Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rathův pech: O křeslo v Hostivici přijde, zvolení nebylo platné, rozhodl soud

Autor: ČTK - 
30. října 2018
17:30

Bývalý středočeský hejtman David Rath, odsouzený nepravomocně za korupci, se zastupitelem Hostivice u Prahy nestane. Krajský soud v Praze dnes rozhodl, že zvolení někdejšího vlivného sociálnědemokratického politika bylo neplatné. Část kandidátů Rathova uskupení Zdravá Hostivice si totiž do voleb nezařídila ve městě trvalý pobyt. Vyplývá to z usnesení zveřejněného na úřední desce soudu, na něž upozornil server Aktuálně.cz.

Rath se do zastupitelstva dostal jako jediný z uskupení, jehož byl lídrem. Proti vzniku jeho mandátu ale bylo podáno několik stížností, jimiž se soud zabýval. Nakonec dospěl k závěru, že Rathovo křeslo patří volební straně Středočeši2012, která tak bude mít šest místo původních pěti zastupitelů.

Předsedkyně senátu Olga Stránská v usnesení uvedla, že při zjišťování výsledků voleb nelze přihlížet k osmi kandidátům volební strany Zdravá Hostivice, kteří ke dni konání voleb neměli na území města hlášený trvalý pobyt, ani k hlasům, které byly pro tyto kandidáty odevzdány.

Komunální volby v Hostivici vyhrálo uskupení HOme - Hostivice město se šesti mandáty. Druzí byli Středočeši2012.cz v čele se současným starostou Jaroslavem Kratochvílem, kteří získali původně pět křesel. Zdravá Hostivice skončila na sedmém místě se ziskem jednoho mandátu, o který ale rozhodnutím soudu přichází.

Uskupení bývalého hejtmana má totiž po přepočtu místo 2513 hlasů (5,21 procenta) jen 1532 hlasů, což k překročení pětiprocentní hranice pro vstup do zastupitelstva nestačí. Rath už dříve prohlásil, že se stížnostmi nesouhlasí. „Pokud někdo uvedl v době podávání přihlášek své bydliště mimo Hostivici a voliči jej s touto informací uvedenou na lístku přesto volili, pak je to svobodná vůle voličů a ta by se měla respektovat,“ řekl serveru iDNES.cz.

Rath ČTK řekl, že počká na písemné vyhotovení a pak se případně obrátí na Ústavní soud. Má prý k dispozici právní rozbor upozorňující na fakt, že Krajský soud v Praze i některé jiné krajské soudy v minulosti obdobné stížnosti odmítaly. Argumentovaly údajně tím, že stížnosti měly být podány proti kandidátce, nikoliv proti výsledku voleb.

„Bude se potřeba podívat na to, v čem je rozdíl, a na základě toho bude potřeba právní úvaha, jestli není naplněna možnost podání ústavní stížnosti,“ uvedl Rath. Podle něj tento problém nemusí nastat jen kvůli nezměněnému bydlišti, ale třeba i kvůli úmrtí kandidáta. „Vemte si situaci, že někdo je napsán na kandidátce a umře do doby konání voleb. Podle téhle logiky by někdo nebyl zvolen jen proto, že mu někdo z kandidátky umřel,“ namítl Rath. Protože v těchto případech není možný přezkum vyšší soudní instancí, může to být podle něj zajímavá otázka právě pro Ústavní soud, který by praxi krajských soudů mohl sjednotit.

Video  Imunita je na ho*no, dušoval se Rath před volbami a senátorům by sebral plat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

5nastolevceskych ( 30. října 2018 21:49 )

Soudruh prezident - ČSSD, Rath - ČSSD. Ten sedět nikdy bude.

PPP150W ( 30. října 2018 19:07 )

Pane Rathe, ale on nikdo neumřel, jen nebydlel tam, kde bydlet měl. Jako vysokoškolsky vzdělaný člověk, byste měl takovou věc chápat. Nebo ne?

gogous ( 30. října 2018 18:35 )

Protože naše j u s t i c e je stále úplatná.

savo ( 30. října 2018 18:21 )

proč to prase nesedí ?

bryx ( 30. října 2018 17:40 )

Korupční zloději dRáťáku, odseď si trest, naprav se a pak se cpi mezi slušné lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa