Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dětem chtěl dát „přes držku“. Hanák budí kontroverze falešným titulem, svaz šéfa brání

Aktualizováno -
18. července 2019
15:08
Autor: Mii - 
18. července 2019
13:04

Prezident Jaroslav Hanák obdržel čestnou profesuru z oxfordské Akademické unie, píše se v ní. Informace se objevila začátkem července na stránkách Svazu průmyslu a dopravy. Šéf úřadu měl být oceněn titulem, který dostávají významné osobnosti od „200 zástupců univerzit, vědců a výzkumníků“. Jak však dříve zjistila britská média, Akademická unie nemá s Oxfordskou univerzitou nic společného a tituly se mají kupovat. Podle mluvčí svazu Evy Veličkové nikdo nikdy netvrdil, že jde o ocenění univerzity a Hanák za něj žádné peníze nedal.

Na možný problematický charakter ocenění šéfa úřadu upozornil na facebooku uživatel Martin Marek. Podle něj kauza s „podvodnými“ oxfordskými tituly silně rezonovala Británií, jelikož si jej zakoupilo několik politiků k vylepšení své tváře. Rozsáhle se společnosti oxfordská Akademická unie před dvěma lety věnoval například časopis Time.

Podle něj jde o firmu, která na jméně Oxfordské univerzity parazituje, používá její fotografie i symboly. Má být vlastněná ukrajinským podnikatelem a různá ocenění má prodávat za 8000 až 10 tisíc liber (226 tisíc až 283 tisíc korun). Časopis tehdy na základě rozhovorů s bývalými zaměstnanci zjistil, že unie cílí především na východní Evropu a Rusko, kam hojně rozesílá emaily.

Příspěvek na webu svazu přitom vyzdvihuje prestiž ocenění. „Tímto titulem oceňuje oxfordská Akademická unie přednášející a akademiky, filantropy nebo veřejné činitele a generální ředitele inovativních společností,“ stojí v něm. Hanák jej měl obdržet za rozvoj ve společnosti FTL- First Transport Lines. Předávání proběhlo v Miláně, kam si pro něj prezident přijel.

Svaz: O falešný titul nejde

Veličková říká, že na celém ocenění není nic problematického. „O tom, že Jaroslav Hanák získal čestnou profesuru z oxfordské Akademické unie, jsme informovali 3. července na twitteru a webu Svazu průmyslu a dopravy. Spolu s touto informací jsme zveřejnili i fotografii titulu, ze které lze vyčíst přesné jméno instituce, která mu titul udělila. Jedná se o oxfordskou Akademickou unii,“ vysvětluje mluvčí.

Zdůrazňuje, že o žádný podvod nejde. „O Oxfordské univerzitě jsme nikdy nehovořili a z tohoto důvodu musíme zásadně odmítnout tvrzení, že se prezident Hanák chlubí falešným titulem,“ říká Veličková.

Rovněž odmítá, že by Hanák za titul platil. Jediné vynaložené finance podle ní byly ubytování a letenky do Milána, kde probíhal ceremoniál. Tyto náklady si navíc prezident svazu podle mluvčí platil sám.

Oxfordská Akademický unie funguje na opačném principu, než u vysokých škol a vědeckých institucí bývá zvykem. Zatímco tam se profesorům platí, tak tady platí profesoři instituci. Například, jak před dvěma lety psaly noviny The Times, v rámci V.I.P balíčku za 9 300 liber (260 000 korun) můžete promluvit na slavnostním předávání cen, udělají s vámi rozhovor pro vlastní časopis Almanac Socrates a v ceně je i třídenní pobyt v sídle instituce.

Tu najdete jen pár kroků od Oxfordské univerzity. Je to tiché místo s obytnými domy, které mají v přízemí garáže nebo sídla menších firem. Za poplatek tam může sídlit třeba i ta vaše – ovšem pouze virtuálně. Elitou organizace je Klub rektorů Evropy. Najdete mezi nimi vicekancléře Otevřené národní univerzity v Nigérii, předsedu Zálivní vysoké školy v Ománu, a rektora Národní agrární univerzity v Kazachstánu.

Pěsti pro stávkující děti

Hanák na sebe tento měsíc upozornil již jednou. Podle Českého rozhlasu na červnovém setkání ekonomických diplomatů sdělil, že „čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostaly přes držku, každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí“. Mluvil tak o demonstracích za ochranu klimatu, kterých se po celé Evropě pravidelně účastní mladí lidé a které se konají v době výuky.

Prezident svazu se za svůj výrok později omluvil. Podle něj byl nešťastný a není dobré, že vyzněl tímto způsobem, protože to tak nemyslel. Uvedl, že je rád, že mladí lidé se angažují v důležitých tématech, jen by bylo lepší, kdyby se to nedělo během vyučování.

offline ( 18. července 2019 17:05 )

Pan Hanák potřebuje zaměstnance, kteří pracují od svítání do soumraku za dobré slovo. Aby měl komu dělat předsedu. To je neuvěřitelné, kolik je u nás svazů, federací, asociací, a podobných pochybných organizací, které jsou užitečné pouze svým funkcionářům, kteří tak sami nemusí pracovat. Jen tohle kdyby se rozehnalo bičem, tak je hned několik tisíc lidí k dispozici třeba do skladu Amazonu, nebo k pásové výrobě, co Hanák? Ručičky nebojte se, vy dělat nebudete...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa