Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka odkýval zvýšení peněz na obranu. Chválil i Zaorálka, že nenechá Čechy ve štychu

Autor: base, ČTK - 
28. srpna 2017
18:39

Česko má v zahraničí lepší pověst než před čtyřmi roky. Při hodnocení činnosti ministerstva zahraničí to v pondělí řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za nedostatek označil to, že se stále nedaří zvyšovat české zastoupení v institucích Evropské unie. Také se dohodl s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) na zvyšování rozpočtu na příští rok a do roku 2020. Obrana podle Sobotky zápasí s akvizicemi, ale výzbroj armády se lepší. Premiér to uvedl na tiskové konferenci po bilanční schůzce.

„Já pevně věřím, že po těch čtyřech letech má Česká republika v zahraničí lepší pověst, než tomu bývalo v minulosti. Je to dáno stabilitou vlády. A pevně věřím, že jsme věrohodným, seriózním partnerem pro naše spojence a přátele, ať už jde o Evropskou unii, nebo Severoatlantickou alianci,“ řekl Sobotka. EU a NATO označil za klíčové kotvy české zahraniční politiky.

Premiér rovněž ocenil to, že je Česko dobře hodnoceno v rozvojové a humanitární pomoci. Kladně hodnotil koordinační schůzky o postupu v zahraniční politice mezi zástupci vlády, prezidentem Milošem Zemanem a oběma komorami parlamentu. Zaorálka ocenil i za schválení koncepce české zahraniční politiky a prosazení zákona o zahraniční službě.

Za nedostatek naopak Sobotka označil to, že se nepodařilo zvýšit zastoupení Čechů v evropských institucích. „Jedna z věcí, na kterou se bude muset soustředit příští vláda, je dále podporovat naše schopné a ambiciózní uchazeče, abychom se v těch strukturách Evropské unie, v jednotlivých komisariátech v rámci Evropské komise, posunuli na vedoucí pozice,“ řekl premiér.

Zaorálek při hodnocení činnosti ministerstva označil za úspěch rozvoj ekonomické diplomacie nebo skutečnost, že se ministerstvo zasazuje o Čechy, kteří se v zahraničí dostali do nesnází. Sobotkovi poděkoval za podporu a spolupráci, bez koordinace činnosti s premiérem by ministr zahraničí podle něj nemohl nikdy dosáhnout žádného významného úspěchu.

Rozhodl se pro zvýšení výdajů na obranu

Sobotka zhodnotil i působení ministra obrany. Připomněl, že jeho vláda nastoupila v době, kdy se významně zhoršila bezpečnostní situace ve světě i v samotné Evropě. Ocenil, že se rozhodla jít cestou zvyšování výdajů na obranu, a připomněl zapojení České republiky do boje proti terorismu.

Stropnický míní, že z pohledu obrany byly splněny všechny sliby z programového prohlášení vlády. Do konce volebního období se podle Sobotky nepochybně nepodaří dokončit všechny započaté akviziční projekty, budoucí ministři by v nich měli pokračovat, dodal. Chtěl by také, aby následovníci jeho vlády dodrželi plánované zvyšování rozpočtu tak, aby v roce dosáhl 1,4 procenta HDP. Další zvyšování rozpočtu by podle něj ale nemuselo být efektivní. Česká republika by měla být i nadále aktivní a solidární v boji proti terorismu a takzvanému Islámskému státu, uvedl.

Současná vládní koalice se zavázala, že do roku 2020 dosáhne rozpočet ministerstva obrany 1,4 procenta HDP. I přes každoroční růst rozpočtu ale v současné době Česko na svou obranu vydává jen kolem jednoho procenta. Podle Sobotky bude rozpočtový výhled do roku 2020 s potřebným navýšením počítat. Stropnický zdůraznil, že desetiprocentní nárůst obranného rozpočtu je jedním z největších v Evropě. Podle opozice by ale vzhledem k současné bezpečnostní situaci měla vláda uvolňovat na obranu více peněz.

Podívejte se na rozhovor s Martinem Stropnickým:

Sobotka poznamenal, že kdyby se přidávalo v uplynulých letech více, úřad by peníze nestihl efektivně utratit. Právě za pomalé čerpání přidělených peněz a za odsouvané akvizice je ministerstvo obrany často kritizováno. Premiér poznamenal, že obrana má v akvizicích ambiciózní plány a že s nákupy zápasí. Kritiku ale odmítl s tím, že při jejich nástupu nebyly projekty připraveny. Zároveň řekl, že dochází k faktickému zlepšování výzbroje armády.

Sobotka se chce postupně sejít se všemi ministry, Stropnický je pátým členem vlády, jehož práci hodnotil. Výsledkem schůzek má být v září zpráva pro voliče, co se podařilo z programového prohlášení koaličního kabinetu a také doporučení pro příští vládu, v čem by měla pokračovat.

Premiér s ministry bilancuje už potřetí. Nejprve hodnotil práci vlády v polovině roku 2014, podruhé loni v listopadu a prosinci. Letos Sobotka zahájil hodnocení v polovině července, kdy jednal s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a ministrem kultury Danielem Hermanem (oba KDU-ČSL). Během minulého týdne se sešel s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO) a ministrem pro lidská práva Janem Chvojkou (ČSSD).

Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem, podívejte se na video:

santikxauz ( 29. srpna 2017 00:53 )

Na obranu České republiky,nebo agresivních USA?

moiaza ( 28. srpna 2017 21:46 )

Ten hlupák odkývá i třetí světovou válku. Odkývá všechno, poněvadž ví, že premiérem nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa