Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus se fotil u sochy Marxe. „Výsměch dějinám,“ zkritizoval jeho pomník

Autor: ČTK, bud - 
4. května 2018
22:34

Nejsilnější německá opoziční strana, protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), dnes ostře kritizovala vztyčení sochy Karla Marxe, která bude u příležitosti 200. výročí narození německého filosofa v sobotu odhalena v jeho rodném Trevíru (Trier). Ke kritice se připojil také bývalý český prezident Václav Klaus, který v projevu na protestní akci AfD řekl, že řada Němců i Čechů vnímá vztyčení sochy jako výsměch dějinám a obětem režimů, které vznikly na základě Marxova učení.

„Komunismu, který mnoha národům přinesl tolik utrpení, by se neměl stavět pomník,“ uvedl v prohlášení spolupředseda AfD Alexander Gauland. Uwe Junge, zemský předseda strany v Porýní-Falci, kde Trevír leží, označil vztyčení sochy Karla Marxe za políček do tváře všem obětem komunismu. Prioritou by podle něj mělo být vybudování památníku obětem komunismu, a to jak v Marxově rodišti, tak v Berlíně.

Na protest proti Marxově soše, která bude v Trevíru slavnostně odhalena v sobotu, uspořádala dnes AfD akci, na které s proslovem vystoupil kromě zástupců AfD také exprezident Václav Klaus. Postavení obřího Marxova pomníku podle něj řada lidí v Německu i Česku považuje „za výsměch dějinám, za výsměch obětem režimů, které vznikly na bázi Marxova učení, za výsměch dnešku“.

Svou účast na protestní akci AfD zdůvodnil Klaus snahou varovat před „bagatelizováním vlivu, který Marx po celých uplynulých dvě stě let ve světě měl a pořád ještě má“. I v současnosti podle něj totiž vznikají na základě Marxova učení „nové, pro svobodu člověka nesmírně nebezpečné ideologie“.

„Jeho myšlenky nebyly pochopeny“

V projevu Klaus kritizoval Marxovy věrné stoupence, kteří jsou podle něj přesvědčeni, že filosof „světu odevzdal skvělé myšlenky, ale že ty nebyly správně pochopeny, interpretovány a realizovány“. Podle českého exprezidenta Marx dobře věděl, že uskutečnění komunistického ideálu vyžaduje diktaturu proletariátu. Marx tak podle něj výrazně přispěl ke vzniku diktatur 20. století „s desítkami, ne-li stovkami miliónů obětí“.

Václav Klaus u pomníku Marxe ve městě Trevír Václav Klaus u pomníku Marxe ve městě Trevír | Archiv V. Klause

V projevu, který dnes v Trevíru na jiné akci přednesl u příležitosti dvoustého výročí narození Karla Marxe předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, zaznělo, že by tento myslitel a revolucionář měl být vnímán v kontextu své doby a neměla by se na něj svalovat zodpovědnost za zločiny komunismu. S tímto názorem Klaus nesouhlasí. „Komunistické diktatury dvacátého století od Marxe oddělit nelze,“ řekl.

Junckerovu účast na dnešní slavnosti v Trevíru bývalý český prezident kritizoval a označil to za přiznání vlivu, který Marx na „projekt evropské integrace v jeho dnešní podobě Evropské unie má“.

Dnešní akce, které se kromě Klause zúčastnila řada politiků AfD včetně poslance Spolkového sněmu českého původu Petra Bystroně, není jedinou protestní akcí, kterou strana zorganizovala. V sobotu, kdy bude v centru Trevíru odhalena Marxova socha, projde městem tichý protestní průvod s názvem Svrhnout Marxe z podstavce. Karl Marx se v Trevíru narodil 5. května 1818.

ivoadler ( 5. května 2018 13:17 )

Kdo není idiot, tak mu musí být jasné, že Marxovu analýzu kapitalismu nikdo nepřekonal. Nikdo ji není schopen vyvrátit.

sadovsky ( 5. května 2018 07:42 )

největší tunelář na světě se zase ukázal jako české hovado,dejte mu už někdo přes držku atse neozívá a neukazuje,když ho nevlivní ty jeho děti tak pošlete na něj toho dobrodince Jánoše Báčiho at poví něco o tunelování a rozkrádaní.....

Deneček ( 5. května 2018 02:05 )

Měli tam za trest postavit sochu Havla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa