Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tisíce Čechů bouřily proti Babišovi a Ondráčkovi. Šéf KSČM: Žádné drama

Autor: zst, kal, bud - 
5. března 2018
21:55

Napotřetí se stal Zdeněk Ondráček (KSČM) předsedou sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Řada lidí se s tím ale nehodlá smířit. Po celé republice tak v pondělí večer proběhly protesty, kterých se účastnily tisíce lidí. Spílali nejen Ondráčkovi, ale také premiérovi v demisi Andreji Babišovi s hesly jako „Bureše do koše“ nebo „Babiši, vypadni“. Kromě Prahy byly například i v Brně, Ostravě, Liberci, Plzni nebo Českých Budějovicích. Předseda KSČM Vojtěch Filip ale řekl Blesk Zprávám, že nešlo o nic dramatického.

  • Zdeněk Ondráček se jako člen pohotovostního útvaru Sboru národní bezpečnosti aktivně účastnil potlačování demonstrací během tzv. Palachova týdne v roce 1989. Dokonce se k zásahu vyjadřoval v televizi. V rozhovoru pro časopis Mladý svět v prosinci 1989 přiznal, že uhodil obuškem i dívku.
  • Ondráček byl zvolen minulý pátek napotřetí do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS, a to o jediný hlas. Zasloužili se o to částečně i poslanci hnutí ANO. Andrej Babiš přesto řekl, že navrhne Ondráčkovo odvolání, pokud to neudělá někdo jiný. Chyběly také některé hlasy opozice, část jejích poslanců absentovala.
  • Bývalý člen SNB se za své činy z roku 1989 nikdy veřejně neomluvil. Mluvil o uposlechnutí rozkazů. Ondráček se měl možnost nominace na předsedu komise vzdát, neudělal to. Prý plnil úkoly klubu poslanců KSČM.

Demonstrace proti Ondráčkovi
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
21:55
5. 3. 2018

Pro dnešek se s vámi s online přenosem loučíme. Nezapomeňte sledovat na Blesk Zprávách úterní dění v Poslanecké sněmovně, které bude na demonstrace navazovat. O Zdeňku Ondráčkovi v čele kontrolní komise pro GIBS budou totiž zřejmě znovu hlasovat poslanci. Dobrou noc.

21:34
5. 3. 2018

Desítky demonstrantů neodradila ani rostoucí zima a vydaly se na pochod na Pražský hrad. Už na Václavském náměstí zaznívalo skandování proti Miloši Zemanovi. Lidem se nelíbilo zaprodávání země Rusku, ani volná ruka, kterou dal Babišovi.

Václavské náměstí pár desítek minut před tím křižoval obří bílý obušek jako připomínka na „mlátičku“. Podívejte se, jak vypadal:

Video  
Video se připravuje ...
20:55
5. 3. 2018

„Diskutovali jsme o tom dlouho. Jsem přesvědčen, že je naší věcí, koho nominujeme. I největší kritici nezpochybňují u Zdeňka Ondráčka jeho odbornost. Bezpečí občanů je důležitá kategorie, důležitá funkce státu, Zdeněk Ondráček za celou dobu působení u policie od roku 1992 prokázal, že mu na bezpečí občanů záleží. Vytýkat mu něco za dobu, kdy ještě nebyl ani u policie, mi přijde poněkud zpozdilé,“ uvedl šéf komunistů. Předseda KSČM nicméně nevyloučil, že by mohl zkusit Ondráčka přesvědčit, aby se za svoje počínání v roce 1989 omluvil. „To mohu. Nechte to na kolektivních orgánech naší strany, jaké doporučení učiní,“ řekl Blesk Zprávám.

Vojtěch Filip (KSČM) s Pavlem Kováčikem po jednání s ANO
20:50
5. 3. 2018
!

Na celorepublikové protesty proti Zdeňku Ondráčkovi reagoval i šéf komunistů Vojtěch Filip. „Je to právo lidí vyjádřit svůj názor. Nejsem přesvědčen, že je to něco dramatického. Byly tu větší demonstrace, na které vládní strany nijak nereagovaly,“ uvedl pro Blesk Zprávy s tím, že teď záleží na tom, nakolik si budou politické strany demonstrací všímat. Filip je stále přesvědčený, že volba Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS byla správná a demokratická.

Podívejte se na atmosféru na Václavském náměstí, kde se skandovalo i cinkalo klíči, jako v roce '89:

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
20:38
5. 3. 2018

Demonstranti v Ostravě vyjadřovali nesouhlas také s tím, že v čele vlády stojí předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který je trestně stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu v případu Čapí hnízdo a také veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Babiš tvrdí, že se trestného činu nedopustil a že ve svazcích StB je veden neoprávněně.

Demonstrace v Ostravě proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Ostravě proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018)
20:30
5. 3. 2018

Končí už i protest v Praze, lidé se z Václavského náměstí rozešli. Podle organizátorky Lucie Kohoutové jich tu bylo kolem 10 tisíc. „Petici odneseme do Sněmovny,“ doplnila.

Video  
Video se připravuje ...
20:24
5. 3. 2018

Zhruba tisícovka lidí demonstrovala proti zvolení Zdeňka Ondráčka v Olomouci, stovky lidí se sešly v Ostravě. Někteří účastníci demonstrace si s sebou přinesli symbolické papírové obušky, kterými chtěli poukázat na Ondráčkovo působení v policejních jednotkách při zásazích proti demonstrantům před listopadem 1989.

Demonstrace v Olomouci proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Olomouci proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Olomouci proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018)
20:20
5. 3. 2018

Protestovalo se i v dalších městech Česka. České Budějovice hlásí kolem 500 demonstrantů na centrálním náměstí, Písek dalších 300 lidí na Velkém náměstí. Lidé na budějovickém náměstí Přemysla Otakara II. mávali svítícími mobily, drželi transparenty s nápisy Obušku z GIBSu ven, Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí i české vlajky. U kašny zapalovali svíčky u fotografií obětí komunistického režimu Jana Palacha, Jana Zajíce, kněze Josefa Toufara, generála Heliodora Píky, Milady Horákové či filozofa Jana Patočky.

20:15
5. 3. 2018

„Jsem dojatý, kolik lidí přišlo. Žiji na Kampě, proto jsem zvolil Václavské náměstí,“ řekl v Blesk Zprávách šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, který je jinak spojený s Plzeňským krajem. „Ondráček nemá žádný morální kredit, zakřičel jsem si i zazpíval,“ uvedl s vlajkou v ruce.

Video  
Video se připravuje ...
20:00
5. 3. 2018

Shromáždění v Plzni skončilo před osmou večer zpěvem hymny, lidé se podle reportérky Blesku Romany Vébrové ale hned nerozcházeli, ale setrvávali v rozhovorech. Po osmé hodině se ke konci blížil i pražský protest, připojila reportérka Zuzana Štíchová.

Video  
Video se připravuje ...
19:50
5. 3. 2018

Zaplněné Václavské náměstí v Praze.

Demonstrace v Praze proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Praze proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Praze proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018)
19:40
5. 3. 2018

„Bureše do koše,“ skandovali lidé na náměstí v Plzni, mířili tak na šéfa ANO Andreje Babiše a jeho krycí jméno ve svazcích StB.

Demonstrace proti Zdeňku Ondráčkovi a Andreji Babišovi v Plzni
19:35
5. 3. 2018

Protest v Brně, který začal v předstihu před Prahou nebo Plzní, už se rozešel.

19:30
5. 3. 2018

„Nečekal jsem, že se tady tolik let po sametové revoluci budeme muset sejít. To, co se v pátek odehrálo ve Sněmovně, bylo doslova ostudné,“ řekl v Plzni poslanec a bývalý primátor Martin Baxa (ODS).  Spolupořadatel Ondřej Ženíšek zmínil: „Na první demonstraci předevčírem se nás sešlo 50, teď odhadem tisícovka, pevně doufám, že pokud bude třeba dalších demonstrací, podaří se nám zaktivizovat ještě více lidí.“

19:27
5. 3. 2018
!

„Zaplněna je celá dolní polovina pražského Václavského náměstí,“ hlásí z místa reportérka Blesk Zpráv Zuzana Štíchová. Lidé nyní skandují: „Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estébák!“

Demonstrace v Praze proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Praze proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018)
19:23
5. 3. 2018

Na demonstraci v Praze dorazil i neúspěšný kandidát na prezidenta Mirek Topolánek.

Na demonstraci v Praze dorazil i Mirek Topolánek (5.3.2018)
19:20
5. 3. 2018

Přestože demonstrace v Brně měla za cíl vyjádřit nesouhlas se zvolením Zdeňka Ondráčka, většina demonstrantů spílala hlavně premiérovi Andreji Babišovi. Do něj a do hnutí ANO se opřel i bývalý rektor Masarykovy univerzity a současný předseda ODS Petr Fiala. „Řečem Andreje Babiše nevěříme. Nebýt hnutí ANO, nikdy by Zdeněk Ondráček nebyl zvolen do této funkce. Je to hanba a úder do tváře demokracie. Je nepřijatelné, aby někdo takový kontroloval demokracii. Jednu bitvu jsme prohráli, ale my neprohrajeme a hned zítra navrhne náš poslanecký klub odvolání Ondráčka z této funkce,“ uvedl.

Video  
Video se připravuje ...
Demonstrace "Ne Ondráčkovi do čela komise pro GIBS" v Brně. Demonstrace "Ne Ondráčkovi do čela komise pro GIBS" v Brně. Demonstrace "Ne Ondráčkovi do čela komise pro GIBS" v Brně.
19:09
5. 3. 2018

„Lidé nejsou agresivní, ale nejvíce jejich náladu zatím vystihovaly pokřiky „Máme toho dost!“ a „Hanba!“. Lidé také vyčítají pokrytectví Andreji Babišovi,“ hlásí přímo z Václavského náměstí v Praze reportérka Blesk Zpráv. Na místě je podle ní řada lidí z jiných měst. Většina lidí je v dobrém rozmaru a někteří se zahřívají alkoholem.

Demonstrace v Praze proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Praze proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Praze proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018)
19:00
5. 3. 2018

V 19 hodin začal protest proti Zdeňku Ondráčkovi také v Plzni. Podívejte se na to, jak to v západočeské metropoli vypadalo těsně před jeho startem.

Protest proti Zdeňku Ondráčkovi v Plzni Protest proti Zdeňku Ondráčkovi v Plzni Protest proti Zdeňku Ondráčkovi v Plzni Protest proti Zdeňku Ondráčkovi v Plzni
18:58
5. 3. 2018

Na Masarykovo náměstí v Ostravě zatím přišly demonstrovat stovky lidí.

Demonstrace v Ostravě proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Ostravě proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018) Demonstrace v Ostravě proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018)
18:55
5. 3. 2018
!

Lidé na Václavském náměstí už zase cinkají klíči. Tentokrát kvůli komunistovi Zdeňku Ondráčkovi v čele sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Křičí slogany jako: „Česko není Rusko. Babiš je ostuda, estébák. Máme toho dost. Chceme demisi.“ 

Cesko neni Rusko. Babis je ostuda, estebak
 
 
 
 
 
18:42
5. 3. 2018
!

Na Václavské náměstí v Praze dorazil i neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček. „Je vynikající, že lidi jen tak znechuceně nemávnou rukou,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy a pochválil lidi za účast na demonstracích po celém Česku.

Video  
Video se připravuje ...
18:37
5. 3. 2018

ODS v úterý ve Sněmovně navrhne odvolání Ondráčka (KSČM) z čela komise pro kontrolu GIBS. Na protestním shromáždění v Brně to řekl šéf ODS Petr Fiala.

18:35
5. 3. 2018

Na brněnském náměstí Svobody se sešlo přibližně 1500 protestujících z původních 3300, kteří na sociálních sítích avizovali účast. S projevy vystoupili rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, předseda ODS Petr Fiala a bývalý rektor JAMU Ivo Medek. Ve skandovaných pokřicích nechybí i výtky na adresu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Mezi účastníky jsou zastoupeny všechny věkové kategorie, hlásí reportér Blesku Hynek Zdeněk. „Volba Zdeňka Ondráčka je hanbou, úderem do tváře demokracie,“ řekl mimo jiné šéf ODS Fiala.  

Demonstrace proti Zdeňku Ondráčkovi v Brně
18:19
5. 3. 2018

Desítky protestujících se už shromáždily v Ostravě. 

Lidé v Ostravě protestují proti Zdeňkovi Ondráčkovi v čele komise pro kontrolu GIBS (5.3.2018)
18:07
5. 3. 2018

Lidé se na Václavském náměstí v Praze pomalu scházejí, aby se zúčastnili demonstrace. Zatím tu jsou první stovky účastníků akce.

Lidé na demonstraci proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM), který byl svolen do vedení komise GIBS (5.3.2018) Lidé na demonstraci proti Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM), který byl svolen do vedení komise GIBS (5.3.2018)
17:57
5. 3. 2018

Jen v Praze je na Facebooku k protestu přihlášeno přes 15 tisíc lidí, dalších 35 tisíc má o událost zájem. V Brně je přihlášeno 3,5 tisíce lidí, v Olomouci o tisíc méně.

17:51
5. 3. 2018

Oficiální program demonstrace v Praze je jednoduchý. Podpis petice proti Zdeňku Ondráčkovi a v 19:00 symbolické pozvednutí papírových „ne-obušků” během protestního shromáždění. Blesk Zprávy sledují situaci přímo na Václavském náměstí, stejně tak jako demonstrace v dalších českých městech.

17:44
5. 3. 2018

Ke zvolení mu pomohly jak hlasy části hnutí ANO, tak absence některých opozičních poslanců. Během páteční debaty, kterou ministr spravedlnosti označil za odpornou, padala ve Sněmovně kromě označení „mlátička“ (pro Zdeňka Ondráčka), také mánička (pro poslance Pirátů Mikuláše Ferjenčíka) nebo stestky nad tím, že už neexistuje trestný čin příživnictví.

Video  
Video se připravuje ...
17:30
5. 3. 2018

Vítáme vás u online přenosu z demonstrací, které se na řadě míst po celé České republice konají proti zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela Stálé komise pro kontrolu činnosti GIBS v Poslanecké sněmovně. Ondráček byl zvolen o jediný hlas minulý pátek.

hejhej ( 7. března 2018 16:59 )

A kdy budou naverbovaní studentíci demonstrovat proti mlátičce Kalouskovi a Undženii z ODS. Ondráček dal facku čúze, která po něm plivala a ti dnešní stále ještě poslanci rovněž a za menší přestupek. Ač komunistům nefandím, Ondráček nazval trefně stále řvoucí strany demokratickou žumpou. Jejich chování nemá nic společného s demokracii.

osinek ( 7. března 2018 10:50 )

Demonstrace na Václav. náměstí v Praze (odhadem 25 tisícový dav) byla především proti Babišovi. Skandování hesel Estébák-darebák, Bureše do koše; Kobliho vypadni; řekněme ANO naše jednoznačné NE; Neseme vám zprávu neblahou, spojil se Ovar s Koblihou a další potvrzují, že lidem leží v žaludku Babiš a jeho poskoci z Hnutí ANO. Filip má pravdu- Ondráček je pěšák na šachovnici, kterého podrazili Babiš a jeho Hnutí ANO. Jsem zvědav, zda si komouši nechají ty podrazy ze strany Babiše nechají líbit

Nezadat ( 7. března 2018 10:06 )

Tísíce stoupenců tady tohoto https://www.pravdaozrude.cz/ bouřilo.

wilddog ( 6. března 2018 18:15 )

Já myslím, že je to jen hra s falešnými symboly.. Parlamentní komise se určitě obejde i bez Ondráčka, fungovat bude úplně stejně s ním i bez něho. Kytičky položené za zabitého studenta Zifčáka na Národní třídě jsou hezkou připomínkou tehdejších událostí, které byly z nějakého důvodu nazvány Sametovou revolucí. Možná proto, že student Zifčák nakonec povstal z mrtvých, a tak se řízený přechod na tržní hospodářství obešel bez obětí na životech.

va45 ( 6. března 2018 16:32 )

To já se včera divil jak dement z Orlíku bojuje o Čínské emigranty.Napřed vlajkonoš Kalousek lítá po Praze s Tibeckou vlajkou a osočuje Číňany a pak je s blbem z Orlíku chrání. Ty už neví jak zvednout volební preference.Mají smolu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa