Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD posouvá „poprůšvihový“ sněm na únor. Koho pošlou do vedení strany?

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2017
17:07

Mimořádný sjezd ČSSD by se měl místo původně avizovaného dubna konat už 18. února, navrhlo v pátek předsednictvo strany. Po zasedání vedení ČSSD to novinářům řekl úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec. Volba nebude přímá, ale jako v minulosti budou hlasovat o předsedovi a místopředsedech delegáti sjezdu. Předsednictvo také schválilo vyrovnaný rozpočet strany na příští rok, výdaje a příjmy dosáhnou na 137 milionů korun, uvedl Chovanec. Zdůraznil, že strana dostojí všem svým závazkům.

Chovanec navrhl, aby se sjezd konal 18. února. Původně Chovanec s volebním lídrem Lubomírem Zaorálkem mluvili o 7. dubnu, předsednictvo ale vyslyšelo volání straníků po dřívějším termínu mimo jiné kvůli přípravě na komunální volby v příštím roce. Termín potvrdí ústřední výkonný výbor strany, který se sejde 19. listopadu také v Hradci Králové. Strana tím ušetří za nájem, obvykle se výbor scházel v hotelu na pražském Žižkově.

Návrh na přímou volbu předsedy, s kterým přišel Chovanec, vedení strany nepřijalo. Sjezd by se tak měl konat 18. února a hlasovat na něm budou delegáti, podobně jako letos v březnu v Brně. „Přímá volba nebyla zatím vyzkoušena, jsme v situaci, kdy členská základna opravdu volá po rychlém sjezdu a tento názor převládl,“ řekl Chovanec. Přímou volbu tak podle Chovance bude moci ČSSD zvolit někdy v budoucnu ve stabilnější době.

Předsednictvo také schválilo vyrovnaný rozpočet na příští rok. „S příjmy a výdaji na úrovni 137 milionů korun, který půjde ke schválení ústředního výkonného výboru. ČSSD je připravena dostát všem svým závazkům, je stranou stabilizovanou a má finančně dost prostředků, aby mohla fungovat v příštích měsících a letech,“ uvedl Chovanec. Loni skončilo hospodaření ČSSD ve ztrátě 180,2 milionu korun. Výnosy činily 190,3 milionu korun, náklady pak 370,5 milionu.

Kdo půjde do čela?

Novým předsedou ČSSD podle Chovance nebude moci být některý ze současných nestraníků. Stanovy by kvůli tomu totiž bylo možné změnit nejdříve na únorovém sjezdu sociálních demokratů a změnu následně zaregistrovat na ministerstvu vnitra. Chovanec to řekl novinářům po jednání předsednictva strany.

Není možné, aby se stanovy aplikovaly přímo na sjezdu,“ uvedl Chovanec, který po rezignaci Bohuslava Sobotky stranu vede. Nového předsedu si podle něj vyberou delegáti sjezdu, přímá volba uplatněna nebude. K této formě výběru by podle Chovance měla strana přistoupit až „ve stabilnější době“.

Chovanec také uvedl, že mandáty členů dosavadního vedení strany skončí až na sjezdu, ačkoli někteří regionální představitelé požadovali jejich rezignaci po nejhorším výsledku ČSSD ve sněmovních volbách. Chovanec neprozradil, zda se o funkci ve vedení strany bude znovu ucházet. Uvedl jen, že jeho úkolem je dovést stranu do únorového sjezdu.

Sociální demokracie ve sněmovních volbách obhajovala 20,45 procenta hlasů, ale získala jen 7,27 procenta. Drtivý propad nezastavilo ani červnové rozdělení funkcí ve straně mezi Chovance a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, jenž se stal volebním lídrem.

hejhej ( 5. listopadu 2017 19:23 )

Kdyby ti ubožáci: Sobotka, Chovanec a Zaorálek byli jenom trošku soudni, tak by po volbách okamžitě odstoupili. Už komunální volby jim signalizovali, že jsou k ničemu, ale když jim dochází všechno moc pozdě. Jsou to zabedněnci, kteří ČSSD pohřbili, stejně jako btatr Kalousek TOP09. Hlupáci, kteří si mysleli, že občané mají stejné myšlení jako oni a že jim bude stačit špinit p.Babiše.

marais ( 4. listopadu 2017 11:44 )

Neurážejte Sobotku, uvidíme,co jeho kritici v čssd sami předvedou! Není tam ani jedna osobnost/ kromě Chovance/, co by úlohu šefa strany zvládla.

ivoadler ( 3. listopadu 2017 18:25 )

Antikomunismus dovedl ČSSD k horšímu výsledku než má KSČM. Antikomunismus je důkazem její zaslepenosti a blbosti. Dělat levicovou politiku s pravicovýma stranama může chtít jen wool. ČSSD na to doplatila a pokud neotočí, bude to ještě horší. Tzv. demokratické strany (seznam demokratických stran by zasloužil novelizaci, Fialo) sice vykřikují, že chtějí vládu s podporou parlamentu, ale jedním dechem tvrdí, že oni do vlády nepůjdou. Hádejte, kam tedy půjdou tyto strany?

moiaza ( 3. listopadu 2017 18:05 )

Každý den a každá hodina u koryta dobrá. Ti, co budou odstavení, si svoje teplé místečko vždycky najdou. Ještě teplejší a ještě lépe placené. Lid se jich nezbaví. Špičky ČSSD by měly úplně odstoupit a měli by mít zákaz politické práce aspoň 10 let. Zvláště Sobotka a lidový výpravěč Zaorálek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa