Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český poslanec běsní kvůli zadržení na Ukrajině: Útok na Sněmovnu i NATO

Autor: val - 
4. července 2017
19:00

Poslance Milana Šarapatku (nez.) nevpustily ukrajinské úřady v neděli na tamní půdu, a musel tak zůstat v tranzitním prostoru v Kyjevě. Důvody ukrajinská strana nikomu nesdělila. Šarapatka v úterý vydal prohlášení, v kterém odmítá, že by za tím bylo jeho angažmá na Krymu v roli pozorovatele referenda o připojení ukrajinského poloostrova k Rusku. Tvrdí, že jeho nevpuštěním do země byla hrubě porušena práva Sněmovny.

Šarapatka jel do země jako člen poslanecké delegace do Parlamentního shromáždění NATO, aby se zúčastnil semináře pořádaného tímto shromážděním. Na Ukrajinu ale nebyl vpuštěn a v pondělí se vrátil do Česka.

„Ukrajinskou stranou byla hrubým způsobem poškozena nejen moje práva, ale především práva Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, coby suveréna České republiky, stejně jako Parlamentního shromáždění NATO, potažmo samotné organizace NATO,“ uvedl v úterý ráno v prohlášení.

Postěžoval si také, že tamní úřady přes opakované výzvy neposkytly jemu ani českému velvyslanci na Ukrajině žádné vysvětlení, proč jej do země nevpustily. „Nesouhlasím s nepodloženým vysvětlením ministerstva zahraničí, že by důvodem zákazu mého vstupu na Ukrajinu měla být moje dřívější mise pozorovatele při referendu konaném na Krymu na jaře roku 2014,“ doplnil s tím, že od té doby byl na Ukrajině bez problémů nejméně třikrát.

Zákaz kvůli bezpečnostním důvodům?

„Postupem ukrajinské strany došlo, kromě porušení veškerých diplomatických uzancí a poškození práv PSP ČR a Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance, také k vážnému narušení těchto aktivit a projekty vzájemné česko-ukrajinské spolupráce mohou tímto být vážně ohroženy nebo dokonce ukončeny,“ uzavřel.

Kromě Šarapatky vycestovali sociální demokraté Antonín Seďa a Václav Klučka, Martin Sedlář (ANO) a Josef Nekl (KSČM). Poslanec Seďa ČTK sdělil, že věc ohledně Šarapatky řešil v neděli s českým velvyslancem Radkem Matulou a tajemnicí delegace Ivou Masaříkovou. „Podle mých informací má do roku 2018 zakázaný pobyt na Ukrajině z bezpečnostních důvodů. Z jakých, to nemusí ukrajinské orgány zveřejňovat,“ uvedl Seďa.

Loni v lednu ukrajinská diplomacie podle místních médií protestovala proti soukromé cestě komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují separatističtí povstalci. Letos dostal pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Holík, protože se zúčastnil oslav třetího výročí obsazení Krymu Ruskem.

Připomeňte si, jak ruské tanky zamířily na Krym:

Video  Připomeňte si, jak ruské tanky zamířily na Krym  - Reuters
Video se připravuje ...

tgbg ( 5. července 2017 09:03 )

Rudé komunistické bolševikhavloidní stvůry tu blejí za své ruské nácky, dopadnou jako po druhé světové ,s rudou hvězdou vytetovanou na čele.

gabreta ( 4. července 2017 21:39 )

To by šli jako první Schlafenberg se Štináčem!

jelinek1 ( 4. července 2017 19:43 )

Zavřít ho na dva roky aby dostal rozum a nepodporoval Putinuv režim a obsazení Krymu jeho zelenými mužiky. Kdo to vůbec je ten Šarapatka že se ohání NATEM nějaká celebrita jako Štiková ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa