Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nový impuls i vážná nemoc. Bělobrádek zvedl lidovce ze dna, proč skončí jako šéf?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, AKu, vei - 
13. října 2018
15:45

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek už nebude na březnovém sjezdu strany v příštím roce kandidovat do čela lidovců. Oznámil to ještě předtím, než komisaři sečetli výsledek 2. kola senátních voleb, ve kterém ho porazil policejní exprezident Martin Červíček z ODS. Bělobrádek vystoupil před novináři během jednání celostátní konference KDU-ČSL, která je nejvyšším lidoveckým orgánem mezi sjezdy. Připomeňte si jeho cestu na vrchol.

Bělobrádek uvedl, že delegátům celostátní konference sdělil své rozhodnutí ještě před začátkem sčítání hlasů v senátních volbách. S jejich výsledkem odchod z čela KDU-ČSL nespojuje. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že po osmi letech svého předsednictví cítí, že lidovci potřebují nový impuls.

Pavel Bělobrádek se narodil v roce 25. prosince v Náchodě. V letech 1995 až 2001 vystudoval veterinární hygienu a ekologii na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. O sedm let později získal na téže škole doktorský titul. Vzdělání si dále doplnil na CEVRO institutu, kde v letech studoval 2011–2013 Postgraduální MPA program - Bezpečnostní a krizový management.

Od roku 2001 pracoval na krajské veterinární správě jako veterinární inspektor. V roce 2004 vstoupil do KDU-ČSL a o pět let později se stal generálním tajemníkem strany v Pardubickém kraji. Lidovci si ho jako předsedu zvolili 20. listopadu 2010 na mimořádném sjezdu ve Žďáru nad Sázavou. Nahradil tak dosavadního předsedu Cyrila Svobodu, který rezignoval poté, co se KDU-ČSL v květnových parlamentních volbách nedostala do poslanecké sněmovny.

Za Bělobrádka se lidovci vrátili do Sněmovny

Pod Bělobrádkovým vedením se strana v roce 2013 vrátila do Poslanecké sněmovny, když ve volbách získala 6,78 % hlasů a 14 mandátů. Následně vstoupila do koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky, přičemž Bělobrádek získal post vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace. Celkem třikrát obhájil předsednický post KDU-ČSL, naposledy v květnu 2017.

Neúspěchem skončil pro Bělobrádka projekt společné koalice s hnutím STAN před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2017, která po nepříznivých předvolebních průzkumech o pouhé dva měsíce později skončila. KDU-ČSL se nakonec i tak do Sněmovny dostala, získala však pouhých 5,8 % hlasů a o čtyři mandáty méně než před čtyřmi lety. Strana se nakonec rozhodla odejít do opozice, vedení však své funkce obhájilo.

Video  Předvolební duel Martina Červíčka (ODS) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Dne 1. února 2018 oznámil Bělobrádek svůj záměr kandidovat za KDU-ČSL ve volbách do Senátu na podzim 2018. Za volební okrsek zvolil rodné Náchodsko. V prvním kole zvítězil se ziskem 26,62 %, v druhém kole se utkal s kandidátem ODS Martinem Červíčkem.

Pavel Bělobrádek je ženatý, s manželkou Janou mají syna Josefa a dcery Anežku a Marii. V roce 2010 oznámil, že trpí roztroušenou sklerózou, jeho stav je však dlouhodobě stabilizovaný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa