Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Senátoři chtějí zase povolit alkohol cyklistům. Papoušek jezdil sálem

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
25. dubna 2018
15:10

Návrh, aby nebyli cyklisté pokutováni za jízdu pod mírným vlivem alkoholu, znovu ožil v Senátu. Přišla s ním skupina zákonodárců horní komory a odhlasovali ho v prvním čtení. Platit by to podle nich mělo jen na cyklostezkách nebo silnicích 3. tříd. Proti byla třeba Renata Chmelová (nestr.), která dorazila na jednání se zraněním ruky právě z kola. Naopak Zdeněk Papoušek (nestr.) radil, jak se pokutám vyhnout. Demonstroval to jízdou na elektronické jednokolce. Návrh poputuje do výborů, poté ho v horní komoře čeká ještě druhé čtení. Teprve pak se jím vůbec budou zabývat poslanci.

Do půl promile alkoholu v krvi by po vzoru některých sousedních zemí nemuseli čeští cyklisté v obavách vyhlížet policejní kontroly. Málokdo si totiž na výletě na kole nedá ani malé pivo. Případné dopady této novely nejsou zcela jasné. Zatímco podporovatelé tvrdí, že se nic nezmění, odpůrci varují, že se na stezkách začne pít ještě více.

Navrhovaný limit odpovídá skleničce vína nebo dvěma desetistupňovým pivům, uvedl za předkladatele senátor Jiří Vosecký (STAN). Původně za návrhem stál Zdeněk Škromach (ČSSD), ten už ale členem komory není.

„Cyklisté posbírali 10 tisíc podpisů a petici přivezli do Senátu. Sedli jsme si k tomu a zjistili, že ten požadavek je trošku oprávněný,“ zmínil Vosecký. „Myslím si, že je to pro lidi. Že o tom bude tak bouřlivá debata, to jsem nečekal,“ komentoval debatu, která se točila také kolem nebezpečných cyklostezek v Praze. Českolipský senátor ale upozorňuje, že tyto problémy na venkově nejsou.

„Nejmenovaná paní senátorka, která spadla na kole, začala říkat, že alkohol v žádném případě. V Praze jsou cyklostezky úzké a nevyhovují kapacitě. Jsou rizikové. To si ale udělala Praha sama, nikde jinde to není,“ rýpnul si.

Vosecký by rád ale prosadil také přísné sankce, inspiraci hledá v zahraničí. „Když to poruší, tak mu seberou řidičák. Kdo řídí a má 0,7 promile, dostane zákaz řízení na dva měsíce. U 0,8 promile na tři měsíce. Od jednoho promile na rok. Od 1,5 promile na deset let, bez diskuze,“ představil možnosti.

Zákon už jednou Senátem prošel, spadl ale pod stůl ve Sněmovně, kde skončilo funkční období. I teď je Vosecký přesvědčen, že norma dostane v horní parlamentní komoře zelenou. V prvním čtení byla proti jen zhruba třetina členů.

Zranění i za střízliva. Co potom s alkoholem?

Zmiňovanou zraněnou senátorkou byla Renata Chmelová (nestr.), která dorazila na jednání se zlomenou rukou a vykloubeným ramenem.

„Jsem cyklistka, skoro každý den jezdím do své kanceláře na kole. Většinou je to po cyklostezce. Nejvíc mi na tom zákonu vadí, že by cyklisté pod 0,5 promile mohli jezdit na silnicích 3. tříd. To považuji za velmi nebezpečné,“ kontrovala podporovatelům.

„Vidím, že hodně lidí si to pivo dá. Obávám se, že tím, že by se to prolomilo, tak by přestala platit jakákoliv zábrana a pilo by se ještě víc. Nechci, aby moje děti jezdily po cyklostezce, kde jede někdo, kdo si dá dvě piva,“ dodala senátorka za Prahu 10.

„Jela jsem pouhý kilometr ze své kanceláře do banky. Byla to moje chyba, nula procent alkoholu,“ přiblížila Chmelová své nedávné zranění.

Senátorka Renata Chmelová spadla z kola a zlomila si ruku a vyhodila rameno. A to i bez alkoholu. I proto je odpůrkyní prolomení nulové tolerance alkoholu u cyklistů. Senátorka Renata Chmelová spadla z kola a zlomila si ruku a vyhodila rameno. A to i bez alkoholu. I proto je odpůrkyní prolomení nulové tolerance alkoholu u cyklistů. | Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová

Papoušek na jednokolce, Kubera na elektrokole

„Mám také elektrické kolo,“ pochlubil se během debaty místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a odběhl ke svému oblíbenému kouření. Předsedající Miluše Horská ho pak musela usměrňovat. „Alkohol s tím přece úzce souvisí, protože u toho piva se většinou kouří,“ argumentoval vzrušeně.

Samozřejmě budou někteří, kteří se opijí. Vždycky takoví budou. Ale všechny okolní země mají 0,5–0,8 a my se tady potácíme mezi 0–0,3 a myslíme si, že něco zachráníme. Takže já budu hlasovat pro přijetí toho zákona,“ uzavřel Kubera.

To nestraník Zdeněk Papoušek dokonce nabádal lidi, kteří se chtějí napít, aby si pořídili elektronickou jednokolku. Sám na ní dojel až k řečnickému pultíku. „Chtěl jsem vám ukázat, toto je řešení. Už to mám vyřešeno. Také je to kolo. Je to dokonce jedno kolo a dosahuje to rychlosti 22 km/h, dojedete až 35 kilometrů a přátelé, platí pro to pravidla, jako pro chodce,“ řekl pak kolegům. Video ze sálu zveřejnil na svém Facebooku:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

flora ( 25. dubna 2018 18:27 )

Cyklista je účastník silničního provozu Řidič je účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí motorové nebo nemotorové vozidlo Nemotorové vozidlo je vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo Senátoři by se měli vrátit zpátky do autoškoly a nevymýšlet blbosti

lynx ( 25. dubna 2018 17:28 )

V autě 0,5 a na kole 0,7 promile. Mě vyjde 0,5 na 2 dl slivovice 52%. To ale před jízdou na kole opravdu nepožívám. Paní senátorka Chmelová se evidentně při pádu klepla i do kebule. Neměla by jezdit na kole. Je nebezpečná sobě i druhým. Dvě piva po vyjížďce doplní tekutiny a odplaví laktáty ze svalů. Paní senátorka potřebuje hlavně odplavit z těla lipidy. Jo a těm velkým bojovníkům tady bych poradil: "Když nechcete požívat, tak prostě nepožívejte!" Nulová tolerance je jen jedna z mnoha věcí, které nás distancují od normální Evropy.

majojo ( 25. dubna 2018 17:11 )

Senátoři jsou vtšinou vášnivými cyklisty a také milovníky zlatých moků.

Zdeněk Kopečný ( 25. dubna 2018 16:40 )

To je sice všechno hezké , ale pak je po foukání do alkoholtestru dobré připravit se na průvan v peněžence .

Zdeněk Kopečný ( 25. dubna 2018 16:35 )

Já, coby cyklista, si myslím, že není potřeba to tak hrotit. Cylista jede na kole, které váží tak 10 a pár kilo, rychlostí kolem 20 km/h. Nemůže nadělat tolik škody, má-li v pořádku brzdy a zvonek. S nepovinnou přilbou si ani nenatluče kokos. Bohužel tu povinnou dětskou (stojí asi 300 Kč) občas není na dětech vidět. Spíše by bylo potřeba, aby cyklisté ovládali zákon o silnič. provozu i doprav. značení v (pro ně) dostačující míře. Musím napsat, že tomu tak není. Jezdí po přechodech, v podchodech, po chodnících, nedávají přednost, ignorují značky. Podle zákona jsou také řidiči. Nikdo je neřeší. Vidím to jako daleko závažnější, než to, když si někdo dá v létě to pivo. Možná by neškodilo zavést nějaký Průkaz cyklisty. Pak je brát pod krček a sázet pokuty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa