Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vám vadí mlátička, mně mánička.“ Ondráčka z KSČM zvolili těsně do čela komise ke GIBS

Autor: Zuzana Štíchová - 
2. března 2018
12:28

Sněmovna se dnes už potřetí vrátila k volbě předsedy Komise pro kontrolu GIBS. Poslanci nakonec těsně zvolili do jejího čela kontroverzního Zdeňka Ondráčka. Ten vadil především opozici kvůli účasti na zásahu proti demonstrantům v souvislosti se sametovou revolucí. Komunisté se během debaty navezli do pirátského kandidáta Mikuláše Ferjenčíka kvůli dlouhým vlasům. Označili ho za máničku a přihodili i stesk nad tím, že už neexistuje trestný čin příživnictví.

Kandidáty na zatím neobsazený post jsou kromě Zdeňka Ondráčka (KSČM), který napomáhal k potlačování demonstrací v roce 1989, také Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Volilo se tajně.

Při rozhodující volbě bylo vydáno 155 lístků a 154 odevzdáno. Poslankyně Majerová, která postoupila do druhého kola, dostala 57 hlasů, Ondráček 79 a protože nutné kvórum pro zvolení bylo 78 hlasů, byl tak zvolen o pouhé dva hlasy

Volba, která budí vášně. Předtím dvakrát neuspěli

Předsedu komise se nepodařilo na dvakrát zvolit v období Vánoc a krátce po novém roce. Rozhodovat tak měly především hlasy hnutí ANO, pro které je ale KSČM strategickým partnerem pro tvorbu nové vlády.

Zástupci ODS už krátce před začátkem jednání apelovali na svědomí poslanců hnutí ANO v souvislosti s výročím komunistického převratu v roce 1948 i v souvislosti s údajným nátlakem premiéra v demisi na ředitele GIBS. Premiér Andrej Babiš by si totiž přál konec Michala Murína, který GIBS vede. ODS se obávalo, že hnutí ANO vymění vládní podporu právě za hlasy pro Ondráčka v této volbě. 

Mlátička a mánička ve Sněmovně

Největší dusno ve Sněmovně bylo kolem výroků předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika. Ten se nejprve navezl do Mikuláše Ferjenčíka kvůli délce jeho vlasů. „Tak jako vy si nenecháte mluvit do svých nominací, promiňte, ale mandát pana kolegy Ondráčka je úplně stejný jako mandát každého ostatního z nás,“ hájil svého kolegu. „Vám vadí mlátička, mně zase mánička,“ dodal o pár minut později.

V dalším vystoupení pak dokonce přidal stesk nad zrušením trestného činu příživnictví. „Vy jste snad za minulého režimu nepracovali? Vy, profesoři? Nebo třeba v armádě? Také je tu pár příslušníků SNB, kteří jako mladí kluci sloužili v pohotovostním pluku. Nehrajte tady na čistotu. Já jsem nemluvil o obhajobě minulého režimu. Nikdo z nás s výjimkou těch mladších se nenarodil až v roce 89. Jestli jste nepracovali v té době, byli jste příživníci. Škoda, že to dnes možná tak není,“ řekl také.

Ondráček: Tzv. totalita, byl jsem na škole

S obsáhlým vysvětlením tentokrát přispěchal i samotný Zdeněk Ondráček. „Chtěl bych připomenout, že to není tak dávno, co zde seděl premiér, který v období tzv. totality vystudoval vojenské gymnázium, takových lidí je tady více, působí v různých funkcích. Odpusťte mi, že mého otce v roce 68 nepověsili, že jsem se v roce 69 narodil, složil maturitu a šel splnit svoji vojenskou povinnost. Líbí se mi uniformy dodnes, i disciplína, dodnes tak pracuji. Místo nabídky od armády jsem se rozhodl přijmout nabídku být policistou, chtěl jsem dělat psovoda kousek od hranic s Polskou republikou,“ řekl zástupce KSČM.

„Je jedno, jestli vy budete zpochybňovat, jaké vlasti my jsme sloužili. Podepsal jsem čtyři přísahy, první byla až po roce 1990, do té doby jsem nebyl policistou, ale pouze frekventantem střední policejní školy. To, že tato škola plnila úkoly dané tehdejšími zákony, je pravda a je tomu nejinak v mnoha zemích na světě,“ hájil se Ondráček a připomněl i bezpečnostní prověrku, kterou úspěšně prošel.

Protest před Sněmovnou proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS Protest před Sněmovnou proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS | Blesk - Tonda Tran

„Nikomu z vás zásadně nevadilo, že sedím v komisi na kontrolu BIS, že se seznamuji s utajovanými skutečnostmi, nikomu nevadilo, že jsem byl členem dvou vyšetřovacích komisí. Dvou ze čtyř, které v minulém období byly,“ připomněl poslancům také minulé volební období.

Volte zrzku, vyzýval Klaus mladší

O to ale opozici nešlo, kontrovala totiž tím, že odbornou erudici Ondráčka nezpochybňuje. Nezpochybňovala ani jeho účast v komisi, stavěla se pouze proti „symbolu“, kterým je bývalý člen SNB v čele komise pro GIBS. Zdeněk Ondráček už jednou zvolen byl, někteří poslanci ale poté své hlasování odvolali, proto se debaty vedly už od 19. prosince loňského roku.

Začátek debaty okořenil svým vystoupením také Václav Klaus mladší (ODS), který se navezl do obou protikandidátů své stranické kolegyně Zahradníkové. „Už je pátek. Ukončeme ty kandidátské projevy a tady ty různé útoky a pojďme volit. Všichni víme, o co se jedná, všichni známe kandidáty – komunistu Ondráčka, vlasatou šedesátikilovou máničku a naši zrzavou paní poslankyni Majerovou, takže všichni víme, oč jde, všichni známe kandidáty a pojďme volit a volte zrzku,“ vyzýval Klaus mladší.

Papulka ( 3. března 2018 09:11 )

 Lotrando,mate muj souhlas.A take si myslim ze ve vlade sedi vice tech co se rika....kam vitr,tam plast....jen ten co je poradny a cestny komunista tam zustal a nestydi se za to.

Lotrando ( 3. března 2018 08:47 )

Prazska kavarna chartisti musi puknout vzteky. Mladi me nezajimaji ty maji vymyty mozky a papouskujou . Intelektualove a komedianti at se vubec nevyjadrujou zaprodana pakaz.

Lotrando ( 3. března 2018 08:42 )

Kazdy kdo zazil v 89 roce frasku na Vaclavaku vi moc dobre ,ze tam nikdo neumrel dnes kdyby smejdum sebrali majetky po 89 roce tak by to sametove nedopadlo. Nikdo tady poctive po 89 roce nezbohatl. Me treba Ondracek nevadi ale vadi mi ODS ty vsechno nechali rozkrads . ODS mela byt davno zrusena.

Nezadat ( 2. března 2018 20:43 )

Už Havel říkal,že pravda a láska zvítězí!!!

milan59 ( 2. března 2018 15:34 )

Dle dobové propagandy lze najít jaké zbraně u sebe studenti tenkrát na ulicích měli.Měli řetězy, na kterých byly na konci navařené ocelové kuličky... boxery, i kudly, zbraně...a když Ondráček a ostatní dostali rozkaz použít obušek tak rozkaz museli splnit co kdyby to bylo obráceně - studenti by použili ty řetězy,to by se potom psal jiný článek,asi takhle - policie si to zasloužila .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa