Stavba v centru není jednoduchá. Musíme plnit hlukové normy, a pak přijde památkář, který nám to zakáže nebo něco nedovolí. Ve výsledku tak musíme stavět nebo rekonstruovat na okrajích,“ uvádí jeden z diskutujících na půdě Senátu a stěžuje si tak na svázané ruce ve snaze vytvářet centra, kde se seniorům dopřává klidné a šťastné dožití.

V podobných centrech se senioři zabaví, mají přístup k novým technologiím, k seminářům, poradenství a k aktivitám jako jsou divadla či tancování. Mohou do nich docházet, v řadě z nich se ale dá i trvale žít. Tato centra by podle diskutujících udržela sociální i zdravotní samostatnost – senioři by nepotřebovali tak časté dojíždění pečovatelky, netrpěli by samotou a udržovali by se v čilém stavu.

Havířov přichází o děti, seniorů je čtvrtina

Kromě center je ale podle expertů třeba stavět udržitelné a dostupné bydlení a odbourávat bariéry. I na to by měly jít investiční peníze od ministerstva pro místní rozvoj. „Nebudou jenom pro pečovatelské byty a obce, ale i pro podnikatelské subjekty, aby se stavěly výtahy a aby se stávaly domy a byty bezbariérové. Jako extrémně důležité jsou obecní byty, kde se udržuje nájemné, a kde jsou senioři schopní splácet nájem,“ zmínil ředitel odboru politiky bydlení MMR Jiří Klíma.

Klíma doufá, že tím by se senioři udrželi ve svém starém bytě a nemuseli by se nutně stěhovat. Případně by měli lehčí podmínky se odstěhovat do pečovatelského domu nebo do vznikajících domů připomínající malé byty, kde by v jedné domácnosti žilo více lidí, jen v oddělených bytech s vlastním sociálním zařízením a kuchyní.

Rodina by měla být pospolu do konce. Dožití v rodinném kruhu je pro seniory vhodnou variantou. (Ilustrační foto) Rodina by měla být pospolu do konce. Dožití v rodinném kruhu je pro seniory vhodnou variantou. (Ilustrační foto) | Profimedia

Příkladem pro „obec budoucnosti“ je například Havířov nebo obec Bolatice. „Havířov začal pomalu stárnout, máme zde jednu čtvrtinu obyvatel seniorů – tedy 19 tisíc. Nabízíme jim spoustu řešení a výhod, aby se jim dožívalo příjemně. Máme nízkopodlažní autobusy, slevy na jízdné, dovážíme obědy, 356 malometrážních bytů s pečovatelskou službou a slevu na jízdu k doktorovi,“ zmiňuje členka zástupkyně magistrátu Karecká. 

Havířov byl totiž původně zabydlen podobně starými lidmi, kteří pracovali v dolech v okolí Ostravy. Společně ale také zestárli. Podle Karecké je situace v Havířově klidná a služby vyrovnané. 

Senátor Herbert Pavera (TOP 09) uvádí jako zdárný a dobrý příklad Bolatice, kde fungují mnohogenerační domy a probíhá sdružování jak seniorů z okolních obcí, tak sdružování seniorů s dětmi a mladými lidmi. Podle Pavery je právě soudržnost a rozmanitost věkové struktury extrémně důležitou složkou pro psychické i fyzické zdraví seniorů.

 

horaIysa ( 24. září 2019 23:04 )

Tak to mu asi ukradli právě to, co celý život spořil hňupe.

Wells ( 24. září 2019 20:50 )

A nezapomeň tam zůstat v tom blahobytu. Ne aby jsi se vrátila zpátky do toho srabu kde máš zdarma doktory a vysoký školy.

pomnenka ( 24. září 2019 20:26 )

Proc je tady v Cechach takova hysterie z duchodcu, ani v jedne zemi na zapad od nas se nevenuje tolik diskusi na toto tema, asi je to opravdu tim, ze s jejich slusnym duchodem nema tato vekova kategorie takove problemy jako u nas. Nasi ,,politicti vudci,, na duchodce zapomneli, jejich konta jim zajisti kvalitni stari.

Wells ( 24. září 2019 18:55 )

Tak se vendulalo do toho blahobytu odstěhuj a můžeš si v důchodu taky cestovat. Takový kecy od někoho co v životě nikde jinde nežil než v tom “hrozném” Česku.

Wells ( 24. září 2019 18:47 )

Tak za prvé, ne každý důchodce z vyspělého státu cestuje po celém světě, za druhé důchodci ve vyspělých státech si na důchod přispívají celý život a za třetí je každou chvíli v novinách zpráva jak okradli nějakýho českého důchodce a ukradli mu statisíce. Co na to říkáte teď vy pitomci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa