Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U Zemana na Hradě se producírovali skotští dudáci. Přivezli i britské počasí

Video se připravuje ...
Autor: idh, ht - 
23. března 2018
18:03

Opravdu slavnostní střídání Hradní stráže obohacené o skotské dudáky a tanečnice. To bylo dnes v poledne k vidění na prvním nádvoří Pražského hradu, sídle prezidenta Miloše Zemana (73), díky akci Britský den.

Dnešní velká sláva souvisela s festivalem kultury Spojeného království. Vše bylo uspořádáno k výročí sto let trvání britsko-českých vztahů. Proto mimořádné přehlídce přihlížel také britský velvyslanec v Praze Nick Archer (57). Skotští dudáci ze souboru Pipes and Drums, kteří si navíc přivezli tři sličné tanečnice, byli nastoupeni na prvním nádvoří u střídání Hradní stráže a předvedli, co umějí.

Předvedli se i Češi

A aby česká armáda nezůstala před vzácnou návštěvou pozadu, Hudba hradní stráže si přizvala svoje muzikanty. Jako doprovod nechyběli krojovaní umělci z vojenského souboru Ondráš, kteří pro změnu předvedli domácí lidové tance.

Ačkoliv hradním návštěvníkům zrovna hezké počasí nepřálo, taková podívaná jako dnes - koncert dudáků a české vojenské hudby zároveň a to navíc s tanečním doprovodem - to se hned tak nevidí.

Oslavy i v podhradí

Oslavy Dne Velké Británie neprobíhaly jen na Hradě, ale také na Malostranském náměstí. Před červeným londýnským patrovým autobusem tu vyrostly stánky nabízející typické britské pochutiny i upomínkové předměty.

„Přivezli s sebou i pravé anglické počasí,“ žertoval jeden z návštěvníků, když začalo pršet. Lidé si mohli vyzkoušet kroket nebo podupávat v rytmu hudby skotských vojenských dudáků, či se potěšit zpěvem žáků britských škol sídlících v Praze.

 

jentakven ( 23. března 2018 21:49 )

Ééééj tudy dudy bez dud

katerina78 ( 23. března 2018 19:19 )

prochcaná tepláka už se taky předvádí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa