Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemanovi pustil Jaroslav Modlitbu pro Martu. Přestupek to nebyl, odložila případ komise

Autor: ČTK, Mii - 
13. března 2018
13:53

Zvukař Jaroslav Hensl, který během listopadového mítinku při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou pouštěl Modlitbu pro Martu, si může oddychnout. Přestupková komise rozhodla, že se přestupku proti právu shromažďujícímu nedopustil a případ odložila. Informoval o tom v úterý starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl a vedoucí odboru radnice Roman Chlapek. Henslovi hrozila pokuta až 15 000 korun.

„Přestupek, který podala policie, řešil správní orgán, tedy přestupková komise městského úřadu. Přestupková komise rozhodla o odložení přestupku s tím, že žádný přestupek nenastal,“ uvedl starosta Přikryl. „Já bych řekl, že jsme to podezření z toho přestupku, tak jak to tam viděla policie, neshledali,“ řekl ČTK vedoucí odboru správních činností a obecního živnostenského úřadu lipnické radnice Roman Chlapek.

Hensl byl již o výsledku řízení informován. „Jsem rád, že přestupková komise došla ke stejnému názoru, jaký jsem měl, a to, že to nebyl přestupek proti shromažďovacímu zákonu, určitě jsem se proti tomu neprovinil. Jsem rád, že to takhle dopadlo,“ řekl v úterý ČTK Hensl.

Míní, že měla celá věc tehdy na náměstí smysl. Svědčí o tom podle něj i velká vlna podpory z celé republiky. Pouštěním písně Marty Kubišové se inspirovali při protestu i lidé v jiných částech republiky. „Mám radost, že se po celé republice objevuje spousta lidí, kteří vyjadřují názor v tom, že v čele státu by měl stát člověk, který si nepřizpůsobuje prezidentství podle sebe, ale má se chovat státnicky,“ uvedl Hensl.

Jednání policistů bude řešit soud

Incident se odehrál na náměstí v Lipníku nad Bečvou 8. listopadu během Zemanovy návštěvy Olomouckého kraje. Při prezidentově setkání s občany několik desítek lidí vyjadřovalo červenými kartami nad hlavou nevoli vůči Zemanovi. Hensl pouštěl skladbu hlasitě z okna v prvním patře domu na náměstí. Na konci písně vstoupili do soukromých prostor, odkud Modlitbu pouštěl, policisté v civilu, donutili jej píseň vypnout a odvezli na služebnu, kde strávil asi dvě a půl hodiny.

Policisté dříve uvedli, že Hensl bránil shromáždění, když rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků. Organizátoři se bránili tím, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty informovali předem.

Postup policistů vyvolal velké emoce i kritiku některých politiků. Prověřovalo jej policejní prezidium, podle kterého byl v souladu se zákonem. K jinému názoru dospěla ombudsmanka Anna Šabatová, na kterou se obrátili organizátoři protestu. Podle ní policie postupem proti protestujícím pochybila. Podle veřejné ochránkyně nebyl důvod k zajištění zvukaře, zásah vůči němu byl nepřiměřený a policie jej navíc nepoučila o důvodech jeho zajištění.

Případem se bude zabývat také soud. Jedenapadesátiletý Hensl podal žalobu na prošetření postupu policie. Žaloba je podána na ochranu před nezákonným zásahem. Jednání u olomouckého krajského soudu dosud nebylo nařízeno. Po zvukaři Henslovi se rozhodla obrátit na soud i další pětice organizátorů protestu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pruxer ( 13. března 2018 21:18 )

OPAKUJI,VYPADNĚTE PRYČ VŠICHNI TI,KTEŘÍ JSTE CHTĚLI ODCESTOVAT,KDYŽ MÁ ZEMAN NA HRADĚ BORDEL !!! CO TU JEŠTĚ DĚLÁTE !!! AMERIKA VÁS ČEKÁ !!! HUŠŠŠ VEN !!!

katerina78 ( 13. března 2018 18:45 )

já mám Zemana ráda, vypadá zle, ale v hlavě mu to pracuje

novapa ( 13. března 2018 18:38 )

nevím proč nejde Zeman do vozíku, vozil by ho jeden člen, byla by úleva a jistota před pádem jinak se s ním čtyři nadřou a k tomu trpí bolestí, copak se stydí? na fotce myslím číslo 3 je to vidět nejlíp

harm10 ( 13. března 2018 18:37 )

jinde by za to zavírali,ale v tomto absurdistánu,je možné úplně vše.

hejhej ( 13. března 2018 17:21 )

bullschit: O ovarovi - Pospíšilovi v článku není ani jedna věta, tak proč píšeš nesmysly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa