Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfka berňáku Richterová promluvila o „zakleknutí“ na firmy. Úřad přiznal pochybení

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
15. března 2019
05:05

Více než 41 milionů korun musela loni vrátit Finanční správa některým firmám, na které použila takzvané zajišťovací příkazy. Ty „berňák“ vydává v případě, kdy se obává nedoplacení vyměřené daně. Peníze musel úřad vrátit, protože je zadržoval protizákonně. Nová šéfka Finanční správy Tatjana Richterová v rozhovoru pro Blesk Zprávy přiznala, že řadu zajišťovacích příkazů daňaři stáhli, protože by u soudu neuspěly.   

„Zajišťovací příkaz vydáváme v případě, že existuje obava, že nebude vyměřená daň zaplacena,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy nová šéfka Finanční správy Tatjana Richterová. Podle dostupných čísel měli úředníci „největší obavy“ v roce 2015 a 2016.

Takzvané zajišťovací příkazy vydává finanční správa od roku 2013. Jejich počet se rapidně zvýšil poté, co se ministrem financí stal současný premiér Andrej Babiš. Právě ministerstvu financí je Finanční správa podřízená.

O finančních příkazech se začalo mluvit také poté, co se na veřejnost dostala nahrávka Babiše, v níž hovoří o tom, že jeho lidi zaklekli na firmu FAU. „Ti naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony," nechal se slyšet Babiš. Nahrávka se objevila na twitterovém účtu Skupina Šuman.

FAU následně skončila v konkurzu, ale soudy nakonec nad Finanční správou vyhrála. Podobný případ nebyl přitom ojedinělý. Bývalý šéf „berňáku“ Martin Janeček za to čelil dlouho tvrdé kritice. Pod její tíhou nakonec v čele úřadu skončil a na konci loňského prosince ho vystřídala Tatjana Richterová. Ta v rozhovoru pro Blesk Zprávy přiznala, že Finanční správa musela upravit metodiku pro vydávání zajišťovacích příkazů a řadu případů pod tíhou soudních rozhodnutí stáhla, protože by před soudci neobstály.

„Zejména soudní judikaturou dochází k upravování naší praxe i toho, jakou formou zajišťovací příkazy vydáváme. Jaké náležitosti to musí splňovat, vůči kterým subjektům to můžeme uplatňovat,“ uvedla Richterová v rozhovoru. Zajišťovací příkazy mají být podle jejích slov používané až jako extrémní nástroj.

Letos 25. února Finanční správa aktualizovala metodické pokyny k vydávání zajišťovacích příkazů. „Bylo to na základě v poslední době vydávaných rozsudků, které byly ustálené,“ řekla šéfka Finanční správy, která původně pracovala jako šéfka pražského finančního úřadu. Zaběhnutou praxi u zajišťovacích příkazů zdědila po svém předchůdci Martinu Janečkovi.

„V roce 2013, 14, 15 ty rozsudky byly úplně jiné. Od roku 2016 se rozhodovací praxe soudů výrazně změnila, tím pádem i zajišťovací příkazy nám soud shazuje,“ přiblížila dohady se soudci.

Právě pod tíhou soudních rozhodnutí Finanční správa stahuje řadu podání, protože čím víc padlo rozsudků, tím víc úřad pochopil, že jeho postup u soudu obstojí jen v malém procentu případů.

„Faktem je, že u soudu máme řadu případů z předchozích let, kdy ta praxe byla nějaká. Některé příkazy už jsme stáhli, některé stahuje naše odvolací finanční ředitelství, některé jsme byli schopni ještě doplnit, nebo ještě více zdůvodnit. Je to živý proces,“ dodala nové šéfka berňáku.

Vydat zajišťovací příkaz ale není podle Richterové nic jednoduchého, než se dojde k rozhodnutí, musí finanční situaci dané firmy prověřit několik pracovníků finančního úřadu na více úrovních.

Že by šlo tedy v případě nezákonných příkazů o zbytečnou horlivost úředníků, Richterová odmítá, pochybení ale připustila.

„Řekla bych, že to bylo nedostatečně odůvodněné, možná nebyly leckde splněné zcela podmínky pro to, aby byl ten zajišťovací příkaz vydán. To ale víme dnes, kdy jsme si se soudem ujasnili podmínky,“ uzavřela ředitelka Finanční správy.

Jen loni Finanční správa vydala 1174 zajišťovacích příkazů na 1,47 miliardy korun. Předloni to bylo 1420 příkazů na 1,59 miliardy korun. Na jednu firmu může správa vydat více zajišťovacích příkazů.

Zajišťovací příkaz je jedním z institutů Finanční správy, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně. Úředníci mohou předpokládanou daň vybrat dopředu, a zadržet tak peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. Finanční správa v posledních letech čelila kritice, že příkazy zneužívá. Například v roce 2015 správa vydala 1605 příkazů.

Loni se příkazy týkaly 355 firem, předloni to bylo 358 firem. Celkem finanční správa ke konci roku 2018 evidovala 535 507 plátců DPH.

Finanční správa již na podzim 2017 oznámila, že bude při vydání zajišťovacího příkazu u fungujících firem nabízet alternativní zajištění majetku, jako je zástavní právo, ručení třetí osoby nebo finanční záruky. Vydala k tomu i novou metodiku.

Zároveň ministerstvo financí dříve také informovalo, že chystá změnu zákona, podle které by po vydání zajišťovacího příkazu firmu mohl kontrolovat zajišťovací, respektive nucený správce. Ten by byl alternativou k zajišťovací exekuci, která může fungování těchto firem ohrozit.

Počty vydaných zajišťovacích příkazů v uplynulých letech:

Rok

příkazy

     

Počet vydaných příkazů

Částka (mil. Kč)

Úhrada ze zajištění (mil. Kč)

Počet subjektů

2013

457

6173

N/A

280

2014

1032

4172

256

328

2015

1605

3633

822

424

2016

1561

3329

1098

309

2017

1420

1594

690

358

2018

1174

1472

471

355

Zdroj: Finanční správa

Brichacek ( 15. března 2019 08:58 )

Podle vzhledu to vypadá na ségru langšáglový BABOCHLAP.

mamlas ( 15. března 2019 07:06 )

Ty zajišťovací příkazy, kdy si úředník může vymyslet, že nějaká firma nebude chtít v budoucnu platit daně a tak na ní klenout bez soudu, to jsou přesně způsoby, které se používali v TOTALITĚ. Ale co jiného čekat od agenta STBureše.

prasatkopepicek ( 15. března 2019 07:03 )

Chtelo by to zakleknout na Faltynka nez ho Andrej posle na ozdravny pobyt na Krym. Taky by si Andrej mohl s nekym zahrat sachy a to pak ti lide mluvi uplne jinak nez predtim. S Andrejem nejsou zerty...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa