Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman v Lánech přijal dvě adeptky do Babišovy vlády: Němcovou a Dostálovou

Autor: ČTK, kal - 
7. prosince 2017
18:00

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek setkal v Lánech s kandidátkami na ministryně práce a pro místní rozvoj Jaroslavou Němcovou a Klárou Dostálovou (obě ANO). Političky seznámily prezidenta se svými prioritami na ministerstvech a novinářům řekly, že se s hlavou státu v pohledu na problematiku shodly. Zeman se v dalších dnech chce sejít ještě se zbývajícími sedmi novými členy připravované vlády Andreje Babiše (ANO), než celý kabinet jmenuje.

Němcová po schůzce uvedla, že se chce zaměřit na změny v důchodech, reorganizaci lékařské posudkové služby či revizi dávek. Vznikající vláda podle ní chce nastartovat důchodovou reformu, jejíž součástí bude i pravidelná valorizace penzí. Němcová uvedla, že reforma se připravuje bez ohledu na to, jestli Babišův kabinet získá důvěru. Dodala, že pro změny bude nutné najít širokou politickou i celospolečenskou podporu.

Dostálová zmínila, že by chtěla přeměnit ministerstvo pro místní rozvoj na ministerstvo veřejného financování. Strategické investice by podle ní měly mířit zejména do dopravní infrastruktury, ale také do obnovy památek nebo rekonstrukcí tělocvičen. Úřad by se pod jejím vedením měl také připravit na financování ze státního rozpočtu, protože dotací z Evropské unie, které ministerstvo spravovalo, bude v budoucnu ubývat.

Dostálová by také chtěla navýšit rozpočet ministerstva. Prezidenta podle ní nepříjemně překvapila informace, že byl pro příští rok snížen o 65 procent. Zeman chce podle Dostálové ještě apelovat na poslance, aby strukturu výdajů státního rozpočtu změnili ve prospěch ministerstva.

Němcová a Dostálová byly první dvě z nových členek chystané vlády, s nimiž se Zeman setkal. V pátek, v neděli a v pondělí chce prezident v Lánech přijmout dalších sedm kandidátů na ministry, chce od nich slyšet jejich priority pro vedení resortů. S pěti ministry ANO, kteří byli i v končícím kabinetu, Zeman schůzky neplánuje, zdůvodnil to nedostatkem času před jmenováním vlády i tím, že je s jejich dosavadní prací spokojen.

Novou vládu jmenuje Zeman 13. prosince. Babiš pro ni zatím nemá zajištěnou podporu ve Sněmovně, s ostatními stranami chce jednat v posledním předvánočním týdnu a po Novém roce. O důvěru chce poslance požádat v lednu. Žádná ze stran ale zatím podporu menšinovému kabinetu ANO neslíbila, pouze KSČM uvedla, že by si za jistých podmínek uměla představit toleranci takové vlády.

Video  Andrej Babiš se stal nejstarším premiérem v historii ČR.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jasquirrel ( 8. prosince 2017 13:25 )

zdravim...vidim,ze se tu diskuze rozproudila takze,vzkaz pro tonyku..dakrat predem upozornujes,ze jsi nebyl a nejsi komunista...ty srandisto..ze jsi si vyjizdel s rodinkou na zapad bez problemu,jak pises? to svinstvo o kterem jsem psala,jsi si prelozil podle sveho..nemyslela jsem tim neporadek/na hnoji moje rodina urcite nezila jak pises/ bylo to mysleno jinak..vsechno bylo za komunistu ..za hubicku''jak pises..samozrejme ze bylo..oni totiz tady tutu zem vedli podle hesla,,dej stadu nazrat za levny peniz a bude klid''..to ,proto jidlo a vse k zivotu usilovne dotovali a zadluzovali se kvuli tomu cim dal vic...to neni z me hlavy,to jsem vycetla o vlade komunistu v nasi zemi..tady byly zadluzene i male miminka za tuto cenu,aby bylo vse levne...pamatuji,na ty neustale fronty na vse,na banany,pomerance,kde se se mnou prodavac prehadoval a nechtel mi prodat o jeden banan vic...vse bylo na urcite kusy...NE DEKUJI,TAK UZ TO ZPATKY NECHCI!!Proc je ted vse drahe a porad drazzi?Protoze ted si musime splacet dluhy za ty projedene komunisticke roky,to je cele

xiioma ( 8. prosince 2017 09:31 )

 Podle Zemana je vláda bez důvěry plnohodnotná. Hmm. Co dodat? Další projev stařecké demence kombinované s drastických úbytkem mozkových buněk v důsledku alkoholismu.

tonyka ( 7. prosince 2017 22:26 )

squirrel:Předem,nebyl jsem komunista,nejsem komunista,nevím o čem píšete,kde jste žila,v jakém svinstvu,asi na hnoji,ale já a moje rodina s dětmi nic takového špatného nezažila,naopak,nikdo nám neubližoval,nájem za hubičku,potraviny za hubičku ,zdravotnictví za hubičku,do práce musel každý,tak že,žádný pracák a plno cikánů,na západ jsme jezdili,já nevím kde jste žila a na co si stěžujete,lžete aby jste byla zajímavá?!!!!

ivopatta ( 7. prosince 2017 19:28 )

Ministryně práce, která netuší co jsou starobní důchody. Odpovím za paní Jaroslavu Němcovou: Starobní důchody jsou dividendy z investic do výchovy dětí (definice). Proč je státní důchodový systém v problémech najdete podrobně zde: (http://slideplayer.cz/slide/13563954/ )

squirrel ( 7. prosince 2017 16:55 )

nechci aby moje deti zili v takovem komunistickem svinstvu,v jakem jsme museli zit my,moje generace...s jakymimi nasledky? tak ja odpovim...v porodnici se mmnou po porodu narikali mlade maminky,jejich deti mely oboustrane rostepy rtu a patra,nikdy jsem nic strasnejsiho nevidela,...byli jsme z jednoho mesta,potkavaly jsme se v poradnach.Ja mela velke stesti v tom,ze jsem svemu doktorovi neuverila a nechodila na dest ,zdrzovala jsem se radeji doma a me dite bylo zdrave,az po triceti letech jsme se dovedeli pravdu jak to ve skutecnosti bylo...komunistum nezalezelo na zdravi lide...jen at neni panika

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa