Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protikuřácký zákon platí natvrdo. Hospodám hrozí za cigarety nové pokuty

Autor: pet, ČTK - 
29. srpna 2017
10:45

V úterý končí přechodná devadesátidenní lhůta, v níž měli majitelé restaurací, barů a obchodníci přizpůsobit své podnikání protikuřáckému zákonu. Úřady od středy začnou ukládat pokuty provozovatelům stravovacích zařízení a prodejcům tabáku a alkoholu za jeho nedodržování.

Kromě restaurací zakazuje zákon kouření včetně elektronických cigaret také na letištích a v zoo s výjimkou vyhrazených prostor, zastávkách a ve vozech MHD, ve zdravotnických zařízeních, vnitřních sportovištích nebo dětských hřištích.

Pro zákaz kouření ale přechodná lhůta neplatila, vztahuje se jen na provozovatele a provozovny. Například musí být označené symbolem „kouření zakázáno“.

Provozovatelé také nově musí z podniku osobu se zapálenou cigaretou vykázat, stejně jako podnapilého mladšího 18 let. Za porušení zákona hrozí firmám pokuty až do výše dvou milionů a zákaz činnosti. Kuřák může za porušení zákona zaplatit až 5000 korun.

Video  Protikuřácký zákon v praxi: Barman chtěl „típnout“ kuřáka, ten ho zbil.  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Pražští hygienici přitom kontrolovali od 31. května zákaz kouření ve 204 stravovacích zařízeních, všechna byla v pořádku. Nešlo přitom o speciální kontroly zaměřené přímo na dodržování protikuřáckého zákona, ale o rozšířené běžné kontroly.

„Do dnešního dne jsme obdrželi celkem 17 podnětů, z toho jich 16 bylo neoprávněných a jeden nepatřil do gesce orgánu ochrany veřejného zdraví a byl předán věcně příslušnému orgánu,“ uvedl ředitel Hygienické stanice Hlavního města Prahy Jan Jarolímek. Většina jich přišla v prvních týdnech platnosti zákona, v srpnu jen dva.

Na 140 místech kontroloři zjišťovali, zda jsou provozovny správně označené symbolem zákazu kouření. Kromě hygieniků kontroluje dodržovaní povinností daných novým zákonem také například Česká obchodní inspekce nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce. 

Monikay ( 29. srpna 2017 16:15 )

Omluva, to patřilo do jiné diskuze

Monikay ( 29. srpna 2017 16:13 )

Aha, tak ti nepřizpůsobiví už se ozvali

Monikay ( 29. srpna 2017 14:00 )

Jako skoro u všeho - slušní kuřáci nikdy nikomu nevadili. Na ty druhé neplatí nic než restrikce. Stejně tak mezi těmi, kdo jsou nyní posíláni za dveře hospody, jsou ti normální a také hulváti, kteří řvou, dělají bordel, dají pěstí hospodskému. Všechny zákazy se dělají kvůli těm nepřizpůsobivým.

sores ( 29. srpna 2017 12:36 )

Přesně tak! když to svinst.vo je zakázané ve vyspělých myslících státech, proč ne v našem rozvojovém prohnilém Česku!!!

santikxauz ( 29. srpna 2017 11:52 )

Holky,tak už vám zbývá jenom zdravotní kouření.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa