Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schwarzenberg se rozplakal při vzpomínce na Havla. Vondra: Kydá se na něj hnůj

Autor: Matěj Pálka - 
18. prosince 2018
15:00

Od smrti prezidenta Václava Havla uplynulo v úterý sedm let, vzpomínky jeho souputníků ale nevybledly. Blesk Zprávy oslovily jeho kolegy z disentu i porevolučního politického života. Ideály, který poslední československý a první český prezident představoval, jsou podle nich pošlapávány. Přesto věří, že se zase vrátí. „Ty dědci, kteří ho nenávidí a teď ovládají politickou scénu, se zase vytratí, ale to trvá generaci. Pak znovu objevíme Václava Havla,“ zmínil například jeho bývalý kancléř Karel Schwarzenberg (TOP 09). A rozplakal se.

Václav Havel zemřel ve spánku v neděli 18. prosince 2011, příčinou jeho smrti bylo oběhové selhání v důsledku dlouhodobých zdravotních problémů. Jeho památku si ale lidé připomínají dodnes. Pro některé byl inspirací, pro jiné přítelem a pro další třeba zaměstnavatelem.

„Bylo to nejkrásnější období mého života, to mi bylo veselo, je mi po něm smutno a teď jsem trošku zdepresivněl,“ neubránil se slzám Karel Schwarzenberg (TOP 09), když vzpomíná na dobu, kdy byl u Václava Havla zaměstnán jako hradní kancléř.

„Byl to velký dramatik a politik a byl lidsky přesvědčivý. Ve skutečnosti strašně skromný, plachý člověk, který ale ve správném okamžiku nabral odvahu,“ popsal kníže osobnost Václava Havla.

Kolem Havla se nakupily mýty, říká Penc

Odvahu u Havla vyzdvihuje i bývalý disident Stanislav Penc. Inspirovala ho, když sám začal v mladí vstupovat do veřejných aktivit. „Když byl v šedesátých letech významnou personou naší divadelní scény, režim mu nabízel, aby se neangažoval, odvolal své politické názory z roku 1968. Mohl by dál fungovat, jezdit po světě, přebírat ceny. To on odmítl a žil v určitém druhu ghetta,“ vybavil si. Havel místo toho dál pokračoval ve svých politických aktivitách bez ohledu na to, co si kdo kolem toho myslel.

Pro Karla Schwarzenberga je to ale v dnešní době prý smutné vzpomínání. „Poté, co jsme většinou jeho ideály opustili a děláme přesný opak toho, co si on pro naši republiku přál,“ posteskl si.

I Stanislav Penc se obává, že od toho, co si první český prezident přál, se společnost vzdálila. „Na Václava se v podstatě nedá zapomenout. A nedá se na něj ani nevzpomínat. Zvlášť v době, kdy se ve větší míře než za jeho života vyskytuje takový zvláštní nános závisti a netolerance,“ připomněl.

Havel byl bytostně člověk konsensu a člověk tolerantní, tak si myslím, že by se určitě pokoušel vytvořit v té společnosti nějaké spojovací momenty. I když nejen po jeho smrti, ale i před ní byla velká část společnosti, která ho v podstatě nesnášela. Myslím, že to bylo právě z toho důvodu, že je tímto způsobem přesahoval,“ dodal aktivista.

Bývalý mluvčí Charty 77 a někdejší ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS) upozorňuje, že Havel zkrátka dělal jinou politiku, než jak je běžně zvykem. „V jeho podání politika nebyla boxerské utkání, ale dialog a schopnost naslouchat druhým, i když s nimi nesouhlasil,“ prohlásil.

Podle Pence se však za dobu od smrti Václava Havla objevila celá řada mýtů a polopravd, proti kterým se už nebožtík nemůže bránit. „Určitá skupina lidí, jako třeba já, o něm tvrdí, že byl nejen dobrý člověk, ale i výborný politik, a potom jsou jiní, kteří budou tvrdit úplný opak,“ řekl bývalý disident.

Havla zase objevíme, doufá Schwarzenberg

I Karel Schwarzenberg to vidí podobně. „Ono to pořád připomíná druhou republiku, kde poté, co jsme s velkou slávou pohřbili Tomáše Garrigua Masaryka, všichni se rozplývali dojetím nad Masarykem a především nad sama sebou, tak stejně jsme s velkou slávou pohřbili Václava Havla a teď, podobně jako za druhé republiky Masarykovy ideály, zostuzujeme všechny ideály Václava Havla,“ řekl.

„Tento názor bych podepsal,“ řekl Vondra a upozornil: „Kydá se na Havla hnůj, jako se kydal za druhé republiky na Masaryka. Ale to bychom si neměli nechat líbit, víme, jak to tenkrát dopadlo.“

Karel Schwarzenberg je však přesvědčený, že po nějakém čase se ideály Václava Havla do společnosti vrátí. „Ty dědci, kteří ho nenávidí a teď ovládají politickou scénu, se zase vytratí, ale to trvá generaci. Pak znovu objevíme Václava Havla. Vždyť jak dlouho to trvalo, než jsme opět objevili Masaryka?“

A někdejší mluvčí Charty 77 je přesvědčený, že se na české politické scéně objeví i osobnost podobného formátu, jen to potrvá. „Jednou za 50 let se tu objeví někdo jako Masaryk nebo Havel, kdo prostě vybočuje, kdo je nejen boxer, ale i filozof. 40 let nám asi nezbývá než čekat, ale je to dobrá informace pro mladé, že se toho dožijí,“ podotkl Alexandr Vondra.

 

luder ( 20. prosince 2018 00:29 )

Orlík není Čapí hnízdo! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1713320212107858&set=gm.2243655415950240& ;type=3&eid=ARDu0oE6zc9GQPOoj2Pa9dqOKhhmPMR57peAV0huakAMxG1VpP62Rxyr1FARy96GfMHFLkdvLDwtu9j5

janoo ( 19. prosince 2018 15:33 )

Havel s Landovským byli ohlastove

kradlous ( 19. prosince 2018 12:57 )

Vondra a jemu podobní nemají svědomí.Když se kradlo a tunelovalo byl "ti" vždy u toho.

salto ( 19. prosince 2018 12:49 )

Zdalipak kníže plakal, když p. Havel prolomil Benešovy dekrety a podvodem mu vrátil majetek po kolaborantských předcích?

kradlous ( 19. prosince 2018 12:29 )

Rakouský kníže Blekota se probudil ze snu o kulisákovi a rozplakal se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa