Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na oslavy republiky se otevřou Sněmovna i Senát. Dojde i na mnichovskou dohodu

Autor: ČTK - 
26. října 2018
21:55

Parlament se o nedělním státním svátku tradičně otevře návštěvníkům. Zpřístupní své historické i reprezentační prostory, stejně jako jednací sály, kde se schvalují zákony. Ze Sněmovny si návštěvníci odnesou pamětní listy, vyplývá z informací obou parlamentích komor.

Návštěvníci dolní komory budou mít možnost navštívit budovy přímo spojené se stoletým výročím Československa. Představitelé rodícího se státu převzali jeho správu od institucí rakousko-uherské monarchie.

V takzvané Chodbě zakladatelů Thunovského paláce si budou moci prohlédnout novou výstavu, která připomíná první parlament samostatné Československé republiky - Národní shromáždění. Jde o karikatury Huga Boettingera, který tehdejší parlamentní jednání a jeho osobnosti zachycoval.

Cely StB v podzemí pražského celního úřadu. Kdo jimi prošel? Cely StB v podzemí pražského celního úřadu. Kdo jimi prošel? | Blesk / David Malík

Sněmovna jako obvykle nabízí komentovanou prohlídku reprezentačních sálů, hlavní jednací síně, zasedacích místností a kanceláří některých parlamentních výborů. Průvodkyně Pražské informační služby během hodinové prohlídky seznámí návštěvníky s historií budov, architektonickými zajímavostmi i s jejich současným využitím.

V Senátu si příchozí budou moci prohlédnout historické prostory Valdštejnského paláce, kde jim průvodci odhalí různé zajímavosti nejen ze života vévody Albrechta z Valdštejna, prvního majitele nejvýraznějšího paláce raného baroka v zemích Koruny české. Zpřístupněny budou Jednací sál, kancelář místopředsedy a Přijímací salonek předsedy Senátu. Protější Kolovratský palác lidé budou moci navštívit individuálně.

V Mytologické chodbě Valdštejnského paláce budou moci zhlédnout výstavu o mnichovské dohodě, kterou Československo před 80 lety přišlo o pohraniční území, a ve Valdštejnské zahradě expozici „Československo v proměnách Evropy 20. století“.

Bezplatné prohlídky Sněmovny i Senátu začnou v devět ráno. V horní komoře bude poslední zahájena v 15:00, v dolní komoře bude otevřeno do 16:00.

Krápníková jeskyně v Senátu: Kde ji najdete a jak se tam vzala? Podívejte se na pokračování seriálu Když promluví zdi. Krápníková jeskyně v Senátu: Kde ji najdete a jak se tam vzala? Podívejte se na pokračování seriálu Když promluví zdi. | Blesk / David Malík

Pernica1 ( 26. října 2018 22:38 )

Jaká dohoda?! Zrada to byla!!!!! Naši takzvaní spojenci se na nás vys.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa