Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Letadla zasypou lesy hnojivem. Stát za vápnění zaplatí 40 milionů

Autor: bru/ČTK - 
20. června 2017
11:49

V Krušných horách opět začalo vápnění lesů. Stát letos plánuje ošetřit 4500 hektarů, dá za to 40 milionů korun. Se stejnou sumou počítá i pro příští rok, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Vápnění je zdravotně nezávadné. Podle loni schválené strategie pro obnovu hor by měl stát vynaložit do roku 2030 až 4,1 miliardy korun. Přibližně polovina z peněz určených na obnovu lesů a vypořádání se s přemnoženou zvěří bude z evropských programů na rozvoj venkova a z operačního programu Životní prostředí.

Krušné hory byly postižené imisemi po rozvoji těžby na severu Čech v 70. a 80. letech minulého století. Plošně tam odumřelo na 40 000 hektarů lesních porostů, poškozena byla i lesní půda. Ta je ochuzená o základní živiny, jako jsou vápník a hořčík. Dřeviny, které na poškozených půdách rostou, podle úřadu postupně chřadnou. Právě proto se lesy vápní.

Video  Dechberoucí svítání v Krušných horách: Takhle ho natočil dron Blesku  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Nyní bude několik týdnů v okolí Kraslic na Sokolovsku létat vrtulník, který bude vápnit lesy. „Vápnění doplní chybějící živiny, přispěje k úpravě půdního pH, čímž se zlepší stav dřevin a vytvoří se podmínky pro zalesňování cílovými dřevinami. Kromě smrku ztepilého půjde především o buk lesní a dále javor klen nebo jedli bělokorou. Akce bude pokračovat od srpna pomocí letadel,“ dodal resort.

Od roku 2000 bylo již vápněním ošetřeno více než 57 000 hektarů půdy, z toho 73 procent v Krušných horách. „Ty jsou oblastí nejvíce postiženou starou imisní zátěží,“ dodal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Smluvně zajištěné je vápnění lesů pro letošní a příští rok. Kromě Kraslic jde dále o lokality Horní Blatná, Jáchymov, Kryštofovy Hamry, Vejprty, Kovářská, Blatno, Jirkov, Hora Sv. Kateřiny, Litvínov a Cínovec. V minulých dvou letech se podle úřadu podařilo ošetřit téměř 9 000 hektarů.

Hnojivo je zdravotně nezávadné

„K vápnění se používá přírodní drcený vápnitý dolomit se zvýšeným obsahem hořčíku ve standardní dávce tři tuny na hektar. Jde o přírodní materiál, který je zdravotně nezávadný,“ tvrdí resort.

Podle strategie, kterou loni schválila vláda, je třeba v horách změnit i druhovou skladbu přibližně 15 800 hektarů porostů, z toho na zhruba 5 500 hektarech je třeba změnit skladbu stromů do deseti let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa