Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka: V Evropě sílí tlak politiků na soudy, je to nebezpečné

Autor: pet, ČTK - 
20. června 2017
11:58

V Evropě se projevují snahy o stírání hranic mezi výkonnou a soudní mocí. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) to v úterý při zahájení právnické konference v Brně označil za nebezpečný trend. Politický tlak na soudy, anebo dokonce jejich podřízení exekutivě, nejsou slučitelné s demokracií a právním státem, varoval Sobotka.

„Je nutné proti tomu bojovat vlastní agendou v rámci demokratického uspořádání,“ řekl Sobotka. Konkrétní země, kde trend prorůstání soudní a politické moci pozoruje, Sobotka nezmínil.

Konference věnovaná závaznosti soudních rozhodnutí je jednou z hlavních akcí k českému předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy. Česko se zaměřuje na práva menšin či boj s korupcí. „Hlavní bod je ale stále tentýž: chceme pracovat na tématech, která souvisejí s rozvojem demokracie a právního státu,“ uvedl premiér.

VIDEO: Takhle Sobotka oznámil konec v ČSSD

Video  Sobotka odchází z vedení ČSSD: Musíme se změnit, voliči neoceňují naši práci.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Důležitost nezávislé justice zdůraznil v úvodním projevu také generální tajemník Rady Evropy Thorbjorn Jagland. Kde justice nefunguje, bují korupce a zneužívání moci, což může vést k nepokojům, konfliktům i válkám. V právním státě také justice dává limity politické moci, i když třeba zrovna disponuje majoritou. I když máte většinu, nemůžete si dělat, co chcete, zdůraznil Jagland.

ivoadler ( 20. června 2017 13:32 )

Sobotka už by si tyhle morální soudy měl odpustit. Zkrachovanec jako je on má nejmíň co druhé poučovat.

agfor ( 20. června 2017 13:04 )

Sralbotka ještě nepochopil, že v ČR a ani v celé Evropě, která je v područí fašistického Německa, nikdy žádná demokracie nebyla, není a nebude.

zamlzena ( 20. června 2017 12:55 )

Právničina vábí všelijaká individua, jelikož si za hodinu porady kdejaký trouba vydělá polovinu měsíčního platu jiného typu trouby./zákon to umožňuje?/ Podpácí se moc, jako v rozvojovýách zemích ,ale on je to bumerang...Když mně právní zástupkyně sdělí, že se v té věci přípustné, a je k němu dána lhůta. Co je to zač ta advokátka, a komu to jde na ruku? Ale najdou se i takoví klienti, kteří jí to spapkají.

malavelka ( 20. června 2017 12:47 )

Všeobecně se do politiky nechodí kvůli tomu, že někdo chce blaho společnosti, ale chtějí blaho svoje. někdo víc, někdo o méně, zábran jsou taky různě siulné, alespolečný jmenovatel je to kirýtko. Tedy Rath másmutnou pravdu " A proč já, když jsem jen čudla? Není to nespravedlivé, když jiní trestaní nebyli,a asi ani nikdy nebudou?" Tato stávající situace nenastala ze dne na den, ani z roku na rok. Já to chřadnuté sleduju od zimy 1997, a už jsou pěkně vyjeté koleje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa