Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemana čeká v Číně schůzka s Putinem a miliardářem. Letí Ivana i šest ministrů

Autor: ČTK - 
4. května 2017
22:00

Prezident Miloš Zeman se při své květnové cestě do Číny setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, miliardářem Čang Ťin-tungem nebo s primátorem Šanghaje. Vyplývá to z programu cesty, který poskytl mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Domluvená je i schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který bude v té době v Číně na státní návštěvě. Zeman to dnes řekl v televizi Barrandov. 

Prezidentský speciál do Číny odletí ve čtvrtek odpoledne a jako první bod programu by měla být schůzka Zemana a české delegace s čínským prezidentem, po které bude podepsáno několik dokumentů. Ještě během pátku má český prezident naplánovánu například schůzku s předsedou čínské komise pro dohled nad bankami či zástupcem výrobce pneumatik Linglong Tire. Tato čínská společnost hledá místo na stavbu továrny na pneumatiky, zajímala se i o pozemky v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku.

V sobotu pak Zemana čeká setkání s předsedou banky ICBC I Chuej-manem a účast na debatě o finanční a obchodní spolupráci. Následovat bude schůzka s předsedou čínského úřadu civilního letectví Feng Čeng-linem a zástupcem firmy Huawei. Večer se český prezident v Pekingu podívá na českou ambasádu.

V neděli a v pondělí se zúčastní summitu, který se bude zabývat budováním novodobé Hedvábné stezky. Podle dřívějších informací by se akce měli zúčastnit představitelé téměř tří desítek zemí. Většina představitelů západních států ale bude chybět. Ambiciózní čínský plán zvaný nová Hedvábná stezka má posílit obchodní vztahy Číny s Evropou. Jeho součástí je budování silnic, železnic, přístavů a další infrastruktury na trase někdejší Hedvábné stezky. Investice se mají vyšplhat ke 100 miliardám dolarů.

Video  Datum demise je s otazníkem. Možná o něm rozhodne Čína, říká politolog Kubáček.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Delegace plná ministrů a setkání s komunisty

V pondělí večer pak Zeman vládním speciálem odletí do Nan-ťingu, kde se v pondělí setká se zástupcem komunistické strany nebo s čínským podnikatelem a jedním z majitelů společnosti Suning Čang Ťin-tungem. Zúčastní se slavnostního otevření českého národního pavilonu a potká se se zástupci fotbalové asociace.

K večeru čínského času se rychlovlakem se svou ženou Ivanou přesune do Šanghaje, kde má na středu v plánu setkání s místním primátorem nebo se zástupci firem China Eastern a CEFC. Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming je už dva roky poradcem Zemana. CEFC v Česku získala podíl v několika českých firmách.

Zpět do Česka by měl Zeman přiletět v nočních hodinách ze středy na čtvrtek.

Do Číny ho doprovodí početná vládní delegace. Podle informací by s ním měl letět ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (všichni ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba za ANO). Další ministerstva vyšlou své náměstky.

Čínský prezident dorazil minulý rok i do České republiky. Zeman se vyjádřil v pořadu Blesku k zásahům policie během této akce:

Video  „Policejní zákroky jsem neobjednal,“ naráží Zeman na čínskou návštěvu.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

TrojanSlovakia ( 5. května 2017 14:23 )

 Aj český uhlobarón prášil Bakalica vás možno zachráni. Alebo finančné skupiny. Zeman má síce svoj vek, ale rozumu má dosť. Bez Ruska by vám zhaslo svetlo bez uránovch tyčí v Temelíne a Dukomvanoch, varili by ste na ohni bez ruského plynu a jazdili na biku bez ruskej ropy. 💤

TrojanSlovakia ( 5. května 2017 14:15 )

 Čínska firma na Slovensku kupuje VSŽ Košice od americkej U.S Steel. Po nástupe Donalda sa U.S firmy sťahujú zo zahraničia domov. Podobné hlasy sú z FR. Čína si vybrala Slovensko ako vstupnú krajinu na trhy Eurozóny. Nemusíte chcieť čínsky kapitál v CZ, ak vám stačí neexistujúci Kellner. 🔨

Lucio1 ( 5. května 2017 07:56 )

Většina představitelů západních států bude chybět...Ti se s nimi budou paktovat tajně...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa