Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Slepí vrazi“ jako varování. Birke z ČSSD chce všechny řidiče nahnat k očnímu

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
4. června 2018
05:45

Řidiči, kteří špatně vidí, jsou stejně nebezpeční, jako kdyby za volantem seděli opilci. Podle průzkumu Autoklubu ČR vidí dobře jen každý čtvrtý řidič, 70 % z nich bych pak potřebovalo na řízení (jiné) brýle. Povinně poslat řidiče k lékaři chce proto poslanec ČSSD Jan Birke - a to s každou výměnou řidičského průkazu. Jeho návrh už je ve Sněmovně.

Potenciálních „slepých vrahů“, tedy lidí, kteří by vůbec neměli kvůli špatnému zraku sednout za volant, je podle Autoklubu ČR v Česku půl milionu. Především je, ale i dalších 5,5 milionu řidičů by chtěl starosta Náchoda a bývalý místopředseda ČSSD dostat v zájmu všech účastníků silničního provozu k očnímu lékaři. A to alespoň jednou za deset let. Zatím by se to mělo obejít bez pokut.

Jde o to, aby každý řidič při každé výměně řidičského průkazu, což je jednou za deset let, měl povinnost jít k očnímu lékaři. Pokud nepočítám profesionální řidiče, je praxe taková, že v 18 letech dostanete řidičský průkaz, a pak už jdete k očnímu lékaři až v 65 letech,“ řekl Birke Blesk Zprávám. 

47 let je tak zrak řidiče nehlídán. Zodpovědní lidé by za volant bez odpovídajících brýlí či kontaktních čoček nikdy nesedli. Ale stejně jako s alkoholem, ne každý myslí na sebe i na ostatní.

„Na základě čísel, která jsou alarmující, jsem se rozhodl udělat tuto novelu k silničnímu zákonu. V Česku je 6 milionů řidičů, z toho 4,5 milionu má problém s očima. A půl milionu z těch čtyř a půl by vůbec nemělo sednout za volant. Nejde jen o bezpečnost řidičů, ale všech účastníků silničního provozu,“ dodal sociálně demokratický poslanec. 

Jedna oční prohlídka by přitom podle Birkeho měla platit celých deset let. Řidič, který se přestěhuje, by tak nemusel k lékaři opakovaně. Celá novela by měla spíše řidiče upozornit na to, že mají problém. Jak s ním naloží, už pak bude 10 let zase jen na nich. Někteří podle starosty Náchoda ani neví, že by nějaký problém mít mohli.

„Jde o to, že řidiče donutíme, že začnou myslet sami na sebe. Já jsem si také nemyslel, že ve 45 letech budu nosit brýle nablízko. Díky tomu začnou řidiči sami sebe sledovat a dávat na sebe pozor,“ vysvětluje a dodává, že pokuty by nerozdával: „Nejsem příznivcem sankcí, dneska dostanete pokutu v podstatě za všechno. Myslím, že tohle by měla být výjimka. Na druhou stranu tu jde o lidské životy. Každý, kdo sedne za volant, je svým způsobem zbraň. Pokud neuvidí na cestu, tak ohrožuje sebe, rodinu, kterou veze i okolí.

Předlohu nejprve projedná vláda, která k ní dá své stanovisko, poté o ní rozhodne Sněmovna. Legislativní proces trvá v Česku v průměru kolem půl roku.

Podrobnosti o možné novince najdete ve videu.

anna1234 ( 4. června 2018 12:55 )

.. přesně, všechno je jenom v lidech. Policii člověk na silnici nepotká jak je rok dlouhý a šmejdi na silnicích to velice dobře vědí. Tam je potřeba začít a ne na očním.

anna1234 ( 4. června 2018 12:26 )

.. problémy na silnicích jsou agresivita, bezohlednost, nekolegialita atd. atd. Zrak je samozřejmě důležitý, ale jistě to není záležitost, která by způsobovala každodenní havárie. Jenže zajistit plynulejší dopravu by bylo podstatně pracnější, složitější, než nahnat lidi na oční. A zase se budou vymýšlet nic neřešící nařízení. Sám Birke by si měl nasadit pořádně silné brýle, aby viděl skutečné problémy na silnicích.

hejhej ( 4. června 2018 09:49 )

A čemu se divíte. Poplatek za doporučení na ŘP se platí u praktického lékaře, který většinou napíše i oční nález, aniž by byl klient vyšetřen očním lékařem, pak si naúčtuje celou finanční částku. Vše je opět jen o penězích.

sores ( 4. června 2018 09:08 )

Ne jen slepí ale hlavně s.e.r.ou na povolenou rychlost! Jsme jediný stát na světě s nejnižšími tresty za přestupky!!!!!!!! Neberou se řidičáky, velmi nízké pokuty a nedávají se podmínky! Na lidi musí být velký bič, konkrétně na češi.Boháčům jsou pokuty u p.r.d.e.le, vyplatí se ze všeho.

Samo ( 4. června 2018 07:41 )

V dnešní době je mnohem horší být řidičem než za komunistů. Nejenom, že zůstala původní nulová tolerance na alkohol, ale když řidič nadýchá 0,2 promile při kontrole , pak může očekávat mastnou pokutu, trestné body a záznam. Kde to jsme? Pokud policisté a všichni ti dopravní odborníci začnou argumentovat tím, že v Německu jsou pokuty takové, pak ať zavedou stejná pravidla jako v Německu- t.j. toleranci alkoholu do 0,8 promile, pokud nadýchá při běžné silniční kontrole a odjede bez jakékoliv sankce a postihu, u nás pokud by jej zastavili se stejnou hladinou- tak mu seberou řidičský průkaz, dostane pokutu minimálně 5 tisíc Kč, má záznam v databázi a já nevím jaký ještě další postih. A to ještě nezmiňuji rozdíl v platech českých a německých. Zkrátka a dobře, tito dobráci z hnutí ANO, mimochodem vesměs bývalí komunisté, zavedli tvrdé restriktivní sankce za cokoliv a udělali z Česka nápravné zařízení jako předstupeň lágru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa