Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klausův rival z voleb Švejnar má nové místo. Povede dozorčí radu Letiště Praha

Autor: ČTK - 
9. prosince 2018
22:15

Novým předsedou dozorčí rady Letiště Praha se stal ekonom Jan Švejnar. Nahradil Petra Minaříka, který odstoupil z funkce. Změny ve svém složení šestičlenná dozorčí rada schválila na svém zasedání 16. listopadu, napsal dnes server E15.cz s odkazem na zápis o zasedání rady. Důvodem změn je fúze Českého Aeroholdingu a Letiště Praha, která se uskutečnila 1. října.

Na pozici místopředsedy dozorčí rady Petra Šobotníka vystřídal Ondřej Landa. Švejnar i Landa byli podle serveru před změnami řadovými členy dozorčí rady Letiště Praha. Minařík a Šobotník i po změnách členy dozorčí rady zůstali, vyplývá z webu letiště.

„Všichni v dozorčí radě máme zájem na tom, aby se letiště výborně vyvíjelo. Doposud jsou výsledky nadmíru dobré, doufám, že to bude pokračovat,“ řekl Švejnar deníku E15.

Švejnar dříve působil jako předseda dozorčí rady Aeroholdingu, jehož je Letiště Praha nástupnickou společností. „Ze dvou dozorčích rad vznikla fúzí jedna, požádali mě, abych byl předsedou, a žádost jsem přijal. Aeroholding byl nad letištěm, jeden ze dvou předsedů dvou dozorčích rad se tak stal předsedou nové rady,“ uvedl Švejnar.

Rozhodnutí dozorčí rady o personálních změnách bylo jednomyslné, píše server. Letiště Praha převzalo po zániku Aeroholdingu odpovědnost za veškeré smlouvy a majetek. Součástí Aeroholdingu byly spolu s letištěm také firmy Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a další společnosti.

Sporná volba v roce 2008

Švejnar je někdejším prezidentským kandidátem, který v únoru 2008 podlehl Václavu Klausovi v nepřímé volbě ve Španělském sále. Poslanci a senátoři svými hlasy tehdy až na třetí pokus zvolili Klause, což provázela řada nejasností a sporů. Například poslanec Evžen Snítilý (ČSSD) v rozporu se zbytkem své strany se rozhodl nejprve zdržet se a poté podpořit přímo Klause, kterému dali hlasy i bývalí poslanci sociální demokracie Miloš Melčák a Michal Pohanka. Klausovu zvolení napomohla i neúčast poslankyně Strany zelených Olgy Zubové. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 9. prosince 2018 23:19 )

ULTRA sporná volba změnila běh naší republiky !!! Kde jsme mohli být, kdyby tehdy pan prof.Švejnar zvítězil....!? Málokdy se to vzpomíná-bylo to jako v pohádce :1) volba cesta hliněná 2)volba cesta zlatá....... Mohli jsme být jinde a pyšní. 100% bez ukradeného pera a neskutečné/šokující amnestie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa