Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka není suchar, Babiš mluví sprostě: Šéf lidovců napsal knihu o koalici

Autor: ČTK, Mii - 
1. června 2017
15:30

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ve čtvrtek v Praze představil knihu Na život!. Mluví v ní o svém životním příběhu, onemocnění a komentuje politické dění. Nechybí ani popis jeho vztahu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), bývalým ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a hlavní lidovecké programové teze.

V souvislosti s Babišem se Bělobrádek vrací ke střetům, které s bývalým vládním kolegou měl kvůli rozpočtu na vědu a výzkum. Připomíná také vulgární slovník předsedy hnutí ANO, který byl podle něj běžný i na jednáních kabinetu. „Až jednou vydám hlášky AB, bude to jistě bestseller. Ale pouze pro dospělé,“ píše Bělobrádek.

Konstatuje také, že Babiš je ze své podnikatelské minulosti zvyklý na tvrdá jednání a stejnou taktiku používal i v politice. „Andrej Babiš jedná, jak je zvyklý z byznysu – tvrdě, autokraticky, a když s nějakou dohodou není spokojen, klidně ji vzápětí změní a nutí k tomu i partnery,“ napsal.

Sobotku naopak hodnotí jako člověka, s nímž si sice v řadě oblastí kvůli rozdílným programovým východiskům nerozumí, dokáže s ním ale najít kompromis. „Je to člověk, se kterým se dá udělat dohoda, která je kompromisní, konsenzuální a nikdo neodchází ponížen a odrbán,“ napsal Bělobrádek. Je podle něj smůla, že Sobotka není více společenský, premiéra ale v žádném případě nepovažuje za „suchara“.

Knihu pokřtil Pithart a Roithová

Bělobrádek se v knize vrací i k někdejšímu předsedovi lidovců a současnému předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Kritizuje ho za jeho postup v roce 2006, kdy Kalousek naznačil možnou koaliční spolupráci KDU-ČSL s ČSSD za tiché podpory komunistů. Taková vláda tehdy nevznikla a Bělobrádek připouští, že z Kalouskovy strany mohlo jít o taktický tah, který měl zamezit velké koalici ODS a ČSSD. Lidovce ale podle Bělobrádka tento krok poškodil v očích voličů.

Bělobrádkovu knihu ve čtvrtek v Praze pokřtili bývalý předseda Senátu Petr Pithart, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová (oba KDU-ČSL) a spisovatel Jiří Padevět. Křtu se zúčastnil mimo jiné i někdejší premiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek.

Pavel Bělobrádek o situaci v KDU-ČSL:

agfor ( 22. června 2017 15:19 )

A taky napsal, že šéf lidovců je vzteklej rapl, kterej musí brát prášky na uklidnění od cvokaře ?

hejhej ( 2. června 2017 15:15 )

Sobotka není suchar podle Bělobrádka. Sobotka je hnusná, podrazácká politická zrůda.

andy83 ( 1. června 2017 19:54 )

Asi hotovej román, kombinace horror-fantasy-utopie s prvky ,,humoru´´. Sobotka je egoista, a nemá rád když se za něčím stojí. Obrací se jak korouhvička.

makkovkka ( 1. června 2017 18:14 )

Bakalův plátek, ze dne 24.10.2013, uvádí: KDU-ČSL - přijmout euro co nejrychleji. (Asi kostelničky nevyčistily brýle, když je volili?) TOP 09 - přijetí společné měny v období 2018-2020. Kalousek argumentuje, že pro exportně zaměřenou českou ekonomiku je euro výhodné. (Tak všichni začneme vyvážet, co nám neprodali, nevytunelovali a nezlikvidovali ve prospěch korporací.) ČSSD - za Paroubka strana deklarovala ochotu přijmout euro v roce 2014 či 2015. Stínový ministr financí Jan Mládek a později odvolaný ministr průmyslu/obchodu, hovořil o termínu 2019-2021. Podle něj, hovoří fakt, že ČR je velmi navázána na hospodářský cyklus Německa. (Takže i s cenami za zboží, služby, bydlení při výši českých platů). Strana zelených - ve svém volebním programu k otázce přijetí eura vůbec nevyjadřuje. SPOZ - ve svém volebním programu hovoří, že přijetí eura by pro ně mělo být samozřejmostí. KSČM - jsou euru nakloněny. ODS - trvá na referendum o případném vstupu do eurozóny.Podle Miroslavy Němcové lze o přijetí eura uvažovat v případě, pokud to bude výhodné. ANO - Babiše se k euru vyjadřoval skepticky. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury - hovoří o přijetí eura pouze v případě, že to bude pro ČR jednoznačně výhodné, přičemž vstup do eurozóny striktně podmiňují referendem. Dnes máme rok 2017 a každý si může udělat úsudek, kdo na euro spěchá?

hejhej ( 1. června 2017 16:59 )

Slátaninu, co mohl napsat Bělobrádek si někdo koupí a bude číst ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa