Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozhodujeme nestranně a podle zákona. Soudci odvrací Zemanovy útoky kvůli ekologům

Autor: ČTK - 
29. ledna 2019
14:20

Soudci Nejvyššího správního soudu rozhodují spory nestranně, podle práva a bez ohledu na mediální tlak či obecnou politickou poptávku. Těmito slovy dnes reagovala jeho místopředsedkyně Barbara Pořízková na názor prezidenta Miloše Zemana, že Nejvyšší správní soud nahrává ekologickým aktivistům. Pořízková uvedla, že soudci opakovaně prokázali, že jsou profesionálové.

„Zpochybňování nestrannosti soudců Nejvyššího správního soudu mě osobně velmi mrzí. Nejvyšší správní soud (NSS) se obecně těší vysoké důvěře veřejnosti. Tato důvěra nespadla z nebe, ale je výsledkem rozhodovací činnosti právě jeho soudců. Soudci NSS opakovaně prokázali, že jsou profesionálové, kteří spory rozhodují nestranně a podle práva, bez ohledu na mediální tlak či obecnou politickou poptávku,“ uvedla Pořízková.

Zeman nestrannost soudců NSS zpochybnil v pondělí na schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten o tom pak informoval novináře.

„Bavili jsme se krátce ohledně názorů pana prezidenta na Nejvyšší správní soud, kde on zopakoval svůj názor, že má pocit, že nahrává ekologickým aktivistům, kteří potom brzdí stavby infrastruktury,“ řekl Babiš po pondělním setkání se Zemanem na lánském zámku.

Vztah Hradu k justici se začal veřejně probírat v uplynulých týdnech, kdy týdeník Respekt napsal, že kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval různé soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta. Mynář kontakty později potvrdil. Zeman poté uvedl, že Mynář jednal se soudci z jeho pověření. Bývalý předseda NSS Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách, údajně mu prezident naznačoval, že by ho výměnou mohl jmenovat do čela Ústavního soudu.

Babiš v pondělí řekl, že vzal Zemanův názor na NSS na vědomí a věc před prezidentem nekomentoval. Současně vyjádřil přesvědčení, že česká justice je nezávislá. V souvislosti se Zemanovými stížnostmi na ekologické aktivisty uvedl, že pro vládu jsou problémem zdržení s výstavbou dopravní infrastruktury, která vznikají, protože ekologové u soudů rozhodnutí o stavbě napadají.

pavel11 ( 30. ledna 2019 15:24 )

tak už dlouho jsem se nazasmál soudy soudí nestraně!!Bem,Řebíček,Topolánek,Vondra,Drobil,Fuksa,Tluchoř,kantýnská,Rittink,Pitr,Mrázek,K rejčí,Bakala,Ráth,mafie mostecká,ropná,solární,privatizace zločin století,cirkevní,zbrojmí Novák stačil motorkářský gang a soudce předved nestraný rosudek a desítky dalších vždyt jste byli veřejně označeni soudcovská mafie,pracujete na zakázku atd.že vám huba neupadne vy jste neštěstí demokracie vy podporujete hořejších dest tisíc zločincu a pak si ještě vyplachujete huby.Vy umíte jen soudit obyčejné lidičky kteří něco provedou pak se napařujete.

monhtik ( 30. ledna 2019 10:53 )

Soudy rozhodují nestranně, tomu snad věří jenom oni a že mají důvěru lidí, dnes soudům nevěří skoro nikdo. Jejich "nestrannost" je dobře známa a často doslova bije do očí. Je vidět, že pan prezident má zase pravdu a potrefená husa pěkně zakejhala. Soudy by měly raději mlčet.

hejhej ( 29. ledna 2019 22:09 )

Rozhodují nestranně Důkazem je nestrannost u kobyly Nagyové, Rittiga,Rátha, Janouška apod. Jenom průtahy, aby se zlodějna vytratila.

pavel11 ( 29. ledna 2019 15:07 )

Jsme čití,neovlivitelní,nestraní podle zákona peněz!!známostí,zakázky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa