Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

5 českých europoslanců proti českým autorům: Tihle chtějí pohřbít klíčovou směrnici

Autor: Vera Renovica - 
25. března 2019
06:10

Už zítra by měli europoslanci finálně odhlasovat klíčovou směrnici, která ochrání vaše oblíbené zpěváky, filmaře či autory před velkými internetovými platformami a zajistí, aby za svoji práci dostali zaplaceno! Jenže… kam čert nemůže, tam pošle pozměňovací návrh.

Je to tak. Desítky europoslanců, včetně pěti českých, přišly na to, jak nařízení „šikovně“ shodit ze stolu. Jen pro zopakování: směrnice o ochraně autorských práv, díky níž na dílech někoho jiného už nebudou moci jen tak vydělávat internetoví obři včetně Googlu, Facebooku či Ulož.to, obsahuje dva klíčové články 11 a 13. A právě ten třináctý, který gigantům říká, že si obsah na svých platformách musí uhlídat sami – tedy kontrolovat, že tam uživatelé nevkládají něco, na co nemají autorská práva – se snaží skupina poslanců vymazat.

Známá jména

Mezi Čechy, kteří návrh na změnu a prakticky vykostění směrnice podepsali, jsou poměrně známá jména, která se budou snažit do Bruselu dostat i ve volbách na konci května – dokonce i Jan Zahradil(56, ODS), který se snaží stát šéfem Evropské komise. Tři z nich, včetně zmíněného Zahradila, nebo takéTomáše Zdechovského (KDU-ČSL) či Evžena Tošenovského (ODS) přitom v září loňského roku v prvním čtení směrnici včetně článku 13 podpořili. Na rozdíl od zákonodárců, kteří úpravu odmítají konzistentně (a dle odborníků nesmyslně argumentují, že znamená konec svobody na internetu), jsou tak jejich motivace nejasné.

Ostrouhají umělci?

„Je to Trojský kůň Googlu a Facebooku,“ řekl Blesku dobře obeznámený zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. O pozměňovacím návrhu se totiž bude v úterý hlasovat dříve než o celkové směrnici. A bude-li přijat a s ním článek 13 odmítnut, celá směrnice se vrátí o několik kroků v zákonodárném procesu. Legislativa, jejíž přípravy se zadrženým dechem od roku 2016 sledují autoři tolika věcí, které vás na internetu baví a za které oni nedostávají férově zaplaceno, tak „ostrouhají“. Na konci května totiž nové volby vygenerují nové poslance, nové vedení Unie a nové priority… 

Víte že… 64 % Evropanů a 54 % Čechů si podle nedávného průzkumu myslí, že Unie dostatečně nechrání práva autorů proti tzv. technologickým gigantům?

Jdou si i pro „jedenáctku“

Podle zjištění Blesku jde do úterního hlasování i pozměňovací návrh, který by vymazal druhý sporný článek s číslem jedenáct, který bude chránit hlavně vydavatele. K němu podpisy připojili Zahradil, Tošenovský a Telička. Tento návrh ale má poměrně malou šanci uspět. 

Tohle má chránit práva 

Nová evropská směrnice má posílit postavení autorů, interpretů či novinářů vůči internetovým gigantům, jako jsou například Google, Facebook či YouTube. A v českém kontextu taky známý web Ulož.to. Ty umožňují, aby se na jejich platformách sdílely písničky, videa a články, aniž by z nich autoři dostali svoji část zisku. Naopak „giganti“ na ně přitáhnou lidi a vydělávají na reklamě.

Pokud europoslanci kývnou na změny, mohli by se i čeští autoři dočkat spravedlnosti. Klíčové jsou v tomto dva články směrnice:

Článek 11: Internetové společnosti jako Google či Facebook budou muset vydavatelským domům zaplatit za licenci, budou-li chtít používat jejich obsah.

Článek 13: Odpovědnost za porušování autorských práv ponesou internetové platformy. Budou muset zajistit, že na jejich webech není obsah, který porušuje autorská práva.

Co nám řekli autoři

Desítky profesních organizací v Evropě včetně těch českých, a k tomu špičkoví čeští umělci, prosazují a podporují reformu, o níž se bude v úterý hlasovat ve Štrasburku. Co nám k ní řekli?

Roman Strejček, šéf Ochranného svazu autorského: „Technologičtí giganti generují miliardové zisky především díky masivnímu a cílenému využívání chráněného obsahu. K umělcům se dostane pouze zlomek zisku z oblíbenosti jejich tvorby. V případě úložišť dokonce vůbec nic!“

Ondřej Kepka, režisér a prezident Herecké asociace: „V současnosti se jedná o porušování autorských práv a cítím to i selským rozumem. Já jako autor si pro své projekty kupuji licence. Jak je možné, že někdo jiný ne?“

Jiří Vondráček, skladatel a předseda Svazu autorů a interpretů: „Píseň dává skladatel na trh zadarmo a čeká na úspěch interpreta a jeho projektu.  Je naprosto likvidující, když si s naším ukradeným dílem obchoduje někdo jiný, To snad pochopí každý, že nemůžu ukrást z potrubí plyn a obchodovat s ním. Nebo nabízet na tržišti kradené auto za polovic.“

marmat ( 26. března 2019 15:26 )

Velmi zvlčilá parta samožerů....

marmat ( 26. března 2019 15:23 )

jarabák -Zřejmě stahujete s chutí a rád/a -nejen spoďáry....ty až pod vlivem ???

marmat ( 26. března 2019 15:19 )

Málokdy se přesně dozvíme, co TAM v EU dělají.....takto exhibují a sabotují !!??? Za kolik z rozpočtu? Čili sabotéry NEVYSÍLAT a hlavně znova NEVOLIT !!! Už se tam po Česku vozili dost

agfor ( 25. března 2019 19:46 )

Měli by zrušit celý autorský zákon, kdy si komedianti mastí kapsy celý život za to, že jednou něco vymysleli. Mozart taky dostal za operu jednorázově 300 zlatých a pak už ani vindru. Ale to by si nemohli paraziti z různých spolků (např. OSA, Dilia apod) nacpávat své bezedné kapsy.

jana999 ( 25. března 2019 15:23 )

a co chceš od bývalích stbáků a převlékačů kabátů, takový štětina byl kovaný stbák, který mohl v Sovětském svazu na místa, kam ani komunistický rus nemohl, pěkný to zmetek a ted si hraje na antikomunistu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa