Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čižinský skončil u lidovců, poslancem zůstává: „O změně neuvažuji“. Herman má smůlu?

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. listopadu 2018
18:03

Podáním kandidátky do voleb na pražský magistrát za konkurenční uskupení Praha Sobě zaniklo Janu Čižinskému členství v KDU-ČSL. Jak se zdá, ve Sněmovně, kam se za lidovce nechal zvolit, s nimi bude nadále v jednom týmu. Někteří členové KDU-ČSL mu přitom „přeběhlictví“ měli za zlé, a proto se mluvilo i o tom, že by zřejmě měl složit poslanecký mandát. Žádná taková změna se ale podle obou stran nechystá. A smůlu by tak měl exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), Čižinského náhradník.

Byl součástí lidovecké kampaně před sněmovními volbami, což znamenalo i přísun finančních prostředků, několik měsíců nato ale ohlásil, že do dalších voleb půjde „na vlastní triko“ s uskupením Praha Sobě. Své vlastní straně, která je v Praze součástí Spojených sil pro Prahu (společně s TOP 09 a STAN), tak vytvořil konkurenci a možná jí i odebral hlasy.

Právě to je trnem v oku některých členů KDU-ČSL. Nakonec se sice obě strany dohodly a v Praze jdou do koaliční „vlády“, šuškalo se ale, že by neohrožený vládce Prahy 7 stejně mohl, nebo spíše měl, opustit svůj za lidovce dobytý post v dolní parlamentní komoře. Podle zjištění Blesk Zpráv se tak ale nestane. Alespoň prozatím.

„O žádné změně neuvažuji. Vše zůstává, jak je,“ okomentoval spekulace o odchodu z poslaneckého klubu, popř. z celé Sněmovny, Čižinský. „Proč? Co je to za nesmysl? Minulé období byl v klubu bezpartijní Ivan Gabal,“ reagoval na dotazy kolem možných změn také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten už oznámil, že na březnovém sjezdu strany nebude svůj post obhajovat.

Ivan Gabal ale v době, kdy byl poslancem, proti lidovcům v žádných volbách na rozdíl od Čižinského nekandidoval. Staronový starosta Prahy 7 si teď navíc ke své práci přibere starosti na „velké“ pražské radnici, kde bude šéfem zastupitelského klubu Praha Sobě. Bývalí spolustraníci i koaliční partneři z magistrátu mu tak mohou vyčítat kumulaci funkcí. Třeba Piráti, třetí strana pražské koalice, jsou totiž zásadně proti sezení na více židlích.

Na to, že by se situace přece jen vyvinula opačným směrem, pak čeká první pod čarou sněmovních voleb v Praze, exministr Daniel Herman, který letos neúspěšně kandidoval do Senátu.

willi48 ( 8. listopadu 2018 09:09 )

Výborné, pane Čižinský. Nenechte se otrávit řevem zdivočelého davu a vydržte. Kdyby vaše rozhodnutí nevzdávat ve volbách získaný mandát ve Sněmovně mělo pouze ten efekt, že zabrání vstupu do Sněmovny sudetoněmeckému zmetkovi Herrmannovi, pak je váš krok dostatečně odůvodněný a pochopitelný.

marmat ( 7. listopadu 2018 22:52 )

Jak vidno...VŠECHNO je možný......nedejme n i k d y na první pohled

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa