Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišovy ženy se pustily do sebe. Kvůli tristním přijímačkám na vojenskou školu

Autor: mah, ČTK - 
3. května 2018
16:25

Dva úspěšní studenti ze čtrnácti přihlášených. Tak zní tristní výsledek přijímacího řízení na vojenskou střední školu v Sokolově. Mělo jít o novou pobočku školy z Moravské Třebové, která by vyučovala obor Elektrotechnika. Jenže k jejímu otevření by bylo potřeba, aby uspělo alespoň 15 dětí. Neslavně ale dopadlo i přijímací řízení v samotné Moravské Třebové, kde z 50 zájemců u přijímaček uspělo pouze 12. Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) proto tlačí na to, aby zřizovatel školy vypsal i druhé kolo přijímacích zkoušek.

„Je to tristní a Karlovarský kraj by měl zabrat v přípravě žáků na přijímačky. Ze dvou žáků třídu opravdu neuděláme. Systémová řešení jsou vždy lepší než nepromyšlená řešení,“ komentovala na Twitteru výsledky přijímacích zkoušek ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO).

V Sokolově se pokusilo projít přijímacím řízením 14 žáků. Přijímačky na vojenskou školu jsou ale obtížnější než na jiné střední školy. Kromě znalostí musí žáci uspět třeba i ve fyzických testech. Aby mohla být v Sokolově otevřena třída, muselo by být přijato nejméně 15 studentů, řekla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

„Výsledky účastníků přijímacího řízení pro obor Elektrotechnika vojenské školy v Sokolově bohužel nejsou dobré, ale podobně skončilo přijímací řízení do tohoto oboru také v Moravské Třebové, kde bylo 50 uchazečů o studium, přijato je 12. Ředitel školy by nyní měl vyhlásit druhé kolo přijímacího řízení a už nyní slyšíme hlasy, že jej vyhlásí jen pro Moravskou Třebovou, nikoli pro pobočku v Sokolově,“ uvedla Vildumetzová.

Souboj Babišových žen: Hejtmanka vs. ministryně

Podle hejtmanky kraj udělal maximum pro propagaci a zajištění výuky. „Proto velmi apelujeme na ministryni obrany i ředitele vojenské školy v Moravské Třebové, aby vyhodnotili všechny dopady možného nevyhlášení druhého kola pro Sokolov a ke konečnému rozhodnutí přistoupili se vší vážností,“ uvedla Vildumetzová, podle níž by druhé kolo uvítali i rodiče uchazečů o studium.

Vildumetzová řekla, že nová ministryně se ke snaze Karlovarského kraje získat vojenskou školu stavěla od počátku odmítavě. Údajně i rodičům žáků, kteří měli o studium zájem, bylo umístění dětí do Sokolova vymlouváno. „Přitom by mělo být prvotním zájmem ministryně obrany získávat nové kvalifikované vojáky,“ uvedla.

„Vyhlášení druhého kola, kam by se mohli přihlásit i žáci, kteří se nedostali na vojenské lyceum nebo se nedostali na elektrotechnický obor některé ze škol v regionu, nic nebrání,“ dodala. Na webových stránkách vojenské školy se ale objevila jen informace o druhém kole přijímaček jen pro Moravskou Třebovou.

Karlovarský kraj o zřízení vojenské školy usiluje i proto, že z kraje velká část studentů odchází jinam, jde o strukturálně postižený region. Armáda chce navíc zřídit ve vojenském prostoru na Doupově nové výcvikové armádní středisko, využívat letiště v Karlových Varech pro potřeby vzdušných sil a zároveň získávat nové kvalifikované posily z pobočky vojenské školy.

sachmat ( 3. května 2018 17:27 )

Studenta můžete vyvarovat k obrazu svému, to není problém… Jen musíte zjistit, jaké jsou u dotyčného reálné předpoklady a hlavně, jak na to (kámen úrazu)… S trochou trpělivosti(což v dnešní době není moc žádoucí jev…) a velkou dávkou motivace, dokážete z lempla, udělat lepší průměr...Nicméně dodávám, všechno postupem času. Bylo by dobré fyzické testy nejspíše nastavit, trochu reálným způsobem.

agfor ( 3. května 2018 16:35 )

Měli by být rádi, že se chce dneska nechat někdo zabít kvůli rozkradenému státu a Babišovým miliardám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa