Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident Zeman pro Blesk: S Kajínkem se nesejdu, to bych byl populista

Autor: Vera Renovica - 
15. května 2017
05:03

Dá mu milost, ale pak už se s ním „kamarádit“ nebude. To řekl v exkluzivním rozhovoru pro Blesk pořízeném na pracovní návštěvě Číny prezident Miloš Zeman o Jiřím Kajínkovi, odsouzeném za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu na doživotí. Co svým krokem sleduje?

Mluvil jste někdy s Kajínkem či jakkoliv jinak s ním komunikoval?

Nikdy jsem se s Jiřím Kajínkem nesetkal ani jsem s ním jakkoliv nekomunikoval.

Až bude na svobodě, sejdete se s ním?

Tak určitě ne, protože i když termín populismus se velmi často zneužívá, tak právě toto setkání bych opravdu považoval za populistické, tedy podbízivé stejně tak, jako bych to považoval u jakéhokoliv jiného politika.

Podívejte se na rozhovor s prezidentem Zemanem:

Každý politik, který se setká s Jiřím Kajínkem, bude populista?

Ne, ale ten, který mu dá milost a sejde se s ním, ano.

Robert Pelikán o milosti pro Kajínka:

S kým jste rozhodnutí udělit milost Kajínkovi konzultoval? Exministryně spravedlnosti Marie Benešová, která vám radí, říká, že o tom nic nevěděla.

To je pravda, ale já nejsem povinen svoje rozhodnutí konzultovat. Udělení milosti je výsostným právem prezidenta.

To neříkám, že musíte.

Vím o stanovisku Pavla Rychetského, a to je předseda Ústavního soudu, který má v případu své pochybnosti. Ale mohu vás ujistit, že jsem to konzultoval i s několika dalšími experty, nechal jsem si vypracovat posudky, které většinou jenom zesílily moje pochybnosti v tomto případě.

Odmítl jste předtím, že by oznámení milosti byla kouřová clona, abyste odvrátil pozornost od vládní krize. Není to tedy vaše vlastní kampaň?

No kdyby to byla součást mé vlastní kampaně, tak dovedeno ad absurdum, všechno, co dělám, může být považováno za součást vlastní kampaně. Například i tento rozhovor. Blesk má vysoký náklad.

Tedy popíráte to?

Úmysl udělit milost panu Kajínkovi jsem oznámil jako odpověď na dotaz jednoho občanů ve Středočeském kraji v době, kdy tady ještě žádná vládní krize nebyla. Z toho logicky vyplývá, že nemám důvod překrývat vládní krizi. Nehledě na to, že jsem ji nevyvolal. Tu vyvolal premiér Sobotka.

Sestra Jiřího Kajínka o udělení milost:

Vaše manželka, první dáma Ivana Zemanová, minulý týden v Jablonci Kajínka navštívila. Řekla mu něco o plánované milosti?

Moje manželka je kupodivu svéprávná osobnost a jako taková má právo postupovat, jak sama uzná za vhodné. Toto není první ani poslední věznice, kterou navštěvuje. Nicméně byl jsem informován z rozhovoru s Jiřím Kajínkem, kterého se na to také ptali, že mu nic nesdělila.

Byla to samostatná iniciativa paní Zemanové?

Jistě, a já tuto iniciativu respektuji.

Radil jste se s ní o udělení milosti?

Nebavil jsem se s ní o tom, je to výsostné právo a, chcete-li, někdy i povinnost prezidenta. První dáma na to může mít svůj názor, ale já nepublikuji soukromé rozhovory v naší domácnosti.

Mluví se o vaší podmínce, že Kajínek nebude smět po dobu 7 let spáchat žádný trestný čin…

To je pro vaši informaci podle zákona maximální možná podmínka.

Když váš předchůdce Václav Klaus oznámil amnestii, recidiva propuštěných se mu někdy kladla za zodpovědnost. Budete si vy vyčítat, když Kajínek spáchá nějaký trestný čin, nedejbože násilný?

Ne. To je riziko povolání. No a pokud spáchá nějaký trestný čin, vrátí se do vězení, a pak tam zřejmě skončí do konce života. Myslím si, že takové riziko si on sám docela dobře uvědomuje.

Kajínkova cesta na svobodu? Podívejte se na video:

V roce 2013, kdy jste se stal hlavou státu, jste o milosti hovořil jako zbytečném monarchistickém prvku. Nechtěl jste ji dávat lidem, kteří spáchali závažný trestný čin. Co se změnilo?

Nezměnilo se nic. Víte, kolik milostí udělili – nepočítám teď Gustava Husáka, to je rekordman – Václav Havel nebo Václav Klaus?

Byly to stovky.

Přesně tak, byly to stovky. Já jsem jich dosud udělil sedm. U pana Kajínka jsem zhruba do roku 2016 naléhal na to, aby s ním bylo obnoveno řízení a aby se toto řízení konalo před jiným než plzeňským soudem, který může být považován za podjatý. Dokonce se domnívám, že už se mi podařilo přesvědčit paní ministryni Válkovou (exministryně spravedlnosti za ANO, pozn. red.), ale po výměně ministra to zase usnulo. A protože existují závažné pochybnosti o tom, že Kajínek tento trestný čin spáchal, rozhodl jsem se s přihlédnutím k těmto pochybnostem, ale také s přihlédnutím k těmto 23 letům ve vězení tuto milost udělit jako naprosto výjimečný případ.

FTV Prima: Zeman dal Kajínkovi naději. Co na to vězeň?

Kauza Jiří Kajínek aktuálně -> ZDE

Limone ( 15. května 2017 17:44 )

 Kájínkovi byl v roce 1993 propuštěn na 3 dny výkon trestu odnětí svobody z věznice Příbram,ze kterého se zpět ovšem nevrátil a bylo proti němu vyhlášeno pátrání, jako proti uprchlému vězni. Nájemná vražda Jandy a Pokoše se stala v době, kdy byl Kájínek na útěku a to dne 30.5.1993. Kájínek byl dopaden 8.4.1994. A teď na samý začátek: v roce 1990 byl společně s komplicem J.Ditrichem zadržen Německou Policií v městě Passau, kdy při důkladné prohlídce zavazadel Policie nalezla policejní pistole České výroby.Ty pocházely s předchozí loupeže policejní hlídky v půjčovně aut v Praze (Pragocar). V době kdy vraždila Policie podotýkám, že v té době nebyl poznat rozdíl mezi zločincem a policistou si vzpoměla na uprchlého Kájínka a jeho přepadení policistů a s Kájínka udělala obětního beránka !!! Sám přeživší Pokoš skončil v kriminále a právě on, může objasnit, jak to ve skutečnosti bylo, koho kreje a kdo mu dal pokyn svědčit proti Kájínkovi !!!

tgbg ( 15. května 2017 10:14 )

Zeman jako obvykle opět lhal!!!

mnpv ( 15. května 2017 08:59 )

Hráblo, no to se ví....

oltec ( 15. května 2017 07:23 )

jsi vulgární blb

mamlas ( 15. května 2017 07:13 )

Tomu Zemanovi už fakt hráblo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa