Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Kupují si sperma, mít dítě není právo.“ Poslanci se hádali o single matkách

Autor: val - 
26. dubna 2017
16:00

Ženy bez partnera, které by si chtěly prostřednictvím asistované reprodukce pořídit dítě, mají smůlu. Návrh poslance Františka Adámka (ČSSD) ve středu Sněmovna zamítla. Nadále tak budou muset při takovém přání dojít na kliniku s partnerem. Ostře proti vystupovala především poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková, podle které právo na dítě nepatří mezi základní lidská práva. To vytočilo zas ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou.

Adámek navrhoval umožnit asistovanou reprodukci i nesezdaným ženám. V současnosti na to podle zákona mají nárok jen ženy do 49 let na základě písemné žádosti, kterou podají spolu s mužem, s nímž chtějí asistovanou reprodukci podstoupit. Podle Adámka se stejně zákon obcházel tak, že byl souhlas muže jen účelový.

S nadějí vzhlížely k novele ženy bez partnera i lesbické páry. Poslanci ale pozměňovací návrh odmítli. Pro jich bylo 40, proti 61. Novelu jako celek bez této úpravy pak schválili v poměru 133 ku dvěma.

Českem hýbala nedávno i kauza záměny embryí, na kterou upozornil Blesk.cz. Připomeňte si ji:

Video  Fatální chyba na klinice v Brně: Dvěma ženám z EU zaměnili embrya při umělém oplodnění.  - David Vaníček, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

Chalánková s Bendou perlili

Proti návrhu se ostře stavěla poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková, která řekla, že právo na dítě nepatří mezi základní lidská práva. „Souhlasili bychom s tím, že člověk má právo na dítě, lidé mají právo na děti. Je to velmi nepříjemné, že to musím takto říci, ale takto se právo na dítě formulovat skutečně nedá. Právo na dítě nepatří mezi základní lidská práva,“ řekla Chalánková. 

Návrh naopak podpořil lidovec Ivan Gabal: „Je třeba to vnímat jako realitu... Nemůžeme blokovat single matky, samostatné ženy, kterým se nepodaří najít partnera,“řekl. Jeho kolega z klubu Ludvík Hovorka zase řekl, že Adámkův návrh popírá smysl rodiny. „Odporuje to tradičnímu modelu rodiny. A my tento pozměňovací návrh nemůžeme podporovat, protože podporujeme tradiční rodinu,“ řekl. 

Podle poslance ODS Marka Bendy není z Adámkova pozměňovacího návrhu znát, zda se v tomto případě jedná o léčbu neplodnosti. „Tady se najednou vloží, řekne se, že je možné, aby to bylo single, ale pak není vůbec jasné, jestli se jedná o léčbu neplodnosti, nebo jestli se má prostě jednat o náhradní oplodňování. Náhradní inseminaci, jinak to těžko nazvat,“ řekl. Adámek to označil za demagogii. 

Stranický kolega Chalánkové Jiří Koubek na Facebooku zase zmínil, že „právo dítěte znát oba rodiče nemůže být menší, než právo singl ženy koupit si sperma“.

Bezinfekčnost zůstává

V rámci téže novely o specifických zdravotních službách Sněmovna zároveň odmítla, aby rodiče dětí vážně poškozených povinným očkování získali zákonný nárok na odškodnění. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) slíbil takovou úpravu předložit až po říjnových sněmovních volbách.

Prošel naopak návrh Jana Farského na prodloužení platnosti lékařského posudku o zdravotní způsobilosti dítěte, který je potřebný například pro školy v přírodě, letní tábory nebo lyžařské výcviky. Místo jednoho roku bude platit dva roky. Neprošel ale návrh na zrušení povinnost rodičů potvrzovat bezinfekčnost svého potomka před odjezdem na takovéto akce. 

zednik ( 26. dubna 2017 20:07 )

Umělé oplodnění ženy a placení ženě zálohového výživného státem, který tím pádem supluje neschopnost a nezájem otce postarat se o svého potomka jsou dvě různé věci ! Pletete hrušky s jablkama a jste horší než někteří tydýti z PS

ja01 ( 26. dubna 2017 19:28 )

Krásná věta "Nemůžeme blokovat single matky, samostatné ženy, kterým se nepodaří najít partnera" a její pokračování by mělo být "A stát se pak postará, aby tato samoživitelka, o kterou by si chlap nepřel ani kolo, dítě za státní peníze vychovala". Výsledkem bude další člověk zvyklý na život ze sociálních dávek, který nikdy pracovat nebude. Počet lidí se ale o pár takových zvýší. Stojí to za to?

prycsnima ( 26. dubna 2017 16:52 )

 V Německu je oplodnění pro každou zdarma.Jelikož oplodňovačů je vždy skupinka nadrženců,tak by se něco ujmout mělo.Stačí se večer projít městem.

zednik ( 26. dubna 2017 16:33 )

Tak to zas asi byla tradiční úroveň poslanecké schůze. Víme tedy, že u Bendů doma inseminují.Benda pak nemá čas nastudovat si rozdíl mezi léčbou neplodnosti a umělým oplodnění. Víme , že právo na dítě nepatří mezi základní lidské právo. Pak mě uniká, proč se tak křečovitě drží termín "tradiční rodina". V budoucnu lze očekávat asi další myšlenkový posun, dítě bude možné prostě sofistikovaně někomu ukrást a dát ho jiným, kterým se inseminování nedaří.

eliska963852 ( 26. dubna 2017 15:34 )

Jde o to, že když se něco stane, je tady ještě otec (každé umělé oplodnění musí mít otce, který se prokáže OP, a to i kdyxž je dárce anonymní samozřejmě).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa