Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaorálek po prohře kritizuje Sobotku: Demise byla křečovitá, ke „kormidlu“ ho pustil pozdě

Autor: Mii - 
27. prosince 2017
11:50

Výsledek letošních voleb do Poslanecké sněmovny obsahoval tři velká překvapení. Vysoký zisk hlasů pro Svobodu a přímou demokracie (SPD), Pirátů a neúspěch ČSSD, která spadla z 20 % na necelých 8 %. Byla to rána hlavně pro volebního lídra sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka, který měl za úkol stranu dovést k vítězství. Nepovedlo se. Zpětně však hodnotí, že pracoval dobře a příčin neúspěchu byla celá řada, mimo jiné nejasný triumvirát v čele strany nebo pozdní start kampaně. Zaorálek to řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Letošní sněmovní volby se pro sociální demokracii těžce nepovedly. To už je jasné. Zaorálek nicméně ničeho nelituje. „Porážka není tak hrozná věc jako pocit, že člověk neudělal nic,“ vysvětluje volební lídr ČSSD. Sám vnímá, že dělal, co se dalo. I členové ČSSD podle něj ví, že „makal a neflákal se“. Svědomí tak má čisté, i když výsledek bolí.

Bývalý ministr zahraničí navíc tvrdí, že by dnes nic odlišně neudělal. Zvolená volební témata byla podle něj správná. Jako důvody prohry vidí jiné věci. Například uvádí, že se ČSSD nepovedlo v posledním týdnu přebrat nerozhodnuté voliče. Problémem byla také kauza lithium, kterou rozdmýchal nynější premiér Andrej Babiš (ANO), nebo fakt, že sociální demokracie začala s větší kampaní pozdě. Do pozice volebního lídra se tak podle svého názoru nedostal včas.

Zaorálek v rozhovoru také odmítl triumvirát, se kterým strana přišla před volbami. V rámci toho se volebním lídrem stal on, v čele strany stanul Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka byl premiérem. „Měli jsme udělat pro lidi daleko srozumitelnější dohodu, kdo bude ten, kdo bude za ČSSD mluvit a kdo ji povede před volbami i po nich,“ říká Zaorálek a dodává, že Sobotka s návrhem přišel proto, že už neměl nápad jak stranu zvednout. Demisi jeho vlády, o které se mluvilo na jaře, vnímal exministr jako křečovitou.

Úkolem budoucího lídra sociální demokracie tak bude stranu hlavně sjednotit. Klíčovým tématem ČSSD by podle Zaorálka i nadále měl být konec levné práce. „Jaká teď bude například podpora malých a středních podniků, které jsme my chtěli podpořit? Politika Andreje Babiše bude úplně jiná. Jestliže přijde vláda, která to cítí jinak, tak tato země bude žít opravdu z levné práce,“ vysvětluje exministr. Do čela strany už kandidovat nebude. 

Zpět k zahraniční politice

Lubomíra Zaorálka nyní čeká návrat k tématu, kterému se věnoval poslední roky jako člen vlády – zahraniční politice. Před několika dny byl zvolený předsedou zahraničního výboru ve sněmovně. Na funkci se podle svých slov těší.

Kritiku, že jako ministr zahraničí příliš ustupoval prezidentovi Miloši Zemanovi v jeho provýchodním směrování, pak odmítá. „V té funkci byl člověk dost limitovaný. Při mém hodnocení vzniká možná nedorozumění v tom, že někteří lidé si neuvědomují, že diplomacie je spíš o moderování a o tom být prostředníkem. Nemohl jsem si dovolit eskalovat nějaké spory ani ostře hájit nějakou jednu pozici. Našel jsem svou roli v tom být moderátorem mezi Východem a Západem,“ tvrdí Zaorálek.

HoPes ( 28. prosince 2017 11:43 )

Zaorálek by se hodil k lidovcům, ti vlezou do ***e každému, jen se udržet u koryta. Byli to kolaboranti i za bolševiků, říkali si ale Národní fronta !

HoPes ( 28. prosince 2017 11:36 )

Člověk,který je přes 20 let v politice a má podle majetkového přiznání na kontu 1200000 a obdobnou částku dluží, 4 roky premiérem, vyúčtoval asi osm milionů cestovné ze Slavkova do Prahy z bytu kde ho nikdo nezná, prodal státní majetek kamarádovi Bakošovi, musí býti neschopný blb. Jak může fungovat republika s chudým premiérem, patří pod most.

buban ( 27. prosince 2017 19:45 )

Nelze jinak, než souhlasit. Ostatně tak nějak jsem to psala v mém příspěvku v 18,08 hod.

panamira ( 27. prosince 2017 19:36 )

cepp ( 27. prosince 2017 18:33 )

Sobotka byl nejlepší a pište si co chcete. Teď už bude jenom hůř. Oni to ví i ve světě, koruna nezadržitelně opět padá a pokud se dostane na trůn opět Zeman bude i za 28Kc za euro.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa