Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

ČSSD má hned zaplatit 338 milionů dědicům právníka Altnera. Hamáček žádá další odklad

Aktualizováno -
16. dubna 2019
10:54
Autor: ČTK, vei - 
16. dubna 2019
09:45

Ústavní soud (ÚS) vyhověl dědicům právníka Zdeňka Altnera a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD vyplatit asi 338 milionů korun. O odkladu rozhodl v roce 2016 Nejvyšší soud, který stále řeší dovolání ČSSD. Odklad může sociálním demokratům teoreticky přiznat znovu. Zemřelý právník Altner pracoval pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Strana podle předsedy Jana Hamáčka bere rozhodnutí na vědomí, zároveň ale požádá o odklad vykonatelnosti rozhodnutí, aby nemusela zaplatit hned.

„Samo opodstatnění odkladu vykonatelnosti zpochybněno nebylo, proto sociální demokracie obratem požádá Nejvyšší soud, aby vykonatelnost znovu odložil,“ reagoval předseda ČSSD na svolané tiskové konferenci.  

Usnesení o odkladu vykonatelnosti je z 6. června 2016. Nejvyšší soud tehdy konstatoval, že neprodleným výkonem rozhodnutí by mohla vzniknout ČSSD závažná újma. Podle Altnerovy ústavní stížnosti rozhodoval u Nejvyššího soudu senát, který si kauzu „sám přidělil“. Soud prý navíc usnesení přiměřeně neodůvodnil.

Bez finančních potíží

Vyplacení částky by podle šéfa koaliční stany nijak chod ČSSD v letošním roce neovlivnilo. „Pokud by sociální demokracie měla zaplatit příslušnou částku, tak do té výše máme připravený úvěrový rámec, jsme připraveni načerpat prostředky a uhradit. Znamenalo by to pro nás další úsporná opatření, nicméně i vzhledem k tomu, jaký má sociální demokracie majetek, jsme schopni tu situaci zvládnout,“ dodal Hamáček. 

Už od letošního roku prý navíc sociální demokraté šetří, snížili počet zaměstnanců a pro letošní rok prý nevidí důvod k nějakým komplikacím. „Máme zpracovaný rozpočtový výhled na tři roky dopředu a žádné zásadní komplikace, které by nás nutily k většímu prodeji majetku, nepředpokládáme,“ dodal vicepremiér a šéf ČSSD Hamáček.

Podle ústavních soudců skutečně Nejvyšší soud porušil Altnerova práva, respektive jeho dědiců. Konkrétně šlo o právo na řádný proces a právo na zákonného soudce. ÚS zkritizoval rozvrh práce Nejvyššího soudu pro rok 2016, který dával širokou pravomoc řídícímu předsedovi senátu. Přidělení kauzy konkrétním soudcům tak nebylo dostatečně transparentní.

„Pravidla přidělování soudní agendy musí být stanovena přímo v rozvrhu práce, musí být transparentní, obecná a obsahovat záruky proti možnému zneužití,“ uvedl ústavní soudce zpravodaj Jan Filip v obsáhlém odůvodnění.

V listopadu 2016 právník Altner zemřel a Nejvyšší i Ústavní soud musely čekat na vyjasnění okruhu dědiců. Nyní tak jako stěžovatelé v řízení figurují právníkovi potomci Patrik a Veronika Altnerovi.

ČSSD peníze nechtěla poslat

Pražský městský soud přiznal Altnerovi peníze 31. března 2016 za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD měla zaplatit 18,5 milionu korun, hlavní část celkové nárokované sumy pak tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun.

V období mezi rozsudkem odvolacího Městského soudu v Praze a odkladem vykonatelnosti, o kterém rozhodl Nejvyšší soud, byl verdikt pravomocný a vykonatelný. ČSSD přesto odmítala Altnerovi peníze poslat. Odůvodňovala to obavou, že v případě úspěchu u Nejvyššího soudu už by peníze od bývalého advokáta nikdy nedostala zpět. Uspokojovala proto jen Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásili.

O sporu ČSSD se Zdeňkem Altnerem mluvil pro Blesk prezident Miloš Zeman:

Video  Miloš Zeman o ČSSD a kauze Altner  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Pepicek1953 ( 17. dubna 2019 21:20 )

tak jak víte policie nic tomu Kájinkovi jaksi nic nedokázala a kdyby ČSSD ZAPLATILA v čas to co měla tak i Zeman by byl kdesi jinde,takových podobných podpisů udělal třeba i her Herman a prodrbal s prasečákem v Letech víc než kdysi prodrbal nějakéj Zeman

Pepicek1953 ( 17. dubna 2019 21:11 )

za chybičky se platí a tak se musí česani pochlapit a začít coulovat co mají a kdyby zaplatili včas tak to dnes nebyla taká suma

hejhej ( 17. dubna 2019 14:05 )

Anetka25: Co to je za blábol. Že p.prezident kdysi podepsal smlouvu, neznamená, že může na své následnovníky, především Sobotku, že neplatili a navýšoval se penále a bude se navýšovat při nezaplacení dále. To těm " přemoudřelým " socanům nedochází - bohužel.

vankr ( 17. dubna 2019 09:06 )

Socanská tlupa se zase cuká.

kupredu-leva ( 17. dubna 2019 06:19 )

Soudruh Zeman udělá zlodějské ČSSD amnestii,aby nemusela nic platit. On si umí vytírat (_!_) i ústavou, natož nějakým soudním rozhodnutím. Jeho oblíbenci dvojnásobný vrah Kajínek a soudruh trestně stíhaný estébák Babiš by mohli vyprávět. A má na tom navíc osobní zájem, tu podivnou smlouvu s Altnerem za ČSSD podepsal právě Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa